Advertisement

Wat patronen voor schoenslijtage je kunnen vertellen?

Advertisement

kleinSommigen van ons dragen graag onze oude sneakers om emotionele redenen. Misschien waren het de schoenen die we droegen tijdens onze eerste marathon of een begeerd model dat je gewoon niet meer kunt krijgen. Andere mensen schenken graag hun oude hardloop- en wandelschoenen aan liefdadigheidsinstellingen die lichtgewicht sneakers leveren aan mensen die ze niet kunnen betalen.

Op welke manier u ook het einde van het schoppen van uw geliefde paar viert, voordat u ze weggooit, schenkt of opbergt in een ontoegankelijke kast, moet u een paar minuten de tijd nemen om de zolen te onderzoeken: de manier waarop u ze draagt, kan u echt waardevolle inzicht in uw gang.

“Jurkpatronen waarschuwen ons voor bepaalde looppatronen en vertellen ons waar bepaalde gewrichten zijn wanneer je in contact komt met de grond en wanneer je duwt”, legt Jacqueline Prevete, DPM, gecertificeerd chirurg uit. podotherapeut en dezelfde hardloper (met een indrukwekkend persoonlijk marathonrecord van 2:58).

Terwijl je loopt of rent, comprimeert en erodeert de wrijving en druk tussen de zool van de schoen en de grond een deel van het materiaal van de buitenzool, waardoor het wordt afgeschoren. Het slijtagepatroon vertelt u dus in wezen welke delen van uw schoenen de meeste reactiekracht op de grond behouden wanneer uw voet in contact komt met de grond, of u nu aan het hardlopen, wandelen of wandelen bent.

Met andere woorden, ze zijn bijna als vensters voor hoe evenwichtig uw gang is en kunnen nuttig zijn bij het identificeren van mogelijke problemen met uw gang. “[You] “hij kan zien of er een asymmetrie is door de ene kant met de andere te vergelijken”, zegt Dr. Iets dat je zou kunnen waarschuwen voor bepaalde patronen die uiteindelijk tot blessures kunnen leiden.

Wat kunnen je oude wandelschoenen je vertellen?

Slijtage aan de binnenkant van de zool

dr. Prevete zegt dat overmatige slijtage aan de binnenkant of het midden van een schoen betekent dat je voet in een meer naar voren gebogen positie in contact staat met de grond. Pronatie is wanneer je voeten naar binnen rollen bij de enkel en je voetboog instort in een afgeplatte positie.

“Terwijl pronatie de voet helpt trillingen te absorberen en helpt bij oneffen oppervlakken, kan een te geproneerde voet problemen veroorzaken door het hele lichaam door de impact op de benen, knieën, heupen en wervelkolom te dragen”, Yolanda Ragland, DPM, oprichter en CEO van Fix Your Feet, Inc., had eerder Well + Good verteld.

Draag het aan de buitenrand van de zool

Volgens dr. Prevete, de slijtage van de hiel aan de buitenste extremiteit duidt op supinatie van het enkelgewricht, het gewricht in de voet net onder de enkel.

“Meestal wordt slijtage aan de buitenste ledematen als verwacht beschouwd, omdat je tijdens een hielblessure meestal op je rug moet liggen.”[it’s] de ideale positie voor het enkelgewricht”, legt hij uit. “Terwijl je voet in contact blijft met de grond, begin je een beetje te tikken om de reactieve kracht van de grond te absorberen. “Je voet moet dan terugkeren naar een meer liggende positie wanneer je klaar bent om vooruit te gaan.”

Dr. Prevete zegt dat deze hele cyclus in een paar milliseconden plaatsvindt, daarom worden gedetailleerde ganganalyses als traag beoordeeld.

Draag op de hiel

Slijtage aan de buitenkant van de hak van een oude sneaker is te verwachten, tenzij het extreem is, wat kan duiden op een te indrukwekkende hak als je aan het hardlopen bent. Meer in het midden van je voet landen wordt over het algemeen als ideaal beschouwd.

dr. Prevete zegt dat als de slijtage meer geconcentreerd is op de hiel, dit erop kan wijzen dat je voet in overmatige pronatie bezwijkt wanneer je landt.

Draag de ene schoen meer dan de andere

Het is ook handig om rechter- en linkerschoenen te vergelijken, omdat ons lichaam niet per se symmetrisch is. De manier waarop u landt en op uw linkervoet duwt, kan verschillen van de manier waarop u landt en op uw rechtervoet duwt.

dr. Prevete zegt dat verschillen in slijtage tussen je twee sneakers meestal wijzen op een biomechanisch verschil in de manier waarop de ene voet werkt in vergelijking met de andere. “Het kan ook enkele spieronevenwichtigheden vertonen”, zegt hij. Deze kunnen worden bepaald door uw arts of fysiotherapeut – en kunnen u helpen eventuele zwakheden of tekortkomingen tijdens uw loopcyclus aan te pakken.

Dus wat kun je met deze informatie doen?

Volgens dr. Prevete, het beste wat u kunt doen als u een opvallend slijtagepatroon op uw oude sneakers opmerkt, is om uw jogging- of loopvorm te analyseren. “Dit kan op een loopband worden gedaan door vanuit alle hoeken een video op te nemen, die kan worden vertraagd om te zien waar de voet in contact is met de grond, de taille en de duw”, zegt Dr. Vooraf. “Bovendien wordt de positie van de heup en knie ook beoordeeld tijdens deze looptests om spierzwakte boven het niveau van de voet en enkel te bepalen die kan bijdragen aan pijn of symptomen tijdens het hardlopen.”

Dit soort diepgaande ganganalyse vereist een professional die is opgeleid in het evalueren van hoe u rent of loopt en wat er daadwerkelijk gebeurt als u de ene voet voor de andere zet. U kunt naar een fysiotherapeut gaan of naar enkele gespecialiseerde loopbanden die zijn ingericht met loopband en camera of iPad. Neem je oude sneakers mee om ook je patronen te bekijken.

Het is echter belangrijk op te merken dat looppatroon aanzienlijk verschilt van looppatroon, dus als u in dezelfde sneakers loopt en rent, kunt u met geen van beide een duidelijk beeld krijgen van de biomechanische problemen of loopafwijkingen. Dit is slechts een van de vele redenen waarom de meeste sportprofessionals aanbevelen om aparte hardloop- en wandelsneakers te dragen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen op moderne wellnessmerken en exclusieve Well + Good content. Abonneer je op Well +onze online wellness-community en ontgrendel je beloningen meteen.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.