Advertisement

Wat is de “Ick” en moet het je datingbeslissingen begeleiden?

Advertisement

EEN Een naaste neef van “nat” in mijn boek, “ick” is een woord dat een beetje grof klinkt om te zeggen en past bij de definitie ervan in de context van relaties. De “ick”, die een trending concept is geworden op TikTok, verwijst naar elk type zeer viscerale afwijking of de ervaring afgestoten te worden door die afwijking (a la “de lul grijpen”). Gezien het enorme aantal dingen dat kan worden opgevat als icky afwijkingen (neem je tong uit naar foto’s en houd je een vork vreemd voor twee volledig ongerelateerde voorbeelden), begrijpen wat ick werkelijk is, waarom het verschijnt en wat je kunt doen het vereist het ontcijferen van wat relatiepsychologie.

Normaal gesproken geeft het pakken van een lul tijdens een date of in een relatie je het gevoel dat je nooit meer op dezelfde manier naar de andere persoon zult kijken… dat wil zeggen, zonder een overweldigend gevoel van walging. En hoewel pijn de neiging heeft om te verschijnen in nieuw gevormde relaties, kan het ook voorkomen in langdurige relaties, zegt klinisch psycholoog Elizabeth Fedrick, PhD, oprichter van Evolve Counseling & Behavioral Health Services. De gemene deler? Iets wat de andere persoon heeft gezegd of gedaan, creëert een plotseling gevoel van ‘nieuwheid’ “dat een negatieve invloed kan hebben op hoe je ze in het algemeen ziet”, zegt Dr. Fedrick, “en het is moeilijk, in sommige gevallen zelfs onmogelijk om terug te keren.”

Hoe ziet de ick eruit in actie?

Wanneer het voor het eerst verschijnt, is het meer een gevoel van walging dan een bewuste gedachte aan de acties van een ander. “Hoewel we allemaal onze gevoelens over een potentiële partner willen rationaliseren, kan ons lichaam ons soms iets heel anders vertellen dan onze geest”, zegt psychotherapeut Susan Zinn, LPCC, LMHC, NCC, oprichter van het Westside Counseling Center. “De ick is een krachtige” Lichamelijk reactie op iemands maniertjes of gedrag. Het kan optreden als reactie op alles waardoor u uw neus wilt rimpelen of ineenkrimpen zoals u zou doen als u rotte melk zou ruiken. De puur fysieke aard van deze ick-reactie heeft daarom de neiging om elke vorm van seksuele chemie die eerder tussen u en de ick-opwekker heeft bestaan, uit te doven.

“De ick laat je onmiddellijk afschrikken, uitgeschakeld of zelfs afgewezen.” —Susan Zinn, psychotherapeut

Belangrijk is echter dat het pakken van de lul niet per se betekent dat de andere persoon iets verkeerd of ongepast heeft gedaan, zegt Zinn. Het is gewoon dat je Perceptie van hun woorden of daden laat je je “onmiddellijk ontmoedigd, uitgesteld of zelfs afgestoten”, zegt ze.

Dit is precies waarom een ​​ick niet moet worden verward met een rode vlag van een relatie, wat gedrag is van meer objectieve zorg, legt Dr. Fedrick uit, zoals slechte financiële gewoonten of een negatieve stijl van conflictoplossing. Deze tekenen van relationele onverenigbaarheden kunnen worden verklaard door logische denkprocessen: deze persoon deelt jouw waarden niet of voelt zich bijvoorbeeld niet veilig. De ick vangen, aan de andere kant, heeft de neiging om hyperpersoonlijk en soms zelfs onlogisch te voelen – en het is niet per se een teken dat je relatie op moeilijkheden afstevent (meer daarover hieronder).

Wat kan dat icky gevoel veroorzaken?

Omdat iedereen anders reageert op ander gedrag, is er vrijwel geen limiet aan het aantal mogelijke katalysatoren voor schade. “Dit kunnen heel eenvoudige redenen zijn, zoals afgeschrikt worden door de keuze van de ander voor muziek, televisie, eten of mode, of iets meer organisch, zoals ‘afgeschrikt worden door de geur van je lichaamsgeur of je adem’. zegt dokter Fedrick. Op TikTok bevatten dingen die ick-oorzaken worden genoemd (zelf ook wel icks genoemd) een aantal vreemd specifieke acties, zoals ‘me ‘Kitty Kat’ noemen’ en ‘je top uitdoen tijdens een concert’.

Hoewel veel icks willekeurig lijken – om de een of andere reden tril je gewoon niet met x- of y-gedrag – in sommige gevallen kan eerdere persoonlijke ervaring de schuld zijn. “Als je bijvoorbeeld een giftige relatie had met iemand die een bepaalde eau de cologne droeg, zou je je misschien slecht voelen als de nieuwe persoon met wie je aan het daten bent dezelfde eau de cologne begint te dragen”, zegt dr. Fedrick. “Het gaat minder om de nieuwe persoon en meer om het ervaren van een sensorische trigger die resulteert in gevoelens van walging van eerdere gevaarlijke situaties.”

Evenzo kan een ick soms naar boven komen in een gezonde relatie als je maar ver hebt gewoond minder gezonde relaties in je verleden, misschien in je beginjaren. “Als je bijvoorbeeld opgroeide, je onveilig of onzichtbaar voelde en jezelf er uiteindelijk van overtuigde dat je geen emotionele gehechtheid of veiligheid nodig had, zou het walgelijk kunnen voelen als iemand plotseling zorgzaam, veilig en betrouwbaar is”, zegt Zinn. In dit geval is de ick je natuurlijke verdedigingsmechanisme tegen dit nieuwe niveau van relationele veiligheid (waardoor je er liever doorheen loopt dan wegloopt).

Als je eenmaal de langetermijnfase van een relatie hebt bereikt, kunnen de icks er een beetje anders uitzien. Hoewel het waar is dat iets onbeduidends dat je partner hebt gezegd of gedaan, altijd als een onmiddellijke stop kan dienen, is het ook mogelijk dat het comfort en de nabijheid die je met een partner hebt bereikt wordt de lul zelf. “Als je een partner hebt, kunnen ze zich meer als een broer gaan voelen dan als een romantische minnaar”, zegt dr. Fedrick. Als je eerste reactie hierop “uh, walgelijk” was, dan is dat het gewoon: “Dit gevoel van worden te veel Bekendheid met een partner kan schade berokkenen, omdat we biologisch bedraad zijn om afgeschrikt te worden door iemand wiens genetica te dicht bij die van ons ligt.

Moet je de ick gebruiken om je beslissingen in of over een relatie te sturen?

Kort antwoord: het hangt ervan af. Volgens Dr. Fedrick is er zeker enige geloofwaardigheid om de natuurlijke reactie van uw lichaam op de aanwezigheid van een persoon te erkennen. “Als je al een korte tijd met iemand uitgaat en je voelt je ongemakkelijk of ongemakkelijk in de buurt van die persoon, is de kans groot dat je zenuwstelsel je een bericht stuurt dat er iets mis is met die persoon. Dynamisch”, zegt ze. “In dit geval wil je het feit eren dat je lichaam je probeert te beschermen en overwegen om verder te gaan.” Vooral als de walging niet op zichzelf staat en je algehele perceptie van een partner zodanig heeft veranderd dat je niet langer geïnteresseerd bent in fysieke nabijheid of intimiteit, kan het de moeite waard zijn om in plaats daarvan de banden te verbreken.

Dat gezegd hebbende, de ick kan een wispelturig ding zijn. Misschien is de actie die het gevoel heeft gekatalyseerd iets dat je zachtjes aan je partner zou kunnen vragen om het te vermijden, en na verloop van tijd kan de pijn als gevolg daarvan verdwijnen.

Of, als het lijkt alsof een paar verschillende gedragingen bijdragen aan het ongemak dat u voelt voor iemand die (anderszins) al uw vakjes aanvinkt, kan zelfreflectie u helpen beoordelen of uw ervaring in eerdere relaties ertoe kan leiden dat u instinctief een persoon afwijst. goed ding. “Als we bang zijn om te gehecht aan iemand te raken en onszelf pijn te doen, wordt het gemakkelijk om fouten in de andere persoon te vinden en ze weg te duwen in een onbewuste poging om onszelf te beschermen”, zegt Dr. Fedrick. In deze situatie zou je jezelf een slechte dienst bewijzen door simpelweg de relatie te beëindigen.

In plaats van te rennen, wil je je kwetsbaarheden of angsten voor intimiteit of betrokkenheid graag delen met je partner in een open en eerlijk gesprek. “Ze kunnen misschien luisteren, met je samenwerken en veranderingen aanbrengen om een ​​veilige gehechtheid te creëren zonder de pijn”, zegt Zinn, die ook aanbeveelt om een ​​therapeut te raadplegen als je vermoedt dat gehechtheidsproblemen je pijn veroorzaken. “Een professional kan je helpen te verwerken wat je voelt en bepalen of er iets is dat je kunt doen om het ongemak in de loop van de tijd te laten verdwijnen”, zegt Dr. Fedrick.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.