Wereldgelukrapport: aardig zijn verhoogt het geluk

EENte midden van de aanhoudende pandemie en de daarmee samenhangende ervaringen van burn-out en wegkwijnen, zou je kunnen vermoeden dat het wereldwijde geluksniveau het afgelopen jaar sterk zou zijn gedaald. Maar dat is eigenlijk niet het geval, volgens het onlangs uitgebrachte World Happiness Report voor 2022, dat geluksranglijsten bevat voor meer dan 150 landen op basis van enquêtes die ongeveer 9 miljoen mensen hebben bereikt.

Voor het tweede jaar op rij waren de zelfgerapporteerde beoordelingen van deelnemers voor waar hun leven valt op een schaal van 0 (slechtst mogelijke leven) tot 10 (best mogelijke leven) opvallend veerkrachtig in het licht van COVID-19. En onderzoekers vermoeden dat de reden bedrieglijk eenvoudig is: gemeten vriendelijkheid is in opkomst en vriendelijkheid verhoogt het geluk.

Hoewel dat eerste stukje misschien verrassend lijkt, vooral gezien de recente piek in racistische haatmisdrijven en gespannen politieke verdeeldheid in dit land, lijkt collectief trauma een contra-intuïtieve manier te hebben om te motiveren meer soort handelt op individueel niveau.

Concreet meet het rapport “wereldwijde welwillendheid” in termen van drie verschillende daden van vriendelijkheid: donaties, vrijwilligerswerk en het helpen van vreemden. En het aantal mensen dat aangaf elk van de bovenstaande dingen te doen, nam het afgelopen jaar aanzienlijk toe, wat leidde tot een gemiddelde stijging van de welwillendheid over de hele wereld. alle wereldregio’s met bijna 25 procent van het pre-pandemische niveau. De onderzoekers gaan zelfs zo ver om te zeggen dat de “COVID-19-pandemie die in 2020 begon, leidde tot een 2021” pandemie van welwillendheid met een even wereldwijde verspreiding” in het rapport.

Waarom? Het is het resultaat van een rimpeleffect: in 2020 zorgde de catastrofale aard van het begin van de pandemie in combinatie met thuisblijvende bestellingen voor een diep besef van hoeveel de impact van COVID-19 op ons leven en het gevoel van sterfelijkheid ons allemaal zou schudden. “Je werd je bewust van de moeilijkheden van anderen die ook opgesloten zaten, en je liep ook meer rond in je buurt waar je de neiging zou hebben om vreemden te zien en om hulp van hen aan te bieden of te ontvangen”, zegt redacteur van het World Happiness Report John Helliwell, DPhil, emeritus hoogleraar aan de Universiteit van British Columbia.

Omdat deze daden van vriendelijkheid in zekere zin besmettelijk zijn, wordt bijgehouden dat hoe meer mensen er in 2020 mee bezig waren, hoe meer vriendelijkheid zich verspreidde en in zichtbaarheid groeide tot 2021, wat bijdroeg aan een aparte boost voor wereldwijd geluk. “Wanneer je getuige meer daden van vriendelijkheid, het verhoogt je algehele positieve overtuigingen over de samenleving “, zegt econoom Christopher Barrington-Leigh, PhD, een onderzoeker voor het rapport en universitair hoofddocent aan de McGill University.

“In tijden van collectieve uitdagingen zoals deze, hebben we de neiging om onze overtuigingen over het karakter en de pro-sociale aard van andere mensen positief aan te passen aan de waarheid.” —Christopher Barrington-Leigh, PhD, econoom

Dat is belangrijk omdat de opvattingen van de meeste mensen over anderen veel pessimistischer zijn dan de realiteit. “We zijn afgestemd… om uit te gaan van het slechtste in mensen, maar in werkelijkheid is het veel gebruikelijker dat mensen zich in een crisis haasten en anderen helpen, in plaats van ze te negeren”, zegt Dr. Helliwell. En de pandemie heeft geholpen onze perspectieven op dat feit af te stemmen: “In tijden van collectieve uitdagingen zoals deze hebben we de neiging onze overtuigingen over het karakter en de pro-sociale aard van andere mensen positief bij te stellen in de richting van de waarheid”, zegt Dr. Barrington-Leigh .

Nogmaals, deze bevindingen zijn niet bedoeld om de onrechtvaardigheden en ongelijkheid te onderschrijven die nog steeds zeer wervelend zijn, noch verminderen ze de goed gedocumenteerde negatieve effecten van de pandemie op het welzijn, zoals blijkt uit de stijging van het aantal angsten, depressies en eenzaamheid. Integendeel, ze identificeren een bron van hoop voor hoe we uit recente trauma’s kunnen komen, meer bereid om vriendelijk met anderen in contact te komen, en meer bewust van de echte voordelen die kunnen ontstaan ​​als we dat doen.

Hoe vriendelijk zijn het geluksniveau verhoogt, zelfs tijdens collectief trauma

Vriendelijkheid is in de kern een facilitator van een positieve verbinding met anderen, en het is vooral via deze weg dat vriendelijkheid het algehele geluksniveau verhoogt. “Een van de grootste lessen die we door tientallen jaren van onderzoek naar de wetenschap van welzijn hebben geleerd, is hoe sociaal mensen werkelijk zijn”, zegt Dr. Barrington-Leigh. “En de mate waarin we ons op een vriendelijke, constructieve manier verbonden voelen met anderen, is een sterke voorspeller van onze algehele levensevaluatie.”

Vriendelijk zijn verhoogt het geluk van de persoon die de vriendelijkheid aanbiedt net zo veel als degene die het ontvangt, maar beide experts benadrukken het extra belang van het hierboven vermelde ‘getuige’-effect. Dat wil zeggen, iedereen die slechts ziet als er meer vriendelijkheid om hen heen gebeurt, is de kans groter dat ze geloven dat ze worden ondersteund binnen hun gemeenschap, wat met name bijdraagt ​​aan het welzijn.

Om dit te illustreren, overweeg het scenario van een gevallen portemonnee, stelt Dr. Barrington-Leigh voor: Wat is de kans dat als u uw portemonnee in uw buurt laat vallen, deze aan u wordt teruggegeven? De kans is groot dat hoe meer vriendelijkheid je in je gemeenschap hebt gezien, hoe zekerder je voelt dat het terugkomt, en hoe positiever je levensvisie ook is.

Het resulterende gevoel van verbondenheid en steun dat je in dat scenario zou voelen, moet ook niet worden onderschat. “Het bewijs over geluk van vandaag druist in tegen de enge, economische versie van welzijn die zegt dat het allemaal om inkomen voor jou en je gezin gaat in nulsomtermen”, zegt Dr. Helliwell. “In plaats daarvan ontdekken we steeds vaker dat geluk gebaseerd is op sterke, gedeelde activiteiten met anderen – gedeelde productie, zo je wilt, van goede tijden en goede gevoelens.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.