Wat is compressie? Meer informatie over het ‘tegenovergestelde van jaloezie’

Wideaal gezien als het tegenovergestelde van jaloezie, verwijst de term compersie naar een gevoel van vreugde, vervulling of opwinding wanneer iemand om wie we geven zelf vreugde, vervulling of opwinding ervaart. En hoewel iedereen compersie kan ervaren, als je geïnteresseerd bent in het verkennen van polyamorie, kan toegang krijgen tot compersion een soort groen licht zijn.

Voor polyamoreuze paren strekt compersion zich uit tot vreugde die wordt gevoeld wanneer de partner vreugde ervaart met een andere minnaar. Polyamoriebronnen kunnen soms compersie omlijsten als een ambitieuze emotie die individuen moeten werken in de richting van gevoel, maar veel mensen zijn van nature geneigd tot compersie, wat een indicatie kan zijn dat een polyamoreuze relatiestructuur goed voor je zou kunnen werken.

Enkele tekenen dat je misschien al op subtiele manieren romantische compersie ervaart? Ben je ooit op een date geweest en voelde je een schok van misschien-opwindende, misschien-verwarrende energie wanneer een aantrekkelijke server voor je neus speels met ze begint te flirten? Misschien begint je partner terug te flirten en merk je dat je een beetje… opgewonden bent dat ze duidelijk opgelicht zijn door deze interactie? Welnu, volgens Megan Stubbs, EdD, seksuoloog en auteur van Spelen zonder partnerdat is een klassieke, “sneaky way” seksuele compersion zou kunnen verschijnen in een anders monogame relatie.

Natuurlijk heeft dit idee ook platonische toepassingen. De in North Carolina gevestigde seksuoloog Tanya Bass, PhD, beschrijft compersion als “een puur genot” in de vreugde van iemand anders, en ze ziet het de hele tijd bloeien buiten romantische relaties. “Denk aan de niveaus van opwinding en verbinding die je je hele leven met mensen hebt”, zegt ze. “Als iemand aankondigt dat ze een baby krijgen, en je weet dat dat iets is waar ze naar hebben verlangd, geniet je echt van hun plezier. Het is bijna alsof je plezier en voldoening krijgt van hun plezier en hun vervulling.” Misschien worstel je met vruchtbaarheid, of misschien heb je een actieve afkeer van het idee van zwangerschap. Maar het vermogen om te delen in het geluk van een zwangere vriend, naast andere emoties, geeft dezelfde gezonde dynamiek weer als romantische compersie, vooral wanneer jaloezie ook een factor is.

In de context van een romantisch kader, als jij en een partner energie krijgen van een bepaalde uitwisseling in plaats van bezaaid met jaloezie, is het de moeite waard om van die gevoelens kennis te nemen. In een ander scenario observeer je de flirt misschien niet uit de eerste hand, maar merk je dat je opgetogen en nieuwsgierig bent wanneer je partner verlegen de ontmoeting aan je toegeeft. En als je blij bent dat je partner die ervaring heeft gehad en een positieve drang voelt om alle details te horen, kan dat er ook op wijzen dat er meer te ontdekken valt.

Houd in gedachten dat jaloezie en compersion elkaar niet uitsluiten

Als je romantische jaloezie ervaart, maar nog steeds geïnteresseerd bent in compersie, beweert Dr. Bass dat je nauwelijks gedoemd bent. Net zoals een nostalgisch moment ons tegelijkertijd gelukkig en verdrietig kan maken, kunnen compersie en jaloezie naast elkaar bestaan ​​in een relatie, want hoewel ze vaak als tegengesteld worden geframed, sluiten ze elkaar niet uit. En in feite ondersteunt onderzoek dit.

“Met compersion is er een begrip dat er sommige dingen zijn die ik niet kan vervullen en niet doe behoefte te vervullen in mijn partner (s).” -Tanya Bass, PhD, seksuoloog

“Ik denk dat ze verwant, maar dat betekent niet ‘het tegenovergestelde van’. Jaloezie ontstaat meestal wanneer een persoon zich bedreigd voelt”, zegt dr. Bass. “Met compersie begrijp ik dat er sommige dingen zijn die ik niet kan vervullen behoefte te vervullen in mijn partner(s). Ik vind het geweldig dat ze dat ergens anders kunnen krijgen en dat we nog steeds een zeer levendige, gezonde, sterke en bevredigende relatie kunnen hebben.”

Jaloezie is natuurlijk een normale menselijke emotie zoals elke andere, en er is niets inherent mis mee om het te voelen. Maar als je het met succes hebt losgemaakt van het dragen van morele oordelen, en het is nog steeds een… ongewenst emotie voor jou, dan zou je jaloezie kunnen zien als een gele vlag, wat aangeeft dat er ‘enige relatieonderhoud nodig is’, ongeacht of je geïnteresseerd bent in het verkennen van polyamorie of dat al hebt gedaan.

Jaloezie kan wijzen op een onvervulde behoefte waardoor je je niet veilig gehecht voelt in je relatie. Misschien, suggereert Dr. Stubbs, voel je je geïntimideerd of loop je het risico je partner te verliezen. Misschien pas je een schaarstemodel toe op je relatie – dat wil zeggen, het idee dat liefde moeilijk te verkrijgen is en dat we ons daarom moeten vastklampen aan welke relatie dan ook die we hebben, zelfs als deze niet langer functioneel of bevredigend is. Of misschien heb je het gevoel dat de liefde van je partner eindig is en dat wat ze elders ook uitdelen, wegneemt van wat ze aan jou opdragen.

“Mensen denken soms aan polyamoreuze stellen als ‘alles mag’, terwijl er in werkelijkheid veel communicatie, veel grenzen, veel discussies zijn”, zegt Dr. Stubbs. “Dus ik denk dat hoe specifieker we kunnen zijn over onze communicatie, hoe gemakkelijker het is om medeleven te ervaren en ook aan te pakken wanneer jaloezie de kop opsteekt.” Dus hoewel het kunnen ervaren van romantische compersie (geluk voor het geluk van je partner) kan dienen als een polyamorie groen licht, zijn jaloerse gevoelens ook niet per se een rood licht.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.