Wat uw slechte adem u kan vertellen over uw mondgezondheid

Fun fact: Onderzoek toont aan dat vrouwen vatbaarder zijn voor een ernstigere ochtendademhaling dan mannen. Gelukkig kunnen strategisch opgeslagen (biologische) pepermuntjes dit tijdelijke probleem gemakkelijk verhelpen, dat volledig kan worden verholpen door je ochtendroutine te poetsen, te flossen, te schrapen en te spoelen. (Je doet ze alle vier, toch?)

Als regelmatige mondhygiëne echter niet helpt, kunt u een probleem hebben. “Er is een verschil tussen merken dat je adem niet fris is en chronisch slechte adem die niet weggaat, hoeveel je ook poetst of flost”, zegt de in New York City gevestigde cosmetisch tandarts Brian Kantor, DDS. Dit laatste is wat bekend staat als halitose en volgens Fariba S. Younai, DDS, hoogleraar klinische tandheelkunde aan de UCLA, moet je slechte adem, om in aanmerking te komen voor het hebben van het hebben, ook door iemand anders dan jezelf worden gedetecteerd. uhmvernederend veel?

Als u een van de 25 procent van de mensen bent die aan halitose lijdt, is het belangrijk om de oorzaak van het probleem te achterhalen – niet alleen om het te stoppen, maar omdat uw slechte adem u misschien iets probeert te vertellen over uw mondgezondheid of gewoonten.

Blijf lezen voor de veelvoorkomende oorzaken van een slechte adem – en wat u eraan kunt doen?

Foto: Stocksy/Ali Lanenga

1. Slechte mondhygiëne en gebitsproblemen

Dit type slechte adem wordt volgens Dr. Younai typisch gekenmerkt door een geur van rotte eieren vanwege de aard van de betrokken gassen, met name zwavel. Studies tonen aan dat in 85 procent van de gevallen de oorzaak intraoraal is (zoals in het resultaat van een tandvleesaandoening of een door bacteriën geteisterde tongcoating). En volgens onderzoek is dat omdat de tong een ideale omgeving biedt voor de ophoping van ziekteverwekkers. Als je nog niet op de tongschrapende trein zit, is het tijd om op te stappen: een onderzoek uit 2004 toonde aan dat de praktijk de bovengenoemde bacteriecoating vermindert, waardoor de geur verbetert.

Bacteriënafval dat tussen tanden of rottende tanden zit, is ook een veelvoorkomende boosdoener voor halitose. Natuurlijk, poetsen en flossen kan helpen, maar het is van cruciaal belang dat u de tandarts regelmatig (een tot twee keer per jaar) ziet voor een grondige reiniging. “Tandartsen zijn in staat om onder het weefsel en kleine gebieden te reinigen waar thuis poetsen en flossen niet komen, wat zal helpen om de geur te elimineren die wordt veroorzaakt door bederf en vuil dat voor langere tijd achterblijft”, zegt Dr. zegt Kantor.

2. Ernstige droge mond

Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, evenals andere factoren zoals stress en, nou ja, gewoon veroudering, kunnen leiden tot halitose omdat ze de natuurlijke speekselproductie verstoren, een essentieel onderdeel van het opruimen van het ecosysteem van uw mond. “Wanneer de natuurlijke speekselstroom wordt geremd – zoals het geval is bij bepaalde medicijnen – mogen natuurlijke bacteriën een velddag hebben op voedsel dat op je tanden blijft zitten”, zegt. Dr. Kantor. “Normale speekselstroom spoelt veel van dit bacteriële voedselcomplex weg.”

Als de oorzaak Rx-gerelateerd is, kunt u uw recept waarschijnlijk niet opgeven. Maar Dr. Kantor adviseert u de situatie te verzachten door kieskeurig te worden met uw mondhygiëneproducten. Hij raadt aan om mondwater dat alcohol bevat te vermijden, omdat dit de mond verder zal uitdrogen en bacteriën in staat zal stellen zich te vermenigvuldigen en te gedijen. Kies in plaats daarvan voor een spoeling die bedoeld is voor halitose, die de speeksel- en bacteriënbalans onder controle houdt.

3. Medische aandoeningen

Hoewel de geur van rotte eieren vaker voorkomt, kan halitose ook een visachtige, overdreven zoete, urine- of acetonachtige geur hebben. En deze onaangename geuren kunnen oorzaken hebben niet verband houden met uw mondgezondheid, in plaats daarvan duiden op een ernstiger onderliggende aandoening, waaronder diabetes (aceton, zoet), stofwisselingsproblemen in de darmen (visachtig), nier- of leverfalen (urine of visachtig), of endocrinologische aandoeningen. (Weet echter dat deze links zeldzaam zijn, en experts raden u aan tandheelkundige hulp te zoeken voordat u ervan uitgaat dat zij de schuldige zijn.)

Dr. Kantor en Dr. Younai zijn het erover eens dat de eerste stap bij het diagnosticeren van een dergelijke onderliggende aandoening is het elimineren van oorzaken die verband houden met uw mondhygiëne door uw tandarts te bezoeken. “Gebitsproblemen zijn verreweg de meest voorkomende reden voor slechte geur en daarom moeten ze worden uitgesloten voordat systemische gezondheidsproblemen worden overwogen”, merkt Dr. Younai op. Maar als je je spel voor tandheelkundige zorg voor thuis hebt verbeterd en bent nog steeds als je constant wordt gevraagd of je een stukje kauwgom wilt, moet je misschien wat QT plannen met je huisarts.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 3 januari 2018

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.