Advertisement

Wat is een Ecomap? Een psychotherapeut legt je uit | Goed + Goed

Advertisement

Jde laatste jaren werden gekenmerkt door grote eenzaamheid. Uit een recent onderzoek van Harvard bleek dat 36% van de respondenten zei dat ze zich “ernstig” eenzaam voelden. En hoewel er nu een snelle oplossing is voor gevoelens van isolatie, is er een door een psycholoog goedgekeurde balsem die je eraan kan herinneren hoeveel van je wordt gehouden (en Niet doen alleen) je bent echt: ecomaps.

Een ecomap is meer een sociale-ondersteuningskaart, relationele psychotherapeut Elizabeth Fedrick, LPC. Een ecologische kaart is een hulpmiddel dat wordt gebruikt om een ​​visuele weergave te maken van uw primaire sociale steunpunten, verbindingen en relaties, en om de sterke punten en gebieden van behoefte voor elk van deze verbindingen te identificeren”, zegt ze.

Wanneer ons hele sociale ecosysteem alleen in ons hoofd of onze telefoons bestaat, is het moeilijk voor te stellen hoe groot de cirkel om ons heen is. “Het is ook nuttig om te zien waar je zou kunnen profiteren van het stellen van grenzen in relaties of mogelijk het verminderen van de hoeveelheid output en energie die je aan anderen levert”, zegt Fedrick.

Als je weet wie je “mensen” zijn, kun je ook op een meer opzettelijke en symbiotische manier voor hen verschijnen. Misschien schrijf je de naam van een vriend op je ecomap en denk je: “Wauw, ik heb die-en-die al een tijdje niet meer ingehaald.” In dit opzicht kan de kaart u helpen de rafelende banden te bereiken en te versterken.

Last but not least kan je ecomap je laten zien dat je bondgenoten mist op bepaalde gebieden van het leven. Misschien merk je bijvoorbeeld dat je naaste collega’s mist en dit zorgt ervoor dat je meer één-op-één met ze in contact komt. Of misschien merk je dat je geen sportvrienden hebt, en besluit je je aan te sluiten bij een joggingclub.

Er is ook een goede kans dat uw ecomap u op unieke manieren ten goede zal komen, TBD. Dus of je nu meestal een knutselaar bent of niet, het is het proberen waard. Hieronder legt Fedrick uit hoe u een eenvoudige ecokaart kunt maken om u te begeleiden bij het verdiepen van uw relaties.

Zo voltooit u uw ecomap, stap voor stap

Onthoud voordat u begint: u hoeft niet uw hele ecomap in één dag te maken (vul hier de truïsme van Rome in). “Als het idee om een ​​hele te maken overweldigend lijkt, zou het nuttig zijn om bij de basis te beginnen en deze in de loop van de tijd aan te vullen”, zegt Fedrick. “Het zou heel nuttig zijn om te beginnen met algemene informatie en deze dan langzaam uit te breiden.”

Neem de tijd en probeer je perfectionisme voor nu even opzij te zetten.

Stap 1: Teken een grote cirkel in het midden van je papier

Hint: deze cirkel ben jij! Zet je naam (of schrijf gewoon “ik”) in het midden van de cirkel.

Stap 2: Teken kleinere cirkels rond je ‘ik’-cirkel

“Begin met het toevoegen van extra cirkels rond de middelste cirkel die elke relatie of sociale connectie vertegenwoordigen die je hebt”, zegt Fedrick. “Stel uzelf enkele van de vragen die worden gesteld om actieve verbanden in uw leven te identificeren.” Je kunt zelfs denken voordat je begint je ecomap in te vullen door iedereen die je kent op te sommen.

Stap 3: Identificeer je energiestromen

Dan is het tijd om na te denken over de onderlinge verbondenheid van deze relaties. Hoe stroomt energie tussen de mensen om je heen? Welke limieten zijn er?

U kunt zelfs proberen uw eigen systeem te maken. “Het is handig om een ​​identificatiesysteem te gebruiken om deze relaties in beeld te brengen. Een dikkere lijn betekent bijvoorbeeld een hechte/intieme relatie, een bochtige lijn betekent een vijandige relatie, een pijl die wijst naar de cirkel van wie steun krijgt, pijlen wijzen in beide richtingen duiden op een wederkerige relatie, enz.”, zegt Fedrick.

Laat dit proces creatief zijn.

Stap 4: Interpreteer uw kaart

“Zodra je zoveel mogelijk op de kaart hebt voltooid, ga je deze gebruiken om manieren te analyseren om beter gebruik te maken van beschikbare media, een ‘toolkit’ van beschikbare media te creëren, manieren te identificeren om waar nodig grenzen te definiëren, bepalen als er ondersteuning nodig is, enzovoort”, zegt Fedrick.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.