Wanneer gaat ‘ondersteunende karakterenergie’ te ver?

Sroep de warmte en opwinding van afgelopen zomer op, en misschien roept u ook herinneringen op aan ‘hoofdpersonage-energie’ – de TikTok-trend die ons allemaal vraagt ​​om in de schijnwerpers te komen in de (ingebeelde) films van ons leven. Maar willen we echt in een verzonnen wereld leven? van alleen hoofdpersonen? Waar zou Mia zijn zonder de steun van haar dagboek van een prinses schatje, Lily? En hoe zit het met Vivian zonder haar bijdehante kamergenoot en… Mooie vrouw folie, Kit? Het valt niet te ontkennen dat ‘ondersteunende karakterenergie’ ook in het echte leven net zo noodzakelijk kan zijn – zolang je jezelf niet beperkt tot de tweede viool 100 procent van de tijd.

Zoals geregistreerd psychotherapeut Meghan Watson het ziet, belichaamt een ondersteunend personage die titel door op te komen voor hun vrienden wanneer ze het nodig hebben: “Of dat nu je zorg, liefde of steun verbaal uitdrukt; uitdagend [your friend] om hun beste zelf te zijn; er zijn als ze zich down voelen; of het vieren van hun successen – het is zinvol om je vrienden en de mensen om wie je geeft te ondersteunen”, zegt Watson. “Die verbinding is van onschatbare waarde voor onze geestelijke gezondheid als sociale wezens.” En dat kan nu niet meer waar zijn, aangezien we allemaal omgaan met het collectieve trauma van het pandemische tijdperk.

“Iemand met ondersteunende karakterenergie begrijpt waarschijnlijk dat niet alles om hen draait, en dat ze een onderdeel zijn van een groter geheel.” —Abby Rawlinson, MBACP

Nog een reden om je ondersteunende karakter-vibes te omarmen? Het ondersteunen van karakterenergie gaat meestal gepaard met een gevoel van gezond zelfbewustzijn. “Iemand met ondersteunende karakterenergie begrijpt waarschijnlijk dat niet alles om hen draait, en dat ze een onderdeel zijn van een groter geheel”, zegt psychotherapeut Abby Rawlinson, MBACP.

Om nog maar te zwijgen van het feit dat het vermijden van het label ‘hoofdpersonage’ je ook kan bevrijden van de druk die inherent is aan die titel. “Als je het idee loslaat dat je leven een speelfilm waardig moet zijn om de moeite waard te zijn, kan dit je bevrijden om het soort leven na te streven dat je echt wilt leven, in plaats van het leven waarvan je denkt dat je het zou moeten leiden”, zegt Rawlinson. “Met deze energie kun je de meer eenvoudige ervaringen van het leven waarderen, zoals de vreugde om deel uit te maken van een gemeenschap.”

Pas als je die ondersteunende rol op je neemt, verlies je het zicht op je eigen plotlijn dat het een gevaar wordt voor je persoonlijke groei. Hieronder delen experts de belangrijkste tekenen dat het misschien tijd is om de ondersteunende rol te laten vallen en jezelf de verifieerbare hoofdpersoon in je leven te maken.

Hoe weet je of je *te* ver naar een ondersteunende karakterrol in je eigen leven bent gegaan?

Duiken van harte in de ondersteunende karakterrol zou kunnen betekenen dat je jezelf degradeert naar de schaduw van de successen van je hoofdpersonagevriend (of de last van hun strijd belichaamt). “De energie die je aan anderen besteedt, moet komen van een overvloed van binnen”, zegt Watson. “Als je geen tijd besteedt aan het doen van je eigen ding en het aanvullen van die energie, verlies je het vermogen om er effectief voor anderen te zijn zonder jezelf te verliezen.”

Hoe kun je zien wanneer je ondersteunende personage in ongezond gebied terechtkomt? Pas op voor uw neiging tot twee gedragingen: openlijk plezierig voor mensen of vruchteloos ‘redden’. Volgens Rawlinson lijkt het eerste erop dat je je eigen behoeften, verlangens of voorkeuren verwaarloost om een ​​ander gelukkig te maken. En dat laatste lijkt op proberen de problemen van andere mensen (of andere mensen, wat dat betreft) op te lossen of op te lossen om je nodig, geliefd of alsof je een belangrijk doel te dienen hebt. In beide gevallen zult u waarschijnlijk de problemen of beslissingen van anderen voorrang geven boven die van uzelf.

“Als je niet voor jezelf zorgt, komen vaak gevoelens van ontoereikendheid en een laag zelfbeeld naar voren”, zegt Watson. Van daaruit is het gemakkelijk om een ​​hekel te krijgen aan de tijd die je hebt doorgebracht met de mensen waar je zo veel om geeft, omdat je drive om ze te repareren, te redden of te behagen je relatie onder druk zet. “Dit zal na verloop van tijd behoorlijk leeg aanvoelen”, zegt Watson. Om nog maar te zwijgen van het feit dat het een gladde helling is om je eigen doelen uit het oog te verliezen, wat je persoonlijke groei kan belemmeren.

Om dat scenario te vermijden, is het essentieel om een ​​balans te vinden tussen het steunen van anderen en de hoofdrol in je eigen show. “Er is zeker een dans die we doen in gezonde, evenwichtige relaties waarbij we soms een stap terug doen en andere mensen optillen, maar als dat nodig is, kunnen we nog steeds naar voren stappen in de schijnwerpers”, zegt Rawlinson.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.