Wat u moet weten over verliefd zijn op meerdere mensen

Even vóór het 26e seizoen van De vrijgezel première, onthulden teasers van de show dat de hoofdrol, Clayton Echard, niet één, niet twee, maar drie van de vrouwen die strijden om zijn hart dat hij verliefd op hen was geworden. Om de finale te bederven, maakte de boog van de show de kijkers vanaf de sprong duidelijk dat dit het centrale conflict van Echards seizoen zou zijn – en de dramatische muziek die de clip scoorde, diende alleen om de komende verontwaardiging te voorspellen (of zelfs te vergemakkelijken).

Terwijl Bachelor opleiding fans zullen er snel op wijzen dat andere factoren controverse rond Echard hebben veroorzaakt – waaronder zijn uitbarsting bij het horen van de seksgerelateerde dealbreaker van een deelnemer en zijn beslissing om een ​​groep uiteen te laten vallen in plaats van de dingen respectvol geïndividualiseerd te houden – de nadruk op zijn meerdere proclamaties van liefde roept de vraag op: is verliefd zijn op meerdere mensen tegelijk echt haalbaar in het echte leven?

Vanaf het begin is het vermeldenswaard dat veel mensen deelnemen aan niet-monogame relatiestructuren die zijn gebouwd op het fundament van mensen die het vermogen hebben om intiem, romantisch of seksueel te zijn met meerdere partners in hetzelfde tijdsbestek. Op zijn beurt is er geen twijfel dat het is mogelijk om romantisch van meerdere mensen tegelijk te houden, maar hoe is dit van toepassing op degenen die trouw monogaam zijn?

“Monogamie dicteert de noodzaak om verliefd te worden op één persoon voordat je verliefd wordt op iemand anders, maar het gevoel van liefde is veel complexer.” —Satori Madrone, seksuoloog en relatiecoach

“Terwijl monogamie de noodzaak dicteert om verliefd te worden op één persoon voordat je verliefd wordt op iemand anders, is het gevoel van liefde in werkelijkheid veel complexer en kan het in of buiten die dynamiek bestaan”, zegt seksuoloog en relatiecoach en promovendus Satori Madrone. Met andere woorden? Zelfs als je je sterk identificeert met een monogaam relatiekader, blijft de mogelijkheid bestaan ​​dat je op meerdere mensen tegelijk verliefd wordt of verliefd wordt. En het is misschien des te waarschijnlijker als je actief met meerdere mensen tegelijk aan het daten bent – of je nu de leiding hebt over een Bachelor opleiding franchise of gewoon op het veld spelen.

Hoe kun je verliefd zijn op meer dan één persoon tegelijk?

De opzet van De vrijgezel zet het concept van vallen voor meerdere mensen op een zo duidelijk mogelijk display. In de serie wordt de hoofdrolspeler aangemoedigd om meerdere romantische relaties tegelijk te hebben en om in elke relatie zo kwetsbaar mogelijk te zijn, wat het niet geheel verrassend maakt dat hij gevoelens van liefde ontwikkelt voor meerdere vrouwen, zegt Madrone. Hetzelfde geldt voor IRL-dating, op kleinere schaal: hoewel je misschien niet met 30 mensen tegelijk aan het daten bent, zou je met twee of drie kunnen daten, waardoor het net zo goed mogelijk is dat je gevoelens voor beide of allemaal tegelijk kunt krijgen tijd.

Als waarschuwing: die gevoelens voor meerdere mensen kunnen zeker geworteld zijn in aantrekkingskracht of lust – en niet noodzakelijkerwijs volwaardige liefde. Dat komt vaak voor bij nieuwe relatie-energie (NRE), “waar een nieuwe geliefde zich belangrijker of specialer voelt dan een bestaande of eerdere verbintenis”, zegt seksexpert en psychotherapeut Tammy Nelson, PhD, auteur van Monogamie openen. Je zou de vonk of onmiddellijke chemie met deze nieuwe partner kunnen verwarren als een betere of sterkere soort liefde, terwijl in werkelijkheid die nieuwe relatie-energie net zo snel kan sissen als het kwam – en plaatsmaken voor iets soortgelijks of anders is dan uw vorige of bestaande relatie.

Om te begrijpen hoe je werkelijk verliefd (geen lust) zou kunnen zijn op meer dan één persoon tegelijk, moet je dus letten op de sleutelrol van timing. Overweeg een huidige significante ander te hebben ontmoet op wie je verliefd bent op hetzelfde moment dat je een vorige hebt ontmoet, van wie je ook hield. Zou dat betekenen dat je alleen verliefd zou kunnen worden op een van hen?

Als je je emoties met een van hen doelbewust hebt beperkt, misschien. Maar volgens Madrone, als je elke relatie openlijk benadert, is er geen reden waarom je niet van allebei tegelijk zou kunnen houden, net zoals je deed, back-to-back. “In dit geval, als je op zoek was naar een monogame relatie, zou je gewoon moeten kiezen welke partner het aantrekkelijkst of aardigst was, of andere kenmerken had die je meer opvielen dan de ander(en)”, zegt ze.

Kun je van meerdere mensen tegelijk houden, maar niet evenveel?

Dit is waar de dingen hachelijk worden. Misschien accepteer je het uitgangspunt dat je op meerdere mensen tegelijk verliefd bent. Maar zijn ze vergelijkbaar? Volgens de experts is liefde niet per se meetbaar, maar ook niet altijd aanwezig evenof.

“Zie het als het onbeperkte potentieel van een ouder, liefde geven aan meerdere kinderen, liefde gelijk maar anders verdelen.” —Tammy Nelson, PhD, seksexpert en psychotherapeut

“Het is moeilijk om de ervaring van liefde te kwantificeren”, zegt Madrone. “Sommige onderzoekers categoriseren liefde als een fundamentele menselijke emotie, terwijl anderen romantische liefde afzonderlijk beschouwen, als een drang zoals seks, of als onderdeel van een sociaal construct en cultureel fenomeen.” Vanwege de complexiteit daarin, zou het eerlijker zijn om te zeggen dat je van verschillende mensen kunt houden anders– niet meer of minder dan elkaar. “Zie het als het onbeperkte potentieel van een ouder, liefde geven aan meerdere kinderen, liefde gelijk maar verschillend verdelen, zonder de kinderen tegen elkaar op te zetten in een wedstrijd om te zien wie de meeste liefde wint of meer verdient”, zegt Dr. Nelson. .

Door je liefde op verschillende manieren uit te drukken met verschillende mensen, zou je een unieke mix kunnen gebruiken van wat Dr. Nelson de vier bronnen in een relatie noemt: tijd, aandacht, genegenheid en seks.

Laten we zeggen dat je verliefd bent op twee mensen, maar meer tijd met een van hen wilt doorbrengen, of meer seks wilt hebben met een ander. Dat kan betekenen dat je meer aantrekkingskracht of seksueel verlangen voelt naar de ene partner, terwijl je je meer emotioneel gehecht voelt aan de andere, zegt Madrone. Maar nogmaals, dat betekent nog steeds niet dat je Liefde de een meer of minder dan de ander.

Waarom het een probleem is om liefde te verwarren met het huwelijk?

Misschien wel de sterkste reden waarom het concept van verliefd zijn op meerdere mensen niet lijkt te kloppen met De vrijgezel is de pijplijn van liefde-naar-monogaam-huwelijk van de show. Het idee is dat, na het verkennen van alle componenten van liefde met 30 vrouwen, de vrijgezel uiteindelijk zal kiezen een trouwen. Als hij verliefd wordt op meerdere, bevindt hij zich in een lastige situatie: omdat er typisch geen versie van niet-monogamie op tafel ligt (en dat zou ook niet relevant zijn als de vrouwen in de show niet van elkaar houden), wordt hij schijnbaar overgelaten aan wijs een van zijn liefdes aan als superieur dan een andere, en daarom het huwelijk waardiger. Cue: de ultieme ondergang van Echard.

Maar in werkelijkheid is of en hoeveel je van iemand houdt niet de enige indicator van compatibiliteit op huwelijksniveau – en het trekken van een rechte lijn van liefde naar huwelijk negeert alle andere relevante factoren. “Vriendschap, compatibiliteit, aantrekkingskracht, veiligheid, hechtingsstijl, persoonlijkheid en andere eigenschappen kunnen een rol spelen bij het selecteren van een huwelijkspartner, evenals onderbewuste overtuigingen, gevoelens en ervaringen”, zegt Madrone.

Hieruit volgt ook dat, als je verliefd wordt op meerdere mensen, maar slechts één van hen als het beste voor het huwelijk beschouwt (als dat is wat je zoekt), die keuze de liefde die je voelde voor de andere persoon of mensen niet teniet doet. . “Het idee om liefde met het huwelijk te verwarren, zegt dat waar liefde ook gaat, het huwelijk” moeten volgen”, zegt Madrone. Voor sommige mensen is dat zeker het geval; even geldig is echter liefde om de liefde – met één persoon of met meerdere.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.