Waarom veroorzaken bonen gas? Een gastro-enteroloog vertelt alles

WWe doen ons best om geen favorieten te kiezen als het gaat om de hardwerkende ingrediënten waaruit onze dagelijkse maaltijden bestaan. Maar ondanks onze gezamenlijke inspanning om onpartijdig te zijn, kan het moeilijk zijn om de almachtige boon niet op zijn minst een klein beetje voorsprong te geven. Deze populaire peulvrucht is immers niet alleen zeer voedzaam en betaalbaar, maar bonen zijn er ook in veel verschillende heerlijke varianten en kunnen worden bereid met behulp van een breed scala aan technieken.

Bonen, rijk aan eiwitten, vezels en B-vitamines, zijn al lang favoriet bij artsen, diëtisten en gewone consumenten. Maar we zullen eerlijk zijn over de gezondheidsvoordelen van bonen: ze hebben de reputatie een belangrijke bijdrage te leveren aan een gasachtige levensstijl (tenminste voor een paar uur).

Om tot op de bodem uit te zoeken wat er werkelijk gebeurt met je maag-darmstelsel (ook wel je darmen genoemd) als je heel veel bonen eet, hebben we gepraat met Sabine Hazan, MD, een specialist in gastro-enterologie, interne geneeskunde en hepatologie en de maker van ProgenaBiome en auteur van Laten we eens praten; en Lisa Moskovitz, RDN en auteur van Het kern 3 plan voor gezond etenom een ​​spoedcursus bonen te krijgen: het goede, het slechte en het gasachtige.

Waarom veroorzaken bonen gas?

“Peulvruchten, waaronder bonen, zijn waarschijnlijk de meest beruchte gasproducenten”, zegt Dr. Hazan. “Een reden waarom bonen gas produceren, is dat ze raffinose en oligosachariden bevatten, gasproducerende suikers die in veel groenten voorkomen.” Deze andere groenten zijn onder meer kool, spruitjes, broccoli en asperges (hoewel bonen meestal het meest uitgesproken effect hebben op het GI-systeem). “Mensen missen helaas het enzym alfa-galactosidase in ons spijsverteringskanaal, wat betekent dat we raffinose niet kunnen verwerken. Als gevolg hiervan wordt de verbinding gefermenteerd door de bacteriën in onze darmen, die – je raadt het al – gas produceren”, legt Dr. Hazan uit.

U vraagt ​​zich terecht af of deze bijwerking bij iedereen voorkomt. Volgens de dokter niet noodzakelijk. “Gasachtig voedsel is altijd een populair onderwerp bij GI-artsen”, zegt Dr. Hazan. “We hebben allemaal onze lijst met voedingsmiddelen die het een uitdaging maken om bij ons in de buurt te zijn, maar feit is dat iedereen voedsel anders verwerkt. Wat voor sommigen gas veroorzaakt, kan anderen niets doen. Het is de individuele genetica samen met onze biomen en hormonen die onze scheten uniek maken.”

Betekent dit dat ik bonen moet vermijden?

Over het algemeen niet. Volgens de experts zijn ze te voedzaam om te laten liggen vanwege een paar extra scheten. “Bonen zijn extreem eiwit- en voedingsrijk en een geweldige bron van vezels”, vertelt Dr. Hazan ons. “Volwassenen hebben elke dag 25 tot 38 gram vezels nodig, en de meesten komen niet eens in de buurt van die aanbeveling. Marinebonen hebben 10 gram vezels per half kopje gekookte portie, dus eet op! Pintobonen en zwarte bonen zijn ook beide rijk aan plantaardige eiwitten en vezels en bevatten weinig vet. Je krijgt verzadiging – wat betekent gevoelens van voldoening na het eten – plus vezels en winderigheid allemaal in één voedsel. Wat is er niet om lief te hebben?

Moskovitz is het daar volledig mee eens en voegt eraan toe dat bonen naast plantaardige eiwitten en vezels ook rijk zijn aan kalium en magnesium. “Bonen zoals bruine bonen, zwarte bonen en kikkererwten zitten vol met oplosbare vezels die de metabolieten verhogen die ook het metabolisme en de darmgezondheid kunnen stimuleren”, voegt ze eraan toe. Hoewel bonen geen compleet eiwit zijn – wat inhoudt dat ze niet alle negen aminozuren bevatten die nodig zijn om je lichaam optimaal te laten functioneren – komen ze extreem dichtbij (en in combinatie met rijst vormen ze inderdaad een compleet eiwit). Als je dus op zoek bent naar een gemakkelijke, goedkope manier om je voedingsstoffen binnen te krijgen, dan zijn bonen de juiste keuze.

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van peulvruchten, waaronder bonen en linzen, volgens een diëtist:

B

Dat gezegd hebbende, merkt Moskovitz op dat het de moeite waard is om bonen te eten als je lichaam niet gewend is aan het eten van vezelrijk voedsel of als je een gevoelige maag hebt. In plaats van een heel blikje bij het ontbijt weg te branden, probeer dan een half kopje bij de lunch of het avondeten en kijk hoe je je voelt. “Terwijl de meeste mensen baat hebben bij het eten van een verscheidenheid aan bonen, kunnen anderen ongemakkelijke bijwerkingen ervaren, zoals gaspijn, diarree, een ongemakkelijk opgeblazen gevoel en zelfs constipatie”, zegt ze. “Dit is het resultaat van de fermenteerbare en vezelrijke componenten van bonen die moeilijker af te breken zijn in je lichaam. Het hangt allemaal af van de persoon. Uiteindelijk, hoewel er geen kwaad en meestal positieve effecten zijn bij het consumeren van bonen, als je ongemakkelijke bijwerkingen opmerkt, is het misschien het beste om ze in je dieet op te nemen, “zegt Moskovitz.

Kun je de hoeveelheid gas die bonen produceren verminderen?

Geloof het of niet, Dr. Hazan zegt van wel. “De beste manier om hun gasproductie te verminderen, is door je gedroogde bonen acht uur in koud water te laten weken. Nadat ze geweekt hebben, giet je het vocht af en kook je je bonen in vers water.” Gassiness, weg (nou ja, verminderd … en geen beloften).

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.