Wat willen dermatologen u weten over voeteczeem?

Met de Well+Good SHOP zetten onze redacteuren hun jarenlange knowhow in om producten te kiezen (van huidverzorging tot zelfverzorging en meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze redacteuren deze producten onafhankelijk selecteren, kan een aankoop via onze links Well+Good een commissie opleveren. Veel winkelplezier! Verken de WINKEL

Ik was bereid bijna alles te proberen om de droge, gebarsten huid op mijn hielen te verhelpen. Maar ondanks wekelijkse spa-pedicures, regelmatige diepe exfoliaties met de virale Baby Foot Peel en elke avond voor het slapengaan mijn huid insmeren met Aquaphor, niets werkte. Later realiseerde ik me waarom mijn methoden niet effectief waren: ik had niet alleen te maken met een normale droge huid, ik had voeteczeem.

Wat is voeteczeem?

Volgens Joshua Zeichner, MD, een gecertificeerde dermatoloog in New York, komt voeteczeem vrij vaak voor. “De huid van de voeten wordt door het dagelijkse wandelen misschien meer blootgesteld aan milieutrauma dan enig ander deel van ons lichaam”, zegt hij. Onze voeten worden dan aanraking omdat dit herhaalde trauma een immuunrespons oproept, en onze huid probeert zichzelf te verdedigen door eeltvorming te vormen.

Dit kan op den duur leiden tot een verzwakte huidbarrière, waardoor je vatbaarder wordt voor eczeem. “Eczeem, een aandoening van huidgevoeligheid waarbij de huid vatbaar is voor irritatie en droogheid”, zegt Rachel Nazarian, MD, FAAD, een gecertificeerde dermatoloog in New York. “Wanneer eczeem wordt geactiveerd, reageert de huid door overproductie van huidcellen die kunnen leiden tot droge plekken die jeuken en ontstoken raken en meestal schilferig, roze of rood lijken. Omdat eczeem reageert op het gebrek aan vochtigheid in koude lucht, kunnen droge, koude temperaturen ervoor zorgen dat het niveau van jeuk heel snel van nul naar 100 gaat.”

Ik merkte dat de toppen van mijn tenen droog en gebarsten werden, en uiteindelijk in lagen afbladderden. Het was pijnlijk om mijn voeten te strekken en te buigen omdat ik wonden die zich hadden gevormd opnieuw aan het openen was. Hetzelfde gebeurde op mijn hielen, waardoor ik me realiseerde dat ik waarschijnlijk met iets anders te maken had dan een standaard droge huid.

Oorzaken van voeteczeem

Eczeem is een genetische aandoening die wordt gekenmerkt door een verzwakte huidbarrière, dus als u het op andere delen van uw lichaam heeft ervaren, kunt u het ook op uw voeten krijgen. Er zijn een aantal verschillende dingen die voeteczeem kunnen veroorzaken, maar volgens Dr. Zeichner zijn de meest voorkomende boosdoeners sokken en schoenen die tegen je voeten wrijven, wat leidt tot irritatie en ontsteking.

“In sommige gevallen kunnen kleefstoffen of kleurstoffen die in sokken of sandalen worden gebruikt, een allergische reactie veroorzaken die bekend staat als contactdermatitis, ook een vorm van eczeem”, zegt dr. Zeichner. Voeteczeem komt het meest voor op de bovenkant van uw voeten en tenen, maar kan ook op je hielen verschijnen.

Hoe voeteczeem te behandelen?

Zoals de meeste huidaandoeningen, moet je ze voorblijven door je aan routines te houden. Het dagelijks hydrateren van uw voeten is absoluut essentieel, maar het is slechts een begin. Het is net zo belangrijk om je voeten zo schoon mogelijk en vrij van zweet te houden, ze niet in heet water te laten weken en niet te veel te scrubben. Over-exfoliëren was het grootste probleem voor mij. Alle producten waarvan ik dacht dat ze zouden helpen de droge huid weg te poetsen, maakten mijn huid eigenlijk gevoeliger, wat resulteerde in een verzwakte huidbarrière en uiteindelijk eczeem.

“We behandelen eczeem op twee manieren. Ten eerste kunnen vochtinbrengende crèmes helpen de huidbarrière te herstellen en de huid te hydrateren. Ten tweede kunnen cortisonecrèmes ontstekingen helpen verminderen. Als vrij verkrijgbare cortisonecrème niet helpt, kunt u met uw dermatoloog praten over een receptversie, “zegt Dr. Zeichner.

Hieronder de producten die hij aanbeveelt om je voeten de hele winter in een comfortabele loopvorm te houden.

voeten eczeem

Vaseline 100% pure petroleumgelei – $ 4,00

Petroleumgelei wordt vaak het Zwitserse zakmes voor huidverzorging genoemd en het behandelen van eczeem is een van de vele toepassingen ervan. “Vooral voor een dikke, ruwe huid zijn zware zalven zoals Vaseline Petroleum Jelly erg nuttig”, zegt Dr. Zeichner.

Board-gecertificeerde dermatoloog Sandra Lee, MD, ook bekend als Dr. Pimple Popper en de oprichter van SLMD Skincare, is het daarmee eens. “Het is geweldig als je eczeem hebt, omdat het gerelateerde opflakkeringen kan helpen verlichten en beheersen”, vertelde ze eerder aan Well+Good.

voeten eczeem

Lano Allover Everywhere Multi-crème – $ 17,00

“Dit product bevat lanoline om de huid te helpen beschermen, inclusief de voeten”, zegt Dr. Zeichner. “Lanoline wordt van nature door schapen gemaakt en het is het ingrediënt dat de schapenwol helpt beschermen en een waterdichte afdichting vormt.” Eén ding om in gedachten te houden: lanoline kan irritatie veroorzaken in bepaalde huid, dus als je ooit een allergische reactie op wol hebt gehad, kun je het beste uit de buurt blijven.

voeten eczeem

CeraVe genezende zalf – $ 20,00

Het is klinisch bewezen dat dit product droge en gebarsten hielen hydrateert. Hoewel het dik is en een hoge concentratie petroleum bevat, laat het geen vettig gevoel achter na het aanbrengen.

voeten eczeem

Aveeno Eczema Therapy dagelijkse vochtinbrengende crème – $ 17,00

Deze crème van Aveeno is ideaal als je op zoek bent naar een lichtere formule. Als u licht eczeem op de bovenkant van uw voeten of tenen ervaart, is dit een goede optie. De formule bevat colloïdale havermout, die jeuk onmiddellijk verlicht en irritatie helpt te kalmeren.

Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste (en beste) productdrops van SHOP, aangepaste collecties, kortingen en meer? Meld u aan om de informatie rechtstreeks in uw inbox te ontvangen.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.