Wat u moet weten over een eenzijdige parasociale relatie

tdenk aan je beroemdheid of filmverliefdheid (de mijne is Harry Styles). Misschien heb je erover gedroomd om ze te ontmoeten, deed je alsof de aantrekkingskracht wederzijds was, of heb je een diepe duik genomen op hun Instagram-profiel (dat is een yep, yep en yep voor mij!) gevoelens en zelfs niet weet dat je bestaat, en je bent waarschijnlijk ook in orde met die realiteit. Deze dynamiek, die ook bekend staat als een parasociale relatie, is echter iets waar deskundigen op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg gedachten over hebben – en in sommige gevallen waarschuwingen.

In wezen beschrijft een parasociale relatie wanneer een persoon gevoelens heeft voor iemand die hem niet kent of niet met hem communiceert. “Ik noem parasociale relaties ‘relaties van de verbeelding’ omdat ze betrekking hebben op het ontwikkelen van gevoelens jegens iemand met wie je geen direct contact hebt, zoals een beroemdheid, atleet, muzikant, publiek figuur of zelfs een fictief personage”, zegt therapeut Emily Simonian, LMFT, hoofd leren bij de landelijke therapiepraktijk Thriveworks. Het effect hiervan kan zijn, voegt de in het Verenigd Koninkrijk gevestigde psychotherapeut Hannah Beckett-Pratt eraan toe, dat “de ene persoon aanzienlijke emotionele energie, interesse en investeringen in de andere partner besteedt”, terwijl de andere dat niet doet.

“Ik noem parasociale relaties ‘relaties van de verbeelding’ omdat ze betrekking hebben op het ontwikkelen van gevoelens jegens iemand met wie je geen direct contact hebt.” -Emily Simonian, LMFT

Deze relaties verschillen echter van algemene eenzijdige relaties die meer worden gekenmerkt door een disbalans in aandacht of affectie omdat in het geval van een parasociale relatie geen van beide partijen elkaar zelfs maar kent. In zo’n dynamiek kunnen we verhalen creëren over hoe de ander over ons denkt en genieten van dat gevoel van verbondenheid zonder het risico te lopen afgewezen te worden.

Met dat in gedachten kunnen parasociale relaties voldoen aan een hele reeks interpersoonlijke behoeften die een persoon kan hebben. “Bijvoorbeeld gewoon met die persoon omgaan, een sociale of romantische leegte in je leven opvullen, een gevoel van steun of inspiratie krijgen van die persoon, of sterke gevoelens van bewondering voor hem hebben”, zegt Simonian.

Om zeker te zijn, het gevoel alsof je weten een andere persoon en hun ervaringen net zo goed als je zou kunnen met een vriend, is niet per se een gevaarlijke leunende activiteit. Waar het potentiële psychologische probleem zich echter voordoet, is wanneer deze relaties allesomvattend worden. “De persoon of beroemdheid kan een betekenisvolle en leidende figuur in het leven van het individu worden en een reeks reacties produceren die veel complexer zijn dan alleen maar bewondering of imitatie”, zegt Beckett-Pratt.

Is een parasociale relatie altijd ongezond?

Simpel gezegd zeggen de experts dat de gezondheid (of het gebrek daaraan) van een parasociale relatie afhangt van de intensiteit ervan. Deze relaties kunnen vertrouwdheid en troost bieden (die grotendeels als gezond wordt gekenmerkt) of meer geworteld raken in levensveranderend gedrag (waarschijnlijk minder gezond).

“Als je merkt dat je wordt verteerd door gedachten over die persoon, constant sociale media of andere nieuwsbronnen checkt voor informatie over die persoon, en het verstoort je dagelijks functioneren, dan is dat waarschijnlijk een teken dat je gedachten en gevoelens [significant]’, zegt Simonian. “Degenen die het meeste risico lopen om ongezonde parasociale relaties aan te gaan, zijn mensen die zich isoleren en worstelen met sociale angst, fobieën of depressie.”

Beckett-Pratt voegt eraan toe dat mensen met een angstig-gepreoccupeerde (ook bekend als angstig-ambivalente) hechtingsstijl het meest geneigd zijn deze relaties aan te gaan van intense eenzijdigheid die grotendeels geen afspiegeling zijn van hoe de dingen werkelijk zijn. “Deze vervorming heeft invloed op hun begrip van de realiteit van de relatie, en ze kunnen fantasieën geloven zoals: ‘Als ik door de deur van het huis van mijn favoriete beroemdheid zou lopen, zouden ze me graag zien'”, zegt ze. “Ze zullen waarschijnlijk vermijden en ongeïnteresseerd raken in echte en wederkerige relaties omdat ze zich al identificeren als een relatie.”

Als je merkt dat je in een parasociale relatie zit die je realiteitszin verstoort, zijn er eenvoudige stappen die je kunt nemen om zinvolle, wederzijdse relaties op te bouwen. (En hetzelfde geldt voor het helpen van iemand anders in je leven die in een parasociale relatie terechtkomt). “Een van de schadelijkste aspecten van parasociale relaties is als je niet langer interactie hebt of geen relationeel bent met de mensen om je heen”, zegt Simonian, dus “vraag jezelf af wat voor jou een comfortabele eerste stap is om weer met elkaar om te gaan. Is er één persoon die je kunt bedenken die je vertrouwt of die je wilt proberen te ontmoeten?”

Therapie kan een geweldige hulpbron zijn om u daarbij te helpen. “Langdurige psychotherapie kan de relationele problemen aanpakken die mogelijk ten grondslag liggen aan parasociaal relatiegedrag”, zegt Beckett-Pratt. “Als het niveau van waanvoorstellingen zo is geëscaleerd dat de persoon in de parasociale relatie los is geraakt van de realiteit, dan is dit een psychiatrische kwestie die medische tussenkomst van een arts vereist.”

Kortom, hoewel verliefdheid op beroemdheden leuk kan zijn (en vaak helemaal niet schadelijk voor jou), is het belangrijk om onze IRL-relaties te behouden en de realiteit te begrijpen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.