Advertisement

Wanneer het tijd is om de relatie in vriendschap te definiëren

Advertisement

OWe zien vriendschappen al tientallen jaren op dramatische en vurige manieren eindigen op reality-tv. Denk aan: Jill en Bethenny op RHONY aan Christine en Heather op verkoop zonsondergang. Maar in werkelijkheid sterven de meeste vriendschappen op een veel alledaagsere manier – we beginnen gewoon, langzaamaan, uit elkaar te drijven. De gesprekken en sms’en stoppen en de relatie eindigt uiteindelijk.

“Er zijn veel soorten vriendschappen”, zegt psychotherapeut Aimee Daramus, PsyD. “Er zijn goede vrienden waar je voor alles op kunt rekenen en aan wie je al je geheimen kunt vertellen, maar er zijn ook vrienden met wie je feest, vrienden met wie je intellectuele discussies hebt, of met wie je een belangrijk doel deelt, of met wie we speel een sport.” Aangezien er zoveel verschillende soorten vriendschappen zijn, zou het dan nuttig zijn om met onze vrienden DTR te doen, zoals we doen in romantische relaties? Betekenis: duidelijk zijn over verwachtingen en normen, in plaats van er maar vanuit te gaan dat iedereen werkt vanuit dezelfde definitie en verwachting van vriendschap?

‘Misschien,’ zei dr. Daramus. “Als je geen ruimte laat voor groei en verandering, kunnen vriendschappen van korte duur zijn. Misschien ben je mijn favoriete persoon om naar clubs te gaan, dus we gaan voorbij aan uitgaan. Als dat niet het geval is, zijn er geen andere gemeenschappelijke interesses ,,De vriendschap sterft af. Het gebeurt de hele tijd als iemand gaat trouwen of een kind krijgt.” Maar ga er niet vanuit dat alleen omdat er een grote verandering in het leven plaatsvindt, een vriendschap voorbij is. “Misschien heb je een kind, dat is een grote verandering, maar geef je vrienden de kans om zich aan je nieuwe behoeften aan te passen in plaats van aan te nemen dat ze er niet meer bij horen.”

We weten allemaal wat ze zeggen over de aanname, maar dat doen we altijd. “Mensen zijn zo bang om conflicten in vriendschap te herkennen”, vertelde psycholoog en vriendschapsexpert Marisa Franco, PhD, eerder aan Well + Good. Ze voegde eraan toe dat mensen er vaak gewoon vanuit gaan dat een vriendschap eindigt als er gevoelige onderwerpen ter sprake komen. “Verbrekingen maken deel uit van intimiteit in vriendschap, zowel in romantische relaties als in familierelaties,” zei Dr. Franco. “Dat is precies wat het betekent om intiem met iemand te zijn – er zullen misverstanden zijn, meningsverschillen, [and] verschillende behoeften waarover moet worden onderhandeld.

Daarom is het belangrijk om te onthouden dat je behoeften in een vriendschap niet noodzakelijk dezelfde zijn als die van een vriend – dus het kan nuttig zijn om DTR met je vriendschappen te doen. “Probeer dit op een ontspannende plek te doen en begin met te praten over wat je waardeert aan je vriend en wat hij aan je leven heeft toegevoegd”, adviseert dr. Daramus. “Ga dan verder met wat je van hen nodig hebt of verwacht en maak emotionele ruimte en tijd om hun perspectief te horen.”

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.