Advertisement

Wat u moet weten over de #LoveAAPI-campagne van Grace Young

Advertisement

EENGrace Young, bekroond kookboekauteur en voedselhistoricus, is er niet op uit geweest om bewegingen te leiden om Chinatowns te behouden en AAPI-restaurants en winkels in het hele land nieuw leven in te blazen. Maar in het licht van de ontberingen die COVID-19 de afgelopen twee jaar heeft aangericht – die vooral Aziatische gemeenschappen en bedrijven in de Verenigde Staten hebben getroffen – was zwijgen geen optie.

“Chinatowns en Chinese restaurants worden sinds januari 2020 economisch getroffen door de pandemie, toen bedrijven werden gemeden vanwege verkeerde informatie en vreemdelingenhaat”, zegt Young. “Sindsdien hebben veel familierestaurants en -winkels hun omzet met 40-80 procent zien dalen.” Dit duizelingwekkende verlies is voor veel bedrijven die eigendom zijn van AAPI buitengewoon moeilijk gebleken om van te herstellen.

Alleen al in Chinatown in New York heeft Young talloze oude bedrijven, waarvan er vele decennialang gemeenschapswaren waren geweest, de een na de ander zien sluiten. Bovendien deelt ze dat Grant Avenue in Chinatown in San Francisco (waar ze opgroeide en waar haar vader een actieve figuur in de gemeenschap was), 46 winkels dichtbij heeft gezien en nog steeds actief zijn. Kortom, Young waarschuwt dat historische Chinatowns in het hele land, inclusief die in andere grote steden zoals Boston en Oakland, “allemaal in levensonderhoud zijn voorzien”.

In het begin van de pandemie voelde Young zich gegalvaniseerd om een ​​platform te bieden aan bedrijven in Chinatown in New York die vroeg hard werden getroffen. In maart 2020 co-creëerde ze de videoserie Coronavirus: verhalen uit Chinatown naast videograaf Dan Ahn en het Poster House Museum, waarin restaurant- en winkeleigenaren de impact van COVID-19 op hun bedrijf bespraken. “Het doen van deze interviews en het horen van de hartverscheurende verhalen over wat ze hadden meegemaakt, heeft me diep geraakt”, zegt Young. “Vanaf dat moment heb ik er alles aan gedaan om Chinatown-bedrijven en uiteindelijk AAPI-moeder- en popbedrijven te helpen.”

In oktober 2020 lanceerde Young de Save Chinese Restaurants-campagne op Instagram, waarbij volgers werden aangemoedigd om te bestellen bij een favoriet lokaal Chinees restaurant en een foto te plaatsen met de hashtag #SaveChineseRestaurants. Het doel was om het publiek te verleiden om te bestellen in Chinese restaurants – en op dezelfde manier met Coronavirus: verhalen uit Chinatown, om mensen bewust te maken van de ernst van de problemen waarmee deze bedrijven worden geconfronteerd als gevolg van cultureel geladen leugens, discriminatie en geweld. (Dit alles natuurlijk bovenop de uitdaging om open te blijven te midden van thuisbestellingen en financiële onrust voor bedrijfseigenaren en klanten.) Het werd echter snel genoeg duidelijk dat andere gemeenschappen en bedrijven die eigendom zijn van Aziaten met soortgelijke problemen te maken hebben. kosten. “We moesten het publiek eraan herinneren dat alle AAPI-moeder- en popbedrijven in het hele land hebben onze steun nodig’, deelt Young – en toen werd #SaveChineseRestaurants de grotere #LoveAAPI-campagne.

Geïnspireerd door Young’s pleidooi en inspanningen om deze culturele enclaves en culinaire instellingen te eren en te verbeteren, heeft de James Beard Foundation beide campagnes ondersteund. Bovendien erkenden ze Young als hun Humanitarian of the Year 2022, een prijs die wordt uitgereikt aan diegenen “wier werk in de voeding het leven van anderen heeft verbeterd en de samenleving als geheel ten goede is gekomen.” (In mei 2022 werd Young ook bekroond met de achtste jaarlijkse Julia Child Award “voor haar belangrijke bijdragen aan het behouden en delen van Chinese culinaire tradities door haar rollen als auteur, historicus en activist” en voor “[shedding] werpt licht op hoe keukens over de hele wereld een vitale rol spelen in het culinaire erfgoed van Amerika. “)

Grace’s activisme om Chinatowns te redden en bedrijven die eigendom zijn van AAPI te ondersteunen, komt voort uit de dringende noodzaak om deze keukens en gemeenschappen – en hun erfenissen – te redden voordat het te laat is. “Deze immigrantengemeenschappen nemen een geheime en unieke plaats in in de geschiedenis van ons land, dat tenslotte een land van immigranten is”, zegt Young. “Zoveel van de oude restaurants die we zijn kwijtgeraakt, zijn onze laatste link naar de keuken van de immigranten van vorige generaties.”

Aangezien voedsel een integraal onderdeel is van de culturele identiteit, heeft het verlies van toegang tot deze culinaire etablissementen grote gevolgen voor huidige en toekomstige generaties binnen deze gemeenschappen, om nog maar te zwijgen van ernstige bedreigingen voor de middelen van bestaan ​​van ondernemers en werknemers zelf. “We moeten alles doen wat in onze macht ligt om te behouden en te beschermen” [these neighborhoods and businesses]. Als we niet onze steun betuigen door regelmatig te eten en boodschappen te doen, raken we ze kwijt’, zegt Young.

Kortom, de #LoveAAPI-campagne is verankerd in de alliantie, zodat bedrijven die eigendom zijn van AAPI de culturele en financiële uitdagingen waarmee ze tijdens de pandemie zijn geconfronteerd, kunnen overwinnen om uiteindelijk eigenaren, werknemers, kopers en leden van de gemeenschap op een zinvolle manier te ondersteunen. Zelfs met het opheffen van beperkingen en de heropening van veel delen van het land, blijven bedrijven die eigendom zijn van AAPI en die de storm hebben doorstaan, alleen vanwege hun nalatenschap voor unieke uitdagingen staan. Zoals de New York Commission on Human Rights meldt: “Vanaf februari 2020 ontving de Commissie een zevenvoudige toename van meldingen van anti-Aziatische intimidatie, discriminatie en geweld.” (Bovendien merken ze op dat haatmisdrijven en vooringenomenheidsincidenten schromelijk ondergerapporteerd worden.) Bovendien rapporteerde de NYPD een toename van 361% in anti-Aziatische haatmisdrijven in 2021 in vergelijking met het jaar ervoor.

In het licht van deze dagelijkse bedreigingen en angsten, kunnen eigenaren en klanten van AAPI-bedrijven niet genieten van de verlichting van de versoepeling van de beperkingen en een terugkeer naar de pre-COVID-normaliteit (soort van). “Nu, met de voortzetting van anti-Aziatische haatmisdrijven, is het bedrijfsleven niet teruggekeerd naar hoe het was vóór de pandemie, omdat veel lokale bewoners bang zijn om uit eten te gaan en te winkelen”, klaagt Young.

Young’s pleitbezorging onderstreept dat de alliantie en steun van bedrijven die eigendom zijn van AAPI van cruciaal belang zijn om toegang tot cultureel voedsel te behouden, en daardoor deze gemeenschappen te verheffen en deze showcases te behouden voordat ze verdwijnen. Ongeacht je culturele achtergrond of waar je woont, Young roept iedereen op om mee te doen aan de #LoveAAPI-campagne door een foto of video van je favoriete restaurant, markt, bakkerij of AAPI-winkel op sociale media te plaatsen. “Vertel ons wat je eet en koopt of waarom je van het bedrijf houdt, en voeg de hashtag #LoveAAPI toe. Vertel je vrienden en volgers hetzelfde te doen”, deelt ze. Door dit te doen, sluit je je aan bij legioenen bondgenoten en voedselexperts om verhef Aziatische bedrijven en krijg zelfs de kans om culinaire juweeltjes te ontdekken die je in je eigen omgeving kunt bezoeken.” Aan het begin van de #LoveAAPI-campagne was het heel cool dat Sara Moulton een van de eerste berichten deed over KK Discount, een van haar favoriete moeder- en popwinkels in NYC Chinatown,” zei Young. Onder andere gerespecteerde chef-koks en culinaire experts die hun platforms gebruikten om de #LoveAAPI onder de aandacht te brengen, waaronder, maar niet beperkt tot, Jessica Harris, Ming Tsai en Carla Hall.

Hoe meer liefde en steun je voor deze bedrijven toont, hoe groter de kans dat ze niet alleen zullen overleven, maar ook zullen gedijen te midden van zo’n moeilijke tijd voor de AAPI-gemeenschap.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.