Advertisement

Waarom vetzuren met een korte keten de sleutel zijn tot darmgezondheid

Advertisement

Het is tijd voor de collectieve beoordeling. Vind hier door experts ondersteunde informatie om de wetenschap in te zetten om de vele fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van een uitgebalanceerd microbioom te benutten. Lees verder

Laten we allemaal even de tijd nemen om dankbaar te zijn dat we zijn weggegaan uit de vetarme fase van de jaren 90. Avocadoliefhebbers zijn overal verheugd omdat we hebben geleerd dat gezonde vetten in feite echt Goed voor je.

Als het gaat om de soorten vetten die de gezondheid van de hersenen verbeteren en ontstekingen bestrijden, zijn er verschillende soorten vetten om in gedachten te houden. Sommige vetten, zoals omega-3-vetzuren, moeten worden geconsumeerd van externe voedselbronnen (bedankt, noten en vette vis). Er zijn echter nog andere soorten vet die uw lichaam zelf kan aanmaken. Vrij wild, toch? Vetzuren met een korte keten vallen in de laatste categorie en volgens voedingsdeskundigen hebben ze enorme potentiële voordelen voor ieders favoriete welzijnsonderwerp: darmgezondheid.

Wat zijn korte keten vetzuren precies?

Als u niet weet wat een vetzuur is, kunt u er zeker van zijn dat het concept vrij eenvoudig is. Vetzuren zijn, kortom, de bouwstenen van vetten. Wanneer we voedsel eten dat vetten bevat, wordt het door het verteringsproces afgebroken tot deze vetzuren, waardoor ze door het lichaam kunnen worden opgenomen en gebruikt. “Vetzuren met een korte keten zijn echter uniek omdat we ze niet rechtstreeks uit voedsel halen”, zegt Jenn LaVardera, MS, RD, CDN, geregistreerde diëtist voor Daily Harvest. “Integendeel, ze worden geproduceerd door bacteriën in onze darm.” Dit belangrijke proces vindt feitelijk plaats in de dikke darm en speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van onze algehele gezondheid.

LaVardera legt uit dat bacteriën in je darmen onverteerbare vezels en resistente zetmelen afbreken door fermentatie, en vetzuren met een korte keten zijn het bijproduct van dit natuurlijke proces. De drie belangrijkste vetzuren met een korte keten (soms postbiotica genoemd) die in de darm worden gemaakt, zijn butyraat, acetaat en propionaat. “Nadat ze zijn geproduceerd, worden deze vetzuren opgenomen door de cellen aan de binnenkant van de darm, waar ze ofwel worden gemetaboliseerd of in de circulatie worden gebracht om de levercellen van energie te voorzien”, zegt LaVardera. Eenmaal geabsorbeerd, bieden deze krachtige verbindingen tal van gezondheidsvoordelen.

Hoe vetzuren met een korte keten de darmgezondheid verbeteren

LaVardera doorbreekt de complexe relatie tussen vetzuren met een korte keten en darmgezondheid: “Prebiotica zijn de vezels die probiotica, of ‘goede’ darmbacteriën, ‘opeten’, en postbiotica zijn vezels, de bijproducten”, zegt ze. Deze postbiotica (of vetzuren met een korte keten) leveren energie aan coloncellen om ze goed te laten functioneren en helpen ook bij de metabolisatie van belangrijke voedingsstoffen zoals koolhydraten en andere vetten.

Vanwege hun rol bij het in stand houden van de darmgezondheid, omvatten de voordelen van adequate vetzuren met een korte keten in uw darm alles, van het verminderen van ontstekingen in uw darmen (wat kan helpen het risico op onder meer darmkanker en lekkende darm te verminderen) tot de regulering van immuun functie. “Vanwege hun sterke ontstekingsremmende eigenschappen zijn deze vetzuren ook nuttig bij het verlichten van inflammatoire darmaandoeningen zoals de ziekte van Crohn of IBD”, voegt LaVardera toe.

Door de darm-hersenverbinding helpen vetzuren met een korte keten ook de gezondheid van de hersenen en het cognitief functioneren te bevorderen. “Hoewel de exacte mechanismen nog niet bekend zijn, suggereert voorlopig onderzoek dat deze vetzuren neurologische en gedragsprocessen beïnvloeden en mogelijk ook een rol spelen bij neurologische en neurodegeneratieve aandoeningen”, zegt LaVardera. Het uitgangspunt achter dit idee is dat een tekort aan vetzuren met een korte keten leidt tot ontstekingen die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer of psychische aandoeningen zoals depressie. LaVardera merkt op dat de potentiële voordelen van vetzuren met een korte keten een nieuwe onderzoeksgrens vormen, en hoewel ze veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om te begrijpen hoe deze metabolieten precies bijdragen aan zowel de darmgezondheid als de darmgezondheid.

Hoe kunnen we de hoeveelheid vetzuren in ons lichaam verhogen?

Omdat deze vorm van vetzuur een bijproduct is van het verteren van vezelrijk voedsel, is volgens LaVerdera de beste manier om de hoeveelheid in je darmen te verhogen, meer planten te eten. Ze haalt onderzoek aan dat aantoont dat het eten van meer plantaardig voedsel zoals fruit, groenten en peulvruchten verband houdt met hogere niveaus van vetzuren met een korte keten. Vooral bessen, artisjokken, asperges, bananen, prei, uien, wortelen, aardappelen en appels bevatten vezels zoals pectine, inuline en resistent zetmeel die kunnen helpen bij de productie van vetzuren met een korte keten. LaVardera zegt dat voor de meeste gezonde mensen het eten van een verscheidenheid aan plantaardig voedsel de zekerste manier is om alle darmvezels binnen te krijgen die ze nodig hebben om de vetzuurproductie te stimuleren, en dat ze niet afhankelijk hoeven te zijn van supplementen of synthetische vezels.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.