Wat is Cordyceps Fungus & Cordyceps Voordelen?

my moeder was een aardse moeder. Ze was een nieuwsgierige geest die ernaar verlangde meer van het wonder van de wereld om ons heen te begrijpen en te ontsluiten. Ze geloofde in de inherente goedheid van de natuur en haar wens om te genezen, terwijl ze zich ervan bewust was dat onze eigen kwetsbare menselijke lichamen vatbaar zijn voor zelfvernietiging. Ze sprak met me over vrije radicalen en antioxidanten toen ik te jong was om dergelijke concepten te begrijpen, verbouwde biologische groenten in haar liefdevol onderhouden tuin in de buitenwijken terwijl ze vier kinderen opvoedde en fulltime werkte, en predikte de vele deugden van talloze Chinese kruiden, planten en remedies. Mijn moeder was een ware encyclopedie van kennis die erop gericht was haar kinderen gezond te houden.

Ik heb nooit begrepen hoe vooruitlopend op holistische gezondheidstrends ze altijd was. Zelfs toen ze voor haar leven vocht tegen maagkanker, gaf ze nooit de hoop op dat uit de aarde de geheimen van een lang leven opsprongen. Het was in deze tijd dat ik voor het eerst lucht kreeg van de term ‘functionele paddenstoelen’.

Mijn moeder had recente studies over cordyceps gelezen die suggereerden dat de schimmels immuuncellen zouden kunnen stimuleren en mogelijk zelfs sommige virussen en kanker zouden kunnen bestrijden. Dus toen Memorial Sloan Kettering Cancer Center de vermelding van cordyceps in hun referentiemateriaal opnam (met een waarschuwing dat verder onderzoek nodig is), gingen we aan boord. We gingen online en bestelden verschillende soorten van de 400 bekende soorten van deze endoparasitoïde schimmels voor haar, niet helemaal wetend wat ze beloofden, maar erop vertrouwend dat ze het deed.

Sindsdien is dit oosterse medische wonder naar de voorgrond van de wellnesswereld gestegen. In 2020 voorspelde Well+Good dat functionele paddenstoelen dit jaar meer dan levensgroot zouden worden, en je had gelijk. Adaptogenen, noötropica, cordyceps – dit zijn enkele van de grootste modewoorden voor wellnessproducten die zijn ontstaan ​​in dit tweede jaar van de COVID-19-pandemie.

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom. De hele wereld heeft geworsteld om te volharden onder de dwang van stress, zoals we nog nooit eerder hebben meegemaakt sinds het begin van de pandemie; velen hebben gevochten tegen ongekende emotionele, mentale en fysieke vermoeidheid. Als gevolg hiervan hopen we – net als mijn moeder deed – dat paddo’s een gevoel van opluchting of oplossing kunnen bieden. (En doen ze dat ooit.)

Maar wat zijn cordyceps precies, en wat onderscheidt ze van adaptogenen en noötropica? Hier tikken we vijf experts aan om de schijnwerpers te helpen verklaren op een van de oudste ondersteunende acteurs van de Traditionele Chinese Geneeskunde, die eindelijk centraal staat.

Wat is cordyceps-schimmel?

Hoewel er honderden soorten cordyceps bestaan, worden ze voor onze doeleinden meestal onderverdeeld in twee soorten, Cordyceps sinensis en Cordyceps militaris. De brede term die wordt gebruikt om een ​​groep ascomyceteuze schimmels te categoriseren waarvan bekend is dat ze groeien – ben je er klaar voor? – uit de lichamen van insecten en geleedpotigen, zoals Catty Khoury, oprichter van het adaptogene trailmix-merk Toodaloo, uitlegt.

Board-gecertificeerde kruidkundige en New Chapter onderwijsdirecteur Charlotte Traas gaat in meer detail. “Een andere naam voor Cordyceps sinensis is ‘rupsschimmel’; het infecteert rupsen en neemt vervolgens hun lichaam over, om ze uiteindelijk te consumeren en te doden… vies, toch?” ze lacht. Maar zoals Traas verder uitlegt: “Dit type paddenstoel is extreem waardevol, omdat paddenstoelenjagers de rupsen moeten gaan zoeken en verzamelen. In feite zijn cordyceps historisch ook sterk geassocieerd met Chinese royalty’s, alleen gebruikt door keizers, en ‘zacht goud’ genoemd omdat de prijs voor authentieke sinensis kan variëren van $ 13.000 tot meer dan $ 140.000 per kilo.”

Cordyceps militaris daarentegen is iets smakelijker voor de geest en de portemonnee. Deze soorten worden vaker in een laboratorium gekweekt en met een substraat gevoed en vervolgens geoogst, legt Traas uit. Khoury deelt ook dat ze in een laboratorium kunnen worden gereproduceerd op zaagsel, houtsnippers, compost of stro.

Waarom zijn cordyceps en andere functionele paddenstoelen op dit moment zo hot?

Traditioneel geloofd door oosterse geneeskundigen zoals Tom Marciano, een doctor in de chiropractische geneeskunde en gecertificeerd acupuncturist, om de yang-energie in het lichaam te helpen balanceren, cordyceps is al lang populair in de traditionele Chinese geneeskunde (TCM) om verschillende symptomen en kwalen te behandelen.

“De traditionele Chinese geneeskunde gebruikt een oude theorie van vijf elementen om onevenwichtigheden tussen yin en yang te identificeren en te harmoniseren”, zegt Marciano. Dit is wat ik, als Chinees-Amerikaan, opgroeide met begrip als ‘hete’ of ‘verkoelende’ energieën, niet veel anders dan het ouderwetse westerse concept van ‘humor’. “Om het kort te simplificeren: deze onbalans wordt uitgedrukt als symptomen van ziekte, waarvoor kruidenbrouwsels zijn geformuleerd om aan te pakken op basis van welke organen of elementen moeten worden versterkt of gekalmeerd”, voegt hij eraan toe.

Hoewel cordyceps-schimmel al meer dan 5.000 jaar in TCM wordt gebruikt om Jing (ook bekend als de essentie van de nier) te behandelen, kreeg het tot 1993 niet al te veel aandacht van de westerse wereld, zegt Traas. “Dit was het moment waarop sommige vrouwelijke Chinese langeafstandslopers van het Wereldkampioenschap hun succes – waaronder het breken van drie wereldrecords – toeschreven aan cordyceps.”

Zoals doctor in de preventieve geneeskunde en mede-oprichter van Om Mushroom Superfood Sandra Carter, MA MPH, Ph.D., het stelt: “De westerse wereld haalt eindelijk de oude tradities van het oosten in en meer onderzoek bevestigt de verschillende voordelen van unieke, functionele paddenstoelen zijn gepubliceerd. Met meer voorlichting en bewustzijn is er een enorme belangstelling voor de kracht die paddenstoelen kunnen brengen voor de immuun- en cognitieve gezondheid, sportprestaties en meer.” Inderdaad, veel nieuwe wetenschappelijke onderzoeken beginnen de voordelen te begrijpen van onder andere cordyceps, cordycepin en ergosterol, waarvan is aangetoond dat ze allemaal ontstekingsremmende, neuroprotectieve, hypoglycemische en renoprotectieve eigenschappen hebben. Dr. Carter zegt ook dat haar cordyceps-producten consumenten helpen hun uithoudingsvermogen op natuurlijke wijze te verbeteren door de ademhaling, zuurstoftoevoer en cellulaire functie te ondersteunen, wat een enorme aantrekkingskracht is voor atleten. “Onderzoek heeft aangetoond dat cordyceps kan helpen het uithoudingsvermogen te vergroten, gemeten met Max V02, een test die de algehele capaciteit aantoont die een atleet heeft om langdurig met hoge intensiteit te trainen.”

In die geest brengt Dr. Carter het uitstekende punt naar voren: “We zien ook een enorme toename van de vraag van consumenten naar adaptogenen, waaronder paddenstoelen.”

Hoe verschillen adaptogenen en noötropica van cordyceps?

Adaptogenen worden algemeen gedefinieerd als niet-toxische planten, kruiden en wortels die kunnen helpen de weerstand van het lichaam tegen – en tolerantie voor – zowel fysieke als emotionele vormen van stress te vergroten. “Adaptogenen helpen ook om het vecht- of vluchtmechanisme te verminderen dat angst en schadelijke effecten op de algehele gezondheid kan veroorzaken”, legt Dr. Carter uit. En het is geen verrassing voor haar dat ze zo snel zijn doorgedrongen. “Met de vele uitdagingen van deze het afgelopen jaar zijn mensen op zoek gegaan naar natuurlijke producten die ze dagelijks kunnen gebruiken om angst, depressie en andere stressgerelateerde problemen aan te pakken”, zegt ze.

Nootropics, aan de andere kant, zijn supplementen die kunnen bijdragen aan een boost in mentale prestaties, wat ook een hot topic is de laatste tijd omdat velen worstelen tegen burn-out. “Nootropics zijn verbindingen die helpen om verbeteringen in de hersenfunctie te vergemakkelijken, zoals gerelateerd aan geheugen, creativiteit of algemene zenuwgezondheid”, legt Dr. Carter uit. Over het algemeen zijn alle cordyceps adaptogenen, maar het zijn misschien niet allemaal noötropica. Khoury zegt dat Cordyceps sinensis het beste is voor uithoudingsvermogen en stressverlichting, terwijl Cordyceps militaris het beste is voor intensieve lichaamsbeweging en stemmingsstabiliteit.

Kooptips voor cordyceps-schimmel

Voordat u iets koopt, moet u er rekening mee houden dat u met een arts moet praten voordat u cordyceps, adaptogenen of noötropica probeert. En zoals alle supplementen worden ze niet gereguleerd door de FDA. (En alleen omdat ze allemaal populairder zijn en in een mooiere verpakking zitten, maakt geen enkel product deugdzamer dan de kruidenwinkels in Chinatown en Flushing, New York waar ik als kind met mijn moeder meeging.)

Bij het onderzoeken van cordyceps-producten raadt Dr. Carter aan om te zoeken naar producten die de hele functionele paddenstoel bevatten en te kijken waar deze is gekweekt. “Alle paddenstoelen zijn bioaccumulatoren, wat betekent dat ze alles ophopen waarop ze worden gekweekt”, zegt ze. “Als het wordt gekweekt in een omgeving met zware metalen en pesticiden, komt dat allemaal in het eindproduct.” Om deze reden is in het laboratorium gekweekte Cordyceps militaris vaak een veiligere gok. “Sinensis is ook uiterst zeldzaam, dus het vinden van authentieke monsters is moeilijk.” Bij het kopen van militaris zegt Traas ook te zoeken naar een bedrijf dat de identiteit van hun paddenstoelen DNA-verifieert, zoals New Chapter.”

Houd er ook rekening mee dat in TCM kruiden en supplementen niet bedoeld zijn om op zichzelf te staan; in plaats daarvan hebben ze de neiging om een ​​rol te spelen in een verbinding. “Traditionele Chinese geneeskunde werkt vaak naar balans in het lichaam en gebruikt meestal niet uitsluitend één kruid of paddenstoel”, zegt Traas. Dit is de reden waarom je vaak cordyceps en andere vormen van schimmels vindt vermengd met extra goed-voor-je kruiden. Carter’s Om Mushroom Superfood Master Blend bevat bijvoorbeeld drie verschillende soorten functionele paddenstoelen (inclusief cordyceps), plus andere botanische adaptogenen. Haar Immune Multi Boost voegt vitamine C toe.

Khoury’s Toodaloo-trailmixen maken het ook gemakkelijk om je gemengde fix te krijgen. De notenmixen combineren meer dan 30 superfoods en adaptogene kruiden – waaronder chaga, Lion’s Mane, ashwagandha en maca – en zijn verkrijgbaar in vijf smaken, zoals Smoke Show BBQ, Slow Your Roll Maple en Deja Brew Coffee.

Maar nogmaals, hoe je cordyceps, noötropica, adaptogenen of functionele paddenstoelen ook in je dieet wilt opnemen, al deze experts zeggen dat je eerst je arts moet raadplegen voordat je te hard op deze trend ingaat. Als je eenmaal de zegen hebt gekregen, overweeg dan om cordyceps en hun broeders eens te proberen. Het komt tenslotte allemaal neer op één vraag: gelooft u in magie?

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.