Zijn niet-overeenkomende bestedingsgewoonten in een relatie slecht?

Wof je nu een spender, een spaarder of ergens daar tussenin bent, je hebt zeker het recht om met je geld te doen wat je maar wilt. Maar in de dynamiek van een toegewijde relatie waarbij geld wordt gedeeld, kan het behoorlijk lastig zijn om op een gezonde manier om te gaan met niet-overeenkomende bestedingspatronen.

“Paren hebben vaker wel dan niet niet-overeenkomende ideeën over hoe ze kunnen sparen, beleggen en geld uitgeven”, zegt gediplomeerd huwelijks- en gezinstherapeut Omar Ruiz, LMFT, eraan toevoegend dat deze gewoonten en overtuigingen mogelijk uit de kindertijd stammen. De financiële filosofieën van hun verzorgers – die ze misschien hebben opgepikt – en ook wat ze zagen in hun eigen financiële positie toen ze opgroeiden, kunnen van invloed zijn op hoe ze geneigd zijn om met geld om te gaan als ze volwassen zijn.

Dus hoe beïnvloedt dat jou? Welnu, zelfs als u op dit moment geen middelen deelt, als uw partner meer uitgeeft of minder spaart dan waar u zich prettig bij voelt, kan het veranderen naar binnen een rode vlag. “[Whether] je bent net begonnen met daten, bent al een tijdje aan het daten of gaat trouwen, terwijl je door de relatie gaat, zal je leven meer en meer verstrengeld raken”, zegt psychotherapeut Aja Evans, LMHC, die zich richt op financiële welzijn. En die realiteit strekt zich uit tot financiën.

Wanneer uw partner vrijer geld uitgeeft (of minder vaak spaart) dan waar u zich prettig bij voelt, brengt dit mogelijk uw toekomstige financiële welzijn in gevaar. Lees verder om erachter te komen wanneer het frivole bestedingspatroon van uw partner zorgwekkend is, en ook waarom u zo snel mogelijk ‘over geld’ moet praten, ongeacht hoe lang u al in de relatie bent.

Het belangrijkste teken dat niet-overeenkomende bestedingspatronen een gevaar vormen voor uw relatie

Er is een schril onderscheid tussen het simpelweg niet eens zijn met waar je partner zijn geld aan uitgeeft en dealbrekende bestedingspatronen, zegt Ruiz. “Uitgavengewoonten kunnen een deal-breaker worden als het niet alleen het individu ernstig treft, maar ook het paar en mogelijk anderen, als er een gezin bij betrokken is.”

Gecertificeerd financieel planner Robin Hartill, CFP, is het met Ruiz eens en voegt eraan toe dat niet-overeenkomende bestedingspatronen niet per se een probleem zijn, tenzij ze fundamenteel verschillen van de jouwe en toekomstbestendig zijn. “Ik denk niet dat twee mensen het over elke aankoop eens zullen zijn, dus het wordt echt onverantwoorde uitgaven als het in de weg staat om aan je wensen te voldoen.” [personal and collective] financiële doelen.” Als u bijvoorbeeld samen plannen maakt voor de toekomst en dienovereenkomstig probeert te sparen, maar uw partner voortdurend luxe koopt die sparen onmogelijk maakt, kan dat erop wijzen dat niet-overeenkomende bestedingsgewoonten een dealbreaker zijn.

“Het wordt onverantwoord uitgeven als het je financiële doelen in de weg staat.” —Robin Hartill, gecertificeerd financieel planner

Frivole bestedingspatronen zijn ook problematisch als ze leiden tot schulden. “Als ze steeds dieper in de schulden verzinken, of als gevolg daarvan hun rekeningen niet kunnen betalen, wordt het echt een soort crisissituatie”, voegt Hartill toe.

Dat gezegd hebbende, iedereen heeft een andere barometer voor wat een relatie-deal-breaker is, dus je zult wat soul-searching moeten doen om te peilen hoe sterk je je voelt over de frivole uitgaven van een partner. Om vast te stellen of u denkt dat de uitgaven van een partner in feite een dealbreaker zijn, moedigt Evans u aan om bij uzelf in te checken en vier vragen te stellen:

  1. Ben ik ongemakkelijk met hun bestedingspatroon?
  2. Heb ik het gevoel dat ik niet zo stabiel kan zijn als ik zou willen zijn?
  3. Is dit iets waar ik wel of niet mee kan leven?
  4. Vertrouw ik erop dat er voor ons gezorgd wordt als mijn partner X koopt?

Het is ook mogelijk dat uw partner niet weet hoe problematisch zijn uitgaven voor u zijn. In dit geval stelt Evans voor om het respectvol met hen te communiceren en grenzen te stellen aan hoe u verder wilt gaan met uw gezamenlijke financiën. “Als je gezonde grenzen probeert te stellen, en deze persoon verlegt ze voortdurend of respecteert ze niet, dan is dat zeker een rode vlag”, zegt Evans. “Als je doorgaat in de relatie, zou je gelijk aan tafel moeten komen, het gevoel hebben dat je gesprekken kunt voeren over wat er met je geld aan de hand is.”

Praten over financiële doelen kan voorkomen dat niet-overeenkomende bestedingspatronen in een relatie een dealbreaker worden

Zelfs als u afzonderlijk bankiert en rekeningen splitst, als uw relatie met uw partner vordert, zullen uw financiën waarschijnlijk op de een of andere manier onlosmakelijk met elkaar verbonden raken, bijvoorbeeld als u gaat samenwonen of wederzijds voor gezinsleden zorgt. Dat maakt het cruciaal om ervoor te zorgen dat u zo snel mogelijk op dezelfde financiële pagina staat, zeggen experts.

Deze oefening kan ook empathie in een relatie vergemakkelijken, omdat het idee van frivole uitgaven subjectief is. “Eén partner kan echt dure, luxe, heerlijke diners waarderen”, zegt Evans. “De andere partner mag en wil daar misschien geen geld aan uitgeven.” Wat elke persoon beschouwt als “onverantwoordelijke uitgaven” staat ter discussie nadat aan de basisbehoeften is voldaan, waardoor het des te belangrijker is om uw persoonlijke overtuigingen over wat financieel welzijn voor u betekent te communiceren, en vervolgens een overeenkomst te vinden die werkt binnen de reikwijdte van jouw relatie.

Om dat gesprek te openen, moet u eerst overwegen hoeveel u graag uitgeeft, hoeveel u wilt besparen en waaraan u wilt besparen en uitgeven. Van daaruit stelt Evans voor om met uw partner te praten over wat realistisch voor hen is en een budget op te stellen om u beiden op het goede spoor te houden.

Als je open en eerlijk praat over wat je vreugde brengt, krijgt iedereen in de relatie “ruimte om de dingen te kopen die ze willen en het geld dat ze willen uitgeven aan dingen die ze waarderen”, zegt Evans (in redelijkheid natuurlijk , en alleen zolang alle basis al geregeld is).

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.