Wat is Jamu? Een wellnessdrankje en ritueel uit Indonesië

Dverscheurd door een pandemie die velen ertoe aanzette hun gezondheid te heroverwegen en opnieuw prioriteit te geven, zoeken mensen over de hele wereld steeds meer naar verschillende manieren om hun welzijn te verbeteren. Als gevolg hiervan maakt het gebied van alternatieve geneeskunde wereldwijd een hoge vlucht, waarbij de markt tot 2028 naar verwachting jaarlijks met 22 procent zal groeien. Dat weerspiegelt met name de toenemende belangstelling voor de eeuwenoude medicinale systemen van Azië, zoals ayurveda en traditionele Chinese geneeskunde ( TCM). En nu zet de holistische buzz het toneel voor een andere oude traditie om wereldwijd te gaan: Indonesische jamu is gekomen om zijn eigen nieuwe golf van consumenten te bereiken die graag in al zijn voordelen willen drinken.

Jamu, vooral bekend om de met gember doordrenkte drank met dezelfde naam, is een kruidengeneesmiddel dat al in de 13e eeuw opkwam. Etymologisch hebben onderzoekers het teruggevoerd op twee oude Javaanse woorden: dhampiwat kan worden geïnterpreteerd als “genezing door kruiden”, en oesodo, dat eenvoudig is vertaald als “gezondheid” – en het gebruik ervan is net zo breed van aard. Van oudsher geformuleerd als zowel een preventieve gezondheidsmaatregel als een behandeling voor chronische pijn en ontstekingsziekten, is jamu een empirische traditie, zegt Metta Murdaya, oprichter van de jamu-geïnspireerde huidverzorgingslijn Juara en auteur van de onlangs uitgebrachte Jamu Lifestyle: Indonesische kruiden-wellnesstraditie. “Dit betekent gewoon dat het door meerdere generaties is doorgegeven via mond-tot-mondreclame, en dat het niet zozeer afhankelijk is van een bepaalde reeks regels of geschreven regimes”, zegt ze.

Nu, midden in het pandemische leven, breidt dat mond-tot-mondreclameproces zich snel uit buiten de grenzen van Indonesië, waarbij de verkoop onder de beste producenten van kruidengeneesmiddelen van het land omhoog schiet en de export van jamu-dranken ook toeneemt. Maar voor Murdaya – die haar jeugd verdeelde tussen Jakarta, waar ze werd geboren, en San Francisco – is die trend niet verrassend. “Er is een bijna intuïtieve benadering [to health and immunity] wanneer een onbekend virus in beeld komt”, zegt ze. “Het is dat natuurlijke verlangen om ons lichaam te versterken, zodat ze in staat zijn om te vechten tegen wat er ook maar komt.”

“In Indonesië is het gebruikelijk om het idee te hebben om je goed te voelen of je goed te voelen als je poolster.” —Metta Murdaya, auteur van Jamu-levensstijl

Maar wat jamu onderscheidt van bijvoorbeeld een immuniteitssupplement, is dat het voortkomt uit de Indonesische kijk op welzijn, die Murdaya beschrijft als een grote afwijking van de verheerlijking van de druktecultuur door de Verenigde Staten en de daaropvolgende praktijk van het behandelen van de schade. “In de VS hebben we, om wat voor reden dan ook, de neiging om signalen te vergeten of te negeren dat we niet gecentreerd zijn of dat we niet in balans zijn, omdat we onszelf moeten pushen. Het is een work-hard-cultuur rond twee weken vakantie”, zegt Murdaya. “Maar in Indonesië is het gebruikelijk om het idee te hebben dat je je goed voelt of je goed voelt als je poolster.”

Dat is de reden waarom veel Indonesiërs meestal niet wachten om ziek te worden voordat ze naar een glas jamu grijpen; ze drinken het liever dagelijks, zegt Murdaya: “Het idee is dat als iets eenmaal werkt om je een goed gevoel te geven, je goede redenen hebt om te denken dat het keer op keer zal werken.” Maar gezien de eenvoud van dat uitgangspunt, volgt hier ook dat het recept voor jamu en de manier waarop het wordt geconsumeerd sterk kan verschillen, afhankelijk van de persoon en de plaats.

In heel Indonesië en daarbuiten neemt jamu veel verschillende vormen aan

In tegenstelling tot een aantal andere holistische medicinale systemen, heeft jamu (als een kruidengeneeskundepraktijk en een drank) geen enkele set richtlijnen. “Vloeibaarheid is een belangrijk onderdeel van de jamu-traditie”, zegt Murdaya. Over het algemeen zijn de meest voorkomende ingrediënten van de drank echter verschillende vormen van gember, kurkuma en kaneel (die allemaal ontstekingsremmende eigenschappen hebben), naast kaliumrijk kokoswater.

Variaties op dat recept zijn in de loop van de tijd ontstaan, zowel vanwege de op specerijenhandel gerichte economie van Indonesië – die de invloeden van China, India en Saoedi-Arabië in jamu heeft geïntroduceerd – als ook vanwege de eigen geografische diversiteit van het land. “Indonesië heeft ongeveer 17.000 eilanden, dus de jamu varieert op basis van de kruiden en wortels die elk inheems zijn”, zegt Shanley Suganda, een in Indonesië geboren, in New York gevestigde grafisch ontwerper die haar eigen jamu-lijn, Djamu, lanceerde tijdens de pandemie. Murdaya zegt bijvoorbeeld: “Bali’s jamu bevat meestal meer bladeren en verse groenten, terwijl Javaanse jamu meer wortels heeft zoals gember en laos, simpelweg vanwege wat er beschikbaar is.” Het zijn de unieke helende eigenschappen van kruiden en wortels die inheems zijn op elk eiland die de resulterende jamu . maken jamu. Met andere woorden? De intentie waarmee het wordt gemaakt en geconsumeerd heeft bijna net zoveel te maken met iets dat als jamu wordt geclassificeerd als de specifieke ingrediënten zelf.

De intentie waarmee het wordt gemaakt en geconsumeerd heeft bijna net zoveel te maken met iets dat als jamu wordt geclassificeerd als de specifieke ingrediënten zelf.

Om haar eigen recept te maken – voornamelijk een mix van lokaal geproduceerde kurkuma, gember en tamarinde – putte Suganda uit de ervaring van het drinken van jamu van haar kruidkundige moeder en paste ze een beetje aan voor een modern gehemelte (zoals veel huidige jamumakers in Indonesië ook doen) . “Oorspronkelijk zou het geen honing of citroen bevatten, maar het resultaat was een beetje medicinaal zonder, dus ik voegde een vleugje van beide toe om de smaak in evenwicht te brengen”, zegt ze.

Deze benadering sprak zo veel aan bij Ochi Vongerichten, een landgenoot van Indonesië, dat ze onlangs Suganda’s jamu begon te serveren in het restaurant in New York City dat ze samen met haar man Cedric Vongerichten, Wayan, bezit. “Rond toen we openden [in 2019], Ik zag overal kurkuma en dranken zoals kombucha, wat me deed denken aan hoe ik als kind elke dag jamu dronk”, zegt Vongerichten. “Dus, we dachten: ‘We moeten jamu serveren, maar op een moderne manier.'” In heel Indonesië heeft diezelfde gedachte geleid tot steeds eigentijdsere, creatievere varianten op jamu, inclusief jamus in flessen en gearomatiseerde jam en zelfs jamu lattes gemaakt met kokosmelk , kurkuma en gember, volgens Murdaya.

Toch is de gemene deler van deze moderne afbeeldingen van jamu dezelfde als in het origineel: een kruidendrank ontwikkeld met de bedoeling een holistische gezondheid te bevorderen.

Jamu is geworteld in gemeenschaps- en gezinszorg

Om jamu volledig te begrijpen, is het handig om je voor te stellen hoe het oorspronkelijk werd geconsumeerd – niet alleen als een drankje, maar als onderdeel van een gedeeld dagelijks ritueel. Voordat het ooit in winkels of cafés werd verkocht, werd jamu gedistribueerd via: jamu gendongs (wat zich letterlijk vertaalt naar jamu-dragers). “Dit zijn oudere vrouwen die een bamboemand gevuld met flessen jamu op hun rug binden en door de buurt lopen en verschillende soorten jam verkopen aan voorbijgangers”, zegt Suganda. (En op sommige plaatsen in Indonesië wordt jamu nog steeds op deze manier verkocht, ook al wordt de drank steeds meer gecommercialiseerd.)

Als gevolg hiervan heeft de traditie van jamu zijn wortels in mensen die andere mensen helpen, zelfs volslagen vreemden. “Er is deze culturele term in Indonesië genaamd gotong royong, wat betekent: ‘We doen het samen’”, zegt Murdaya. “En jamu omvat traditioneel deze gemeenschappelijke ervaring van elkaar ondersteunen.”

Hoewel ze opmerkt dat er nu veel op maat gemaakte jamus beschikbaar is, gemaakt door getrainde kruidkundigen om pijn te verlichten die wordt veroorzaakt door bepaalde aandoeningen zoals bijvoorbeeld spijsverteringsproblemen of menstruatiekrampen, zegt Murdaya dat het idee van jamu meer lijkt op het Amerikaanse concept van het maken van kip noedelsoep voor een geliefde die zich niet lekker voelt. “Bedenk waarom Campbell’s adverteert door te zeggen dat hun soep net als die van mama is”, zegt ze. “Daar is een sterk verhaal over, omdat je het associeert met ziek zijn en je moeder doet er alles aan om je te helpen beter te worden.”

Met jamu strekt dat idee zich uit tot elk familielid, vriend of gemeenschapslid dat je de drank aanbiedt omdat ze echt iets willen dat goed voor je is, zegt Murdaya: “Dat soort opzettelijke zorg wordt een onderdeel van het genezingsproces.”

In de kern gaat jamu meer over het voorkomen van ziekte dan het genezen ervan

Jamu komt voort uit een voedsel-als-medicijn-mentaliteit voor een gezond leven en is holistisch in zijn benadering. “Het is ontworpen om de hele persoon te helpen, niet om een ​​specifieke ziekte te behandelen”, zegt Murdaya, waarin hij uiteenzet hoe het verschilt van de klinisch-medicamenteuze stijl van het aanbieden van oplossingen voor bepaalde aandoeningen, zoals hoge bloeddruk of hoog cholesterol.

“De beoefening van jamu en de drank zelf moet iets zijn dat we noemen kokosnoot in Indonesië, wat in wezen betekent dat het moet voelen alsof het bij je past of bij je behoeften past.” -Murdaya

Als gevolg hiervan komt een deel van de natuurlijke variatie tussen soorten jamus voort uit de persoonlijke aard van de kruidengeneeskunde. “De beoefening van jamu en de drank zelf moet iets zijn dat we noemen kokosnoot in Indonesië, wat in wezen betekent dat het moet voelen alsof het bij je past of bij je behoeften past”, zegt Murdaya. “Omdat we allemaal verschillende situaties en omstandigheden hebben, is de jamu die voor de ene persoon werkt misschien niet de beste voor de andere.”

Door de eeuwen heen begonnen lokale Indonesische jamumakers hun recepten van anderen te onderscheiden om aan die unieke voorkeuren tegemoet te komen. En terwijl deze jamu-recepten werden doorgegeven, werden ze ook door elke volgende generatie gevormd op basis van wat voelde kokosnoot naar hen.

Tegenwoordig vind je in de VS ook een verscheidenheid aan verschillende jamus- en jamu-recepten in flessen, waarvan vele de belangrijkste ontstekingsremmende pijlers van gember en kurkuma bevatten. Bepalen welke zal zijn kokosnoot voor jou gaat over terugkeren naar je zintuigen, zegt Murdaya. De belangrijkste vraag om te stellen is bedrieglijk eenvoudig: voelt het goed om te drinken? “Er is een niveau van interne zelfreflectie, van intuïtie, van bewust zijn met jamu”, zegt Murdaya.

Als zodanig kan het drinken van jamu op het moment wat vreugde opwekken. “Er is een algemene misvatting dat jamu een soort tonicum is waarmee je je keel verbrandt”, zegt Suganda. Maar omdat de jamu-traditie in wezen meer gaat over je goed voelen in het algemeen dan wat dan ook, zal de juiste jamu voor jou doorgaans niet oncomfortabel zijn om te drinken. “Als mensen de mijne proberen, zeggen ze meestal: ‘Oh, ik kan de gember proeven, maar het is niet medicinaal. En het is eigenlijk verfrissend’”, zegt Suganda. Dus, in plaats van het terug te gooien (zoals je misschien in de verleiding komt om te doen met een kurkuma-shot), is het de bedoeling dat je langzaam, aandachtig van de jamu geniet. En de handeling om dit te doen is net zo goed een wellness-upside als de door kruiden aangedreven voordelen die u zeker zult oogsten.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.