Wanneer een slaapscheiding overwegen en waarom het kan helpen?

Sleep kan vaak wispelturig zijn en ons schijnbaar ontwijken wanneer we het het meest nodig hebben. En dat is een belangrijke reden waarom slaapexperts zoveel praten over je slaapomgeving, of de hele samenloop van factoren in je slaapkamer die van invloed kunnen zijn op hoe je slaapt. Hoewel dat gewoonlijk variabelen omvat zoals je beddengoed en de temperatuur van je ruimte, omvat het voor mensen in relaties absoluut ook je partner, als ze je bedgenoot zijn. De persoon met wie u een bed deelt, kan grote invloed hebben op de hoeveelheid en kwaliteit van de slaap die u klokt. En als dat tegen je werkt, is het misschien tijd om een ​​slaapscheiding te overwegen.

Ondanks de harde naam verwijst een slaapscheiding eenvoudigweg naar de beslissing om in een apart bed (of kamer) te slapen van een romantische partner met wie je eerder de ruimte deelde. En het kan een bijzonder effectieve beslissing zijn om te nemen als uw slaappatroon of -gewoonten gewoon niet overeenkomen met die van uw partner.

“Als je erover nadenkt, is slaapcompatibiliteit een hele opgave”, zegt geregistreerde verpleegster Terry Cralle, RN, klinische slaapopvoeder en woordvoerder van de Better Sleep Council. “Om te beginnen slapen sommigen warm; anderen slapen koud. Sommigen houden van een stevige matras; anderen houden van een zachte. Sommigen willen een speld kunnen horen vallen; anderen houden van het gezoem van een plafondventilator. En sommige partners zijn dekenbandieten en kussendieven, terwijl sommigen tenen hebben als ijspegels, en weer anderen hebben verkeerd uitgelijnde slaapchronotypes.

“Als apart slapen betekent dat jullie allebei een betere slaap kunnen krijgen, zal dat de relatie ten goede komen.” —slaapgeneeskunde specialist Wendy Troxel, PhD

Elk van die discrepanties (en al het andere op dat gebied) kan een negatieve invloed hebben op uw slaap of die van een partner in een gedeeld bed, wat mogelijk een slaapscheiding rechtvaardigt. En in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, hoeft dat geen relatie-ondergang te betekenen. Als apart slapen betekent dat jullie allebei een betere slaap kunnen krijgen, komt dat de relatie ten goede, zegt slaapgeneeskundespecialist Wendy Troxel, PhD, senior gedragswetenschapper bij de onderzoeksorganisatie RAND Corporation en auteur van De omslagen delen: de gids voor elk stel om beter te slapen: “Goed uitgeslapen partners zijn gewoon betere partners.”

Maar voordat je je kussen pakt en gaat splitsen, is het de moeite waard om goed in overweging te nemen met welke slaapproblemen je misschien worstelt, en hoe je relatie op natuurlijke wijze kan veranderen als samen slapen niet langer een rol speelt.

Waar moet je aan denken voordat je besluit om apart van een partner te slapen

Vanwege de neiging om slapen met iemand door elkaar te halen en intiem te zijn, kan elke beslissing om je slaaparrangementen met een partner te splitsen snel beladen worden met vragen over je relatie: Wat zegt dat over ons dat we niet goed samen kunnen slapen? Hoe kan apart slapen ons seksleven beïnvloeden?

Als basislijn is het echter belangrijk op te merken dat apart slapen niet wijst op een ongelukkige of ongezonde relatie, zegt Cralle. En dat komt omdat relatiecompatibiliteit niet noodzakelijkerwijs betekent: slaap compatibiliteit, en vice versa.

Als u dit belangrijke onderscheid opmerkt, kunt u erachter komen wanneer u een slaapscheiding moet overwegen: als de beslissing voortkomt uit een slaapstoornis en niets meer, dan is het probleem er gewoon een van slaapincompatibiliteit en niet onverenigbaarheid van relaties – en er is geen grotere ontkoppeling op de loer onder de oppervlakte. “Vanaf het begin duidelijk maken over je bedoelingen kan de overgang gemakkelijker maken en gekwetste gevoelens op afstand houden”, zegt relatietherapeut Melissa Divaris Thompson, LMFT.

Over het algemeen is elk geval van slaaponverenigbaarheid dat de slaapkwaliteit of -kwantiteit van een persoon bedreigt – behalve verschillende slaapkamervoorkeuren, slaapschema’s of slaapgewoonten – een scenario waarin besluiten om apart te slapen gunstig kan zijn. (Als snurken echter de boosdoener is, benadrukt Dr. Troxel het belang van een evaluatie met een slaapspecialist om slaapapneu uit te sluiten, waarvoor medische behandeling nodig zou zijn.)

“Het krijgen van voldoende, kwaliteitsvolle slaap op een dagelijkse basis zou altijd de prioriteit moeten zijn boven het handhaven van een bepaald slaaparrangement”, zegt Cralle. Slaapgebrek kan immers grote schade aanrichten aan u en uw relatie: niet alleen kan het u moe en prikkelbaar maken (oftewel niet leuk voor uw partner om in de buurt te zijn), maar onderzoek toont ook aan dat slaapgebrek kan verergeren en de frequentie van relatie conflicten.

Hoe een slaapscheiding te hebben zonder een greintje intimiteit te verliezen?

Slaap, seks en intimiteit zijn vaak met elkaar verweven in relaties, dus het is belangrijk om het gesprek over slaap en echtscheiding met zorg en eerlijkheid te bespreken. “Heb een open gesprek over wat werkt en wat niet als het gaat om uw slaaparrangement, en concentreer u op waarom een ​​goede nachtrust een wederzijds voordelig doel is voor de gezondheid van uw relatie”, zegt Dr. Troxel.

Het is de moeite waard om te herhalen dat de beslissing om apart te slapen, hoe dat er ook uitziet, volledig wederzijds moet zijn. Als het daarentegen relatiestress of wrok zou veroorzaken, is het onwaarschijnlijk dat het slaap van betere kwaliteit zal veroorzaken, zelfs als de fysieke omstandigheden voor een goede nachtrust voor beide mensen beter zijn dan wanneer ze samen slapen. Daartoe is het essentieel om ervoor te zorgen dat er een aparte slaapsituatie wordt gevonden die goed voelt voor alle betrokkenen en die een reëel of waargenomen verlies van intimiteit verklaart.

Misschien ben je van plan om eerst tijdelijk apart te gaan slapen, gewoon om te kijken hoe het gaat. Of je zou kunnen proberen om alleen op doordeweekse dagen apart te slapen en dan weer samen te komen om het bed te delen in het weekend, wanneer de stressniveaus en de eisen van het werk lager kunnen zijn, stelt Dr. Troxel voor: “Sommige stellen vinden dat zelfs sexy en romantisch — een manier om het relatievuur weer aan te wakkeren.”

Wat het beste werkt voor jou en je relatie, als je besluit om apart te slapen, denk er dan aan om actief ruimte te maken voor intimiteit, om een ​​(puur indirecte) dip te voorkomen in hoe vaak je seks hebt of zelfs knuffelt , die zijn eigen reeks relatievoordelen heeft. “Misschien moet u proactief en extra attent zijn”, zegt Thompson. “Kun je intieme momenten delen in bed, seks hebben, of praten over je dag voordat je afscheid neemt om te gaan slapen? Dit zorgt voor een diepere verbinding.” Aan de andere kant zou je de ochtenden kunnen gebruiken als een tijd om weer samen in hetzelfde bed te komen en alle stemmingsverhogende, stimulerende voordelen van een ochtendsekssessie te plukken.

Dr. Troxel stelt ook voor om seks in te plannen als een manier om er prioriteit aan te geven terwijl je apart blijft slapen. “Hoewel het misschien niet romantisch klinkt, is de waarheid dat tijd vrijmaken voor jou en je partner om intiem te zijn, een geweldige manier is om te laten zien dat je toegewijd bent aan de relatie en dat intimiteit er genoeg toe doet om er plannen voor te maken.” En als dat klinkt als een taak? Denk maar eens aan alle extra verve en kracht die je zult hebben als je eenmaal in staat bent om goed te slapen zonder ook maar een piep of een schop van je partner.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.