Yogatips voor beginners vanaf 3 oude yogi’s

WAls veel mensen aan yoga denken, stellen ze zich de Instagram-versie voor: een superfit, hyperflexibele yogi ergens op een strand, hun lichaam in een circusachtige verwringing draaiend of balancerend in een zwaartekracht tartende pose. Deze afbeeldingen kunnen het gemakkelijk laten lijken alsof de oefening … niet bepaald de meest toegankelijke training is voor de gemiddelde persoon.

Maar degenen die diep vertrouwd zijn met yoga, weten dat in feite precies het tegenovergestelde waar is. Yoga gaat niet alleen over de fysieke houdingen, het is een spirituele oefening gericht op het kalmeren van je geest en meer aanwezig te zijn – en het vinden van een toegankelijke versie voor je specifieke lichaam en doelen is diep verankerd in de filosofie ervan. Sommige leraren zullen je zelfs vertellen dat er niet zoiets bestaat als ‘goed in yoga’ zijn. En inderdaad, het maakt niet uit hoe je eruit ziet, hoe oud of jong je bent, of je je lichaam in extreme houdingen kunt buigen – iedereen heeft een plek in de yogastudio.

We vroegen drie ervaren yogi’s naar hun kijk op veelvoorkomende misvattingen over de beoefening, hoe ze de beste les voor je kunnen kiezen en wat ze wilden weten toen ze voor het eerst hun mat uitrolden.

Jesal Parikh & Well+Good Creative

Jesal Parikh, yogadocent en mede-presentator van Yoga is dood podcast

Jesal Parikh groeide op in een hindoeïstisch huishouden als een Indiase Amerikaan en werd blootgesteld aan: principes van yoga tijdens hun jeugd, maar pas toen ze een jonge volwassene waren die in New York City werkte, besloten ze hun eerste officiële les te proberen. Nu zijn ze een opvoeder voor aspirant-yoga-instructeurs en een co-host op de Yoga is dood podcast, waar Parikh voorlichting geeft over culturele toe-eigening en verhalen uitdaagt over wat yoga kan zijn en voor wie het is.

Als je een advies zou kunnen geven aan nieuwe yoga-beginners, wat zou dat dan zijn?

Claim je eigen bureau. Beheers je eigen lichaam en laat je door niemand anders pesten of beschamen om iets te doen dat niet goed is voor je lichaam. Vraag wat je wilt en wat je nodig hebt. Wees niet bang om de stroom te stoppen of praat vooraf of na de les met een leraar om te krijgen wat je nodig hebt.

In de afgelopen jaren heeft de trendy wereld van boetiekyogalessen kritiek gekregen omdat ze zich de traditionele Indiase wortels van yoga toe-eigenen. Hoe kunnen beginners zichzelf onderwijzen over de oorsprong van yoga?

Het belangrijkste is om vragen te stellen. Het is goed om te vragen naar de lerarenopleiding: hebben de leraren workshops of speciale training gehad over culturele toe-eigening? Hebben ze het gehad over gelijkheid en inclusie? Zelfs als je de studio een e-mail stuurt met de vraag ‘Hé, wat voor soort bronnen geef je de leraren naarmate ze vorderen? Want ik wil ervoor zorgen dat ik docenten krijg die het best zijn opgeleid over deze onderwerpen.’

Wat is iets dat je had willen weten toen je met yoga begon?

Dat ik de oefening kon aanpassen om echt aan mijn lichaam te voldoen.

yogatips voor beginners
Andy Richter & Well+Good Creative

Matthew Sanford, yogaleraar, oprichter van non-profit Mind Body Solutions, en auteur van: Wakker worden: een herinnering aan trauma en transcendentie

Jaren nadat hij door een auto-ongeluk vanaf zijn borst verlamd raakte, zegt Matthew Sanford dat hij op 25-jarige leeftijd yoga vond toen hij gemotiveerd raakte om te leren hoe hij zijn verlamde lichaam kon onderhouden in plaats van ermee te leven. Nu heeft hij yoga onderwezen in studio’s en conferenties in het hele land, en richtte hij Mind Body Solutions op, een non-profitorganisatie die zich richt op het aanpassen van yoga voor gehandicapten. In 2008 bracht hij een boek uit, Wakker worden: een herinnering aan trauma en transcendentie.

Wat is de grootste misvatting die mensen hebben over yoga?

Dat het een bepaald type lichaam vereist: een flexibel lichaam, een sterk lichaam, dat je nodig hebt om je been achter je hoofd te kunnen nemen. Dat is gewoon niet waar. Om echt yoga-realisatie te hebben, betekent niet dat je lichaam buitengewone dingen moet doen; het betekent dat je bewustzijn in simpele dingen moet onderzoeken.

Er zijn zoveel stijlen van yoga. Hoe adviseer je beginners om er een te kiezen die voor hen werkt?

Wat je ingang ook is, het is goed. Beoordeel niet je punt van binnenkomst, maar heb de kracht om te worden veranderd door je yogabeoefening. Waar je ook begint, weet dat het zich gaat ontwikkelen.

Wat is iets dat je graag had willen horen toen je met yoga begon?

Maak je niet zo druk over de pose van je buurman.

yogatips voor beginners
James St. Vincent & Well+Good Creative

Sadie Nardini, yogaleraar, holistische fitnessinstructeur en anatomie-expert

Nadat ze op 15-jarige leeftijd hun nek en ruggengraat op drie plaatsen had gebroken, kreeg Sadie Nardini te horen dat ze waarschijnlijk de rest van hun leven een rolstoel nodig zouden hebben. Vastbesloten om hun hele lichaam weer te bewegen, werden ze aangetrokken door yoga vanwege het zachte karakter ervan. Nu ze in de vijftig zijn, hebben ze over de hele wereld yogales gegeven en hun eigen online yoga- en fitnessclub opgericht.

Je geeft lessen zowel online als persoonlijk. Welke raden jullie aan voor beginners?

Ik zou graag willen zeggen: “Oh, iedereen geeft geld uit en zoekt een studio bij jou in de buurt en gaat naar binnen om bekeken te worden.” Maar het probleem is dat dat voor veel mensen een optimale, bevoorrechte, potentieel onmogelijke zaak is. Als je online onderzoek kunt doen en iemand kunt vinden met een anatomische achtergrond en dat in de praktijk brengt, is het in sommige opzichten misschien beter om te kijken, mee te gaan en meer te weten te komen over de afstemming. En dan misschien naar een klas gaan en bekeken worden.

Wat is iets dat je had willen weten toen je met yoga begon?

Als je negatief reageert op je klas, studio of leraar, is het net als elke relatie: vertrouw op je gevoel. Als je lichaam zich niet goed voelt in bepaalde houdingen of je verlaat de klas met een machteloos gevoel, dump die leraar dan en ga op zoek naar iemand die echt opbeurend is en bij je past.

Nieuw op de mat? Probeer deze zachte stroom ontworpen voor beginners:

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.