Zijn woordpuzzels echt goed voor u? Experts wegen mee

lMocht je het nog niet gehoord hebben: Wordle heeft het overgenomen. Het online woordspel van vijf letters heeft mensen gefascineerd met de uitdaging om binnen zes pogingen een dagelijks woord te raden. Liefhebbers van Wordle posten de resultaten van hun gele, groene en grijze vierkantjes op Twitter, samen met commentaar over wat hun score zou kunnen aangeven voor hoe de rest van hun dag zal verlopen.

Of je nu geobsedeerd bent door Wordle, niet gestoord kan worden of een beetje geïrriteerd bent over alle resultaten die in je Twitter-feed verschijnen, de herrezen liefde voor woordpuzzels van het land roept enkele vragen op over wat deze precies voor jou doen.

Mensen die van woordpuzzels houden, beweren vaak dat ze goed zijn voor je hersenen, maar is dat legitiem of helemaal nep? Wetenschappers breken het af.

Zijn woordpuzzels goed voor je?

Wordle-fans verzinnen dit niet: onderzoek heeft aangetoond dat woordpuzzels goed zijn voor je hersenen.

“Activiteiten zoals puzzels helpen cognitieve verbindingen en netwerken in ouder wordende hersenen te behouden”, zegt Joe Verghese, MD, hoofd van de afdelingen Cognitive & Motor Aging and Geriatrics aan het Albert Einstein College of Medicine, die het verband heeft onderzocht tussen woordpuzzels en geheugen.

In één onderzoek dat Dr. Verghese deed, kregen 488 mensen elke 12 tot 18 maanden cognitieve beoordelingen. Dr. Verghese en zijn collega’s ontdekten dat mensen die regelmatig kruiswoordpuzzels deden, geheugenproblemen met ongeveer 2,5 jaar vertraagden, ongeacht hoe goed ze waren opgeleid of hoeveel ze andere mentaal stimulerende activiteiten deden.

“Onze bevindingen tonen aan dat deelname aan kruiswoordpuzzels op latere leeftijd, onafhankelijk van opleiding, geassocieerd was met een vertraagd begin van geheugenverlies bij personen die dementie ontwikkelden”, concludeerden hij en zijn collega’s. “Gezien de brede beschikbaarheid en toegankelijkheid van kruiswoordpuzzels, moet hun rol bij het voorkomen van cognitieve achteruitgang worden gevalideerd in toekomstige klinische onderzoeken.”

Een andere studie, geleid door Helen Brooker, een senior research fellow aan de University of Exeter Medical School die dementie en veroudering bestudeert, analyseerde gegevens van meer dan 19.000 mentaal gezonde mensen tussen 50 en 93 jaar oud die deelnamen aan een online onderzoek. Deelnemers werd gevraagd om te rapporteren hoe vaak ze woordpuzzels deden voordat ze cognitieve tests deden die factoren als gerichte en aanhoudende aandacht, informatieverwerking, uitvoerende functie, werkgeheugen en episodisch geheugen beoordeelden.

De onderzoekers ontdekten dat mensen die nooit woordpuzzels deden, het slechtst presteerden op cognitieve tests, terwijl degenen die dagelijks of meer dan eens per dag woordpuzzels deden, het beste presteerden. “De frequentie van het gebruik van woordpuzzels is direct gerelateerd aan de cognitieve functie bij volwassenen van 50 jaar en ouder”, schreven Brooker en haar collega-onderzoekers. “Toekomstig werk moet uitwijzen of het aangaan van dergelijke puzzels het cognitieve traject met de leeftijd gunstig kan beïnvloeden.”

Hoe beïnvloeden woordpuzzels de gezondheid van je hersenen?

Dat wordt nog onderzocht, maar er zijn enkele theorieën. “Puzzels dragen bij aan het opbouwen van cognitieve reserve in de hersenen, wat helpt bij het weerstaan ​​​​van de schadelijke effecten van dementiepathologie”, zegt Dr. Verghese. Dit betekent dat woordpuzzels kunnen helpen om uw hersenen veerkrachtiger te maken en factoren die tot dementie kunnen leiden, af te weren.

Woordpuzzels dienen ook als een vorm van oefening voor je hersenen, zegt Brooker. “Je hersenen actief houden is een belangrijk onderdeel van gezond blijven”, zegt ze. “Op dezelfde manier worden we aangemoedigd om ons lichaam regelmatig te oefenen, hetzelfde geldt voor onze hersenen. Het is dat oude concept van gebruiken of verliezen dat klopt.”

Hoe vaak moet je woordpuzzels maken?

Over het algemeen is het goed om hier een gewoonte van te maken. “Hoe vaker, hoe beter”, zegt Dr. Verghese. “Maar de puzzels moeten ook uitdagend zijn. Het is niet alleen belangrijk om deze activiteiten vaak te doen, maar ook om de moeilijkheidsgraad en uitdaging steeds op te voeren.”

Wat betreft hoe vaak je ze precies moet doen, zegt Brooker dat uit gegevens blijkt dat twee tot vier keer per week “ideaal is en het meeste voordeel biedt”.

Wat kun je nog meer doen om de gezondheid van je hersenen te verbeteren?

Woordpuzzels zijn niet voor iedereen weggelegd, en als dat ook voor jou geldt, is het meer dan oké – het betekent niet dat je gedoemd bent om dementie of een slechte cognitieve gezondheid te ontwikkelen naarmate je ouder wordt. Toch zijn er nog andere dingen die u kunt doen om de gezondheid van uw hersenen te verbeteren.

“Elke cognitief stimulerende activiteit die regelmatig wordt gedaan, maar ook uitdagend en leuk is, zou gunstige herseneffecten moeten hebben”, zegt Dr. Verghese. “Deze omvatten cijferpuzzels, computerspelletjes, lezen en muziekinstrumenten bespelen.”

Brooker zegt ook dat het doen van quizzen of het spelen van games zoals Trivial Pursuit kan helpen. “Woord- en cijferpuzzels zijn geweldig, maar het is belangrijk om je hersenen actief te houden”, zegt ze.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.