Wat te doen als je vriend aan het daten is met iemand die je niet leuk vindt?

Bij Well+Good brengen we onze dagen door met praten met en leren van de meest interessante mensen op het gebied van welzijn: experts, opinieleiders en beroemdheden. Nu nodigen we je uit om deel te nemen aan het gesprek. Welkom bij de Well+Good-podcast, je gids voor het vinden van de gewoonten en praktijken die bij jouw frequentie passen. Lees verder

Het is een verhaal zo oud als de tijd dat jij en jij en een vriend super goed met elkaar overweg kunnen, je super verbonden voelen, en niets lijkt die dynamiek ooit in de weg te kunnen staan. Dat wil zeggen, totdat ze vallen voor iemand die het gewoon niet voor jou doet. Maar moet de situatie waarin je vriend verkering heeft met iemand die je niet mag, de nagel aan de doodskist zijn van een verder fantastische band?

Uitzoeken hoe je moet omgaan als je vriend aan het daten is met iemand die je niet leuk vindt, was het belangrijkste onderwerp van discussie tijdens de aflevering van deze week van De Well+Good Podcast. Tijdens de chat gaf auteur, psycholoog en vriendschapsexpert Marisa Franco, PhD, advies over hoe je de situatie met je vriend kunt aanpakken en er alles aan kunt doen om je relatie met hen te beschermen.

Luister hier naar de volledige aflevering.

Weet eerst en vooral dat het normaal is dat vriendschappen door conflicten gaan – en het niet leuk vinden van iemands persoon vormt zeker een conflict. Om de kwaliteit van de vriendschap in topvorm te houden, is het belangrijk om die met net zoveel intentie en aandacht te behandelen als bij romantische relaties.

“Mensen zijn zo bang om conflicten in vriendschap te erkennen.” —vriendschapsexpert Marisa Franco, PhD

“Mensen zijn zo bang om conflicten in vriendschap te erkennen”, zegt Dr. Franco, eraan toevoegend dat mensen te vaak aannemen dat een vriendschap voorbij zal zijn als ze een lastig onderwerp moeten aansnijden, zoals, ahum, als een vriend met iemand uitgaat die je niet doet’ niet leuk. Deze veronderstelling, zegt ze, is grotendeels misplaatst, aangezien conflicten normaal zijn en conflictoplossing zelfs groei kan vergemakkelijken. “Ruptures maken deel uit van intimiteit in vriendschap – zoals ze zijn in romantische relaties, zoals ze zijn in familierelaties”, zegt Dr. Franco. “Dat is precies wat het betekent om intiem met iemand te zijn – er zullen miscommunicaties zijn, meningsverschillen, [and] verschillende behoeften waarover je moet onderhandelen.”

En, om zeker te zijn, het niet leuk vinden van de persoon van je vriend is absoluut een reden waarom je conflicten zou kunnen ervaren in je platonische connectie. Als je eenmaal begrijpt dat conflict een normaal onderdeel van een vriendschap is, zul je minder bang worden om je bestie te benaderen en hen te laten weten dat je niet echt dol bent op hun partner.

Hoe vertel je je vriend dat ze met iemand uitgaan die je niet mag

In plaats van het gesprek te beginnen met het moeilijke nieuws dat je de partner van je vriend niet mag, stelt Dr. Franco voor om je te concentreren op hoe jij je voelt en hoeveel je de relatie met je vriend waardeert.

“Je wilt beginnen met een kaderzin, en die zin moet benadrukken hoe belangrijk de vriendschap voor je is”, zegt Dr. Franco. Om een ​​gezonde dialoog te openen, stelt Dr. Franco voor om iets te zeggen als: “Hé, ik hou van je. Ik waardeer je. Je bent altijd mijn persoon geweest,’ en dan erkennend dat de vriendschap een verandering doormaakt omdat ze nu een relatie hebben.

Op deze manier geef je aan dat je uit liefde voor hen komt, dus het is niet nodig dat ze in de verdediging springen. “Dat zit echt anders dan zijn, ‘Je hebt me genegeerd’,’ [which comes off as] aanvallend,” zegt Dr. Franco.

Van daaruit kun je overwegen hoe je vriend reageert. Goede tekenen, volgens Dr. Franco, zijn onder meer:

  • Je vriend gaat niet in de verdediging omdat hij weet dat je het beste voor hem/haar wilt.
  • Ze luisteren naar al je zorgen en vragen je waarom je ze hebt.
  • Ze staan ​​open voor het vervullen van uw behoeften in de vriendschap.

Om uw behoeften aan uw vriend te communiceren, moet u echter eerst vaststellen wat die behoeften eigenlijk zijn: hoe vaak zou u uw vriend in een een-op-een setting willen zien? Wat voor activiteiten wil je met hen doen? Wat mis je aan toen ze single waren? Deze vragen kunnen je helpen om tot een oplossing te komen waardoor je je dichter bij je vriend voelt, zelfs als je hun boe-geroep niet leuk vindt.

En aangezien vriendschap tweezijdig is, is het voor jou essentieel om ook rekening te houden met de behoeften van je vriend (naast alleen die van jou) en hoe die behoeften kunnen zijn veranderd sinds ze met hun partner zijn begonnen. Vraag ze dus wat hun vriendschapsbehoeften zijn, zodat je kunt beoordelen of je aan hen kunt voldoen. Als jullie allebei hebben vastgesteld wat jullie vriendschapsbehoeften zijn, kun je een overlap vinden en uitzoeken wat een geschikt compromis is voor alle betrokken partijen.

Wat te doen als je niet zeker weet of het de moeite waard is om erover te praten

Het is belangrijk om voorzichtig te zijn dat je vooroordelen niet spelen in hoe je de partners van je vrienden evalueert, zegt Dr. Franco. Overweeg bijvoorbeeld of je vriend aan het daten is met iemand die je gewoon niet leuk vindt of waarmee je niet kunt opschieten, of met iemand die meer alarmerende romantische rode vlaggen vertoont, zoals buitensporige jaloezie. Het verschil tussen deze situaties kan bepalen hoe u met uw vriend(in) communiceert.

Om u te helpen bepalen waar uw situatie valt, wilt u misschien chatten met een wederzijdse vriend, zegt Dr. Franco. “Soms kan het nuttig zijn om consensus te delen met je andere vrienden”, zegt ze. “Zoals, ‘ik heb gehoord dat dit is gebeurd – dit was mijn reactie. Wat dacht je daarvan? Is dit een punt van zorg dat ik ter sprake moet brengen?’”

Als je andere vrienden het niet de moeite waard vinden om erover te praten, vraag jezelf dan af hoeveel van je eigen ervaring mogelijk van invloed is op hoe je over de partner van je vriend denkt. Als je nog steeds het gevoel hebt dat dit niet de persoon voor hen is, communiceer dat dan vanuit een plaats van liefde. Zolang je open, eerlijk en bedachtzaam bent in je communicatie, is een vriend die uitgaat met iemand die je niet mag, geen reden dat bepaalde platonische connectie zal eindigen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.