Wat u moet weten| Goed+Goed

EENOp elk willekeurig moment in uw leven kunt u een soort hormoonfluctuatie ervaren, vooral als u het geluk heeft een baarmoeder te hebben. Van menstruatie tot gezinsplanning en veranderingen in anticonceptie tot de menopauze, het is een achtbaan van oestrogeen, progesteron, luteïniserende hormonen en meer.

Het is om een ​​aantal redenen belangrijk om meer te weten over waar uw hormonen zich bevinden (en wat ze van plan zijn), niet in de laatste plaats omdat het uw trainingen kan beïnvloeden. OB/GYN Jasmine Pedroso, MD MPH, FACOG van de Kindbody-kliniek in San Francisco, deelde wat informatie over deze verschillende fluctuaties en wat je eraan kunt doen om een ​​veilige en effectieve training te krijgen.

Haar grootste advies? Stem af. “Tijdens deze veranderingen in ons lichaam is het belangrijk om te luisteren naar hoe ons lichaam zich voelt en ons lichaam te geven waar het om vraagt”, zegt ze. “Het is geweldig om onszelf te pushen om actief te zijn, want sporten heeft veel voordelen, maar het is ook goed – en aangemoedigd – om de tijd te nemen om te rusten en te verjongen.”

De verandering: menstruatie

Wat gebeurt er: Je bent moe! U kent waarschijnlijk veel van de effecten van PMS en menstruatievermoeidheid, maar dit is wat er achter de schermen gebeurt: “Tijdens een periode zijn uw oestrogeen- en progesteronspiegels het laagst – hierdoor kunt u zich vermoeider en langzamer voelen”, zegt Dr. Pedroso . Die lethargie is echt, fysiologisch ondersteund en de moeite waard om aandacht aan te besteden.

Wat eraan te doen: Je hoeft de les niet te annuleren, maar misschien wil je het alleen bij een snelle zweetsessie houden. “Tijdens een menstruatiecyclus, vooral op je zwaarste dagen, kan het een goed idee zijn om je trainingen te verkorten of zelfs een dag of twee rust te nemen”, stelt ze voor. Er is ook iets te zeggen voor NSAID’s. “Het nemen van medicijnen zoals ibuprofen of Tylenol, of het gebruik van een verwarmingskussen gedurende deze tijd, kan ook helpen om het extra menstruatiegerelateerde ongemak dat u tijdens uw trainingen voelt te verminderen.”

Houd je aan een sessie van 10 minuten met deze snelle Pilates-routine voor het hele lichaam:

De verandering: vruchtbaarheidsbehandelingen

Wat gebeurt er: Of je nu je eicellen invriest of IVF probeert, er zijn in deze periode extreme veranderingen in de hormoonspiegels, en het is vooral belangrijk om je bewust te zijn van hoe dat je lichaam beïnvloedt als het gaat om lichaamsbeweging. “Tijdens de hormoonstimulatiefase van het bevriezen van eieren en IVF, worden de eierstokken erg opgezwollen en stijgen je hormoonspiegels”, zegt Dr. Pedroso. “Dit maakt het niet alleen moeilijk om te oefenen vanwege een opgeblazen gevoel en vermoeidheid, maar maakt het ook gevaarlijk vanwege het risico dat de gezwollen eierstokken draaien en mogelijk hun bloedtoevoer afsnijden.” (Eng!) Dit is de reden waarom artsen vrouwen aanraden zich gedurende deze tijd te onthouden van elke inspannende fysieke activiteit, inclusief seks.

Wat eraan te doen: Nou, geen HIIT-workouts om te beginnen (bescherm je eierstokken!). Overschakelen naar heel low-key, low-impact dingen. “Tijdens de hormoonstimulatiefase, en totdat je volledig hersteld bent van de vruchtbaarheidsbehandeling, focus je op wandelen en lichte oefeningen voor het bovenlichaam”, zegt ze. Houd het zacht en doe het jezelf gemakkelijk. Als je met een trainer werkt, praat dan met hem over wat je doormaakt, zodat ze daar rekening mee kunnen houden.

Wees mild voor jezelf met een stoelyoga-sessie:

De verandering: zwangerschap

Wat gebeurt er: Hallo, ch-ch-changes, en hallo, kortademigheid! “De hormoonveranderingen tijdens de zwangerschap en de hogere zuurstofbehoefte van het lichaam kunnen je zeker meer kortademig en duizelig maken tijdens trainingen”, zegt Dr. Pedroso. “De hormoonveranderingen kunnen je ligamenten ook meer ontspannen maken en dus kun je kwetsbaarder zijn voor verwondingen en verrekkingen.”

Wat eraan te doen: Terwijl je een mens (of twee of meer) in je buik laat groeien, kun je zeker nog steeds – en moet je! – je lichaam in beweging houden. “Tijdens de zwangerschap worden vrouwen zeker aangemoedigd om te blijven sporten”, zegt ze. Maar er staat hier een asterisk: “Je lichaam verdraagt ​​​​misschien niet alle dingen die het voor de zwangerschap gewend was. Wees flexibel in je trainingsroutines, luister naar je lichaam, speel het op het gehoor en wees zachtaardig.” Nogmaals, dit is een goed moment om je trainer of instructeur op de hoogte te stellen van deze lichamelijke verandering, zodat ze ervoor kunnen zorgen dat je een veilige training hebt.

Op zoek naar prenataal vriendelijke opties? Probeer deze barre-workout met weinig impact:

De verandering: menopauze

Wat gebeurt er: Net als bij menstruatie kan de menopauze vermoeidheid veroorzaken, maar om verschillende redenen. “De verlaagde oestrogeenspiegels die we tijdens de menopauze ervaren, kunnen een verminderde rustgevende slaap veroorzaken als gevolg van opvliegers, slapeloosheid, nachtelijk zweten, emotionaliteit. Dit kan ervoor zorgen dat uithoudingsvermogen, kracht en energie afnemen, “zegt Dr. Pedroso. Geef echter niet op! “Het is belangrijk dat we blijven sporten vanwege de vele gezondheidsvoordelen.”

Wat eraan te doen: Hoewel de menopauze een uitdagende tijd kan zijn, is het misschien wel de meest opwindende van deze groep als het gaat om lichaamsbeweging – je kunt er wat dingen aan toevoegen. “De menopauze is een goed moment om je te concentreren op krachttraining en versterkende oefeningen”, zegt ze. Denk aan: Pilates, losse gewichten, krachttraining. Deze oefeningen “kunnen helpen om het botverlies dat gepaard gaat met de menopauze te voorkomen”, zegt dr. Pedroso.

Werk aan je rug- en kernkracht met Nike trainer Traci Copeland:

De verandering: leven

Wat gebeurt er: Een schrikbarend groot aantal factoren kan bijdragen aan hormonale veranderingen en onevenwichtigheden. Denk aan: dieetveranderingen, medicatie, het veranderen van anticonceptie, stress, ziekte, letsel en meer. Deze veranderingen kunnen verschillende hormonen op verschillende manieren beïnvloeden. Stress kan bijvoorbeeld het progesteron verhogen en het oestrogeengehalte verlagen, terwijl een dieetaanpassing precies het tegenovergestelde effect kan hebben, namelijk het verlagen van progesteron en het verhogen van oestrogeen.

Wat eraan te doen: Dit is een ongelooflijk genuanceerd onderwerp dat van persoon tot persoon verschilt, van geval tot geval, dus het is absoluut noodzakelijk om het eerste advies van Dr. Pedroso op te volgen: luister naar je lichaam. Besteed aandacht aan uw humeur, huid, gewicht en energieniveau en blijf regelmatig naar uw arts gaan. Het kan ontmoedigend zijn om te pleiten voor je gezondheid, maar je hebt dit!

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.