Waarom u voedsel wilt koelen voordat u het in de koelkast legt

Ssoms zijn bepaalde gewoonten zo, nou ja, gewoonte, dat je misschien niet eens weet waarom je ze doet … het is gewoon wat je doet of iets dat je als kind van je ouders hebt opgepikt, zoals of je toiletpapier over of onder rolt. Hetzelfde kan gezegd worden over de vraag of je voedsel afkoelt voordat je het in de koelkast legt.

Vanuit het oogpunt van voedselveiligheid is het: helemaal Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw is het niet nodig om voedsel op kamertemperatuur te brengen voordat u het in de koelkast plaatst, omdat het koelproces het hete voedsel snel zal afkoelen en bacteriegroei zal voorkomen.

Toch kun je overwegen om warme gerechten even op het aanrecht te laten staan ​​om hun smaak en textuur te behouden. “Als je bijvoorbeeld een gebakken mac en kaas maakt met een krokante kruimeldeeg, deze afdekt en in de koelkast zet terwijl hij nog heet is, zal door de hitte condensatie optreden op het deksel van de container, wat dan zal regen op de knapperige topping en laat het vochtig van structuur”, zegt Ashley Schuering, een ServSafe-gecertificeerde voedselveiligheidsexpert en auteur van de blog Bekentenissen van een supermarkt verslaafdet. “In dit geval zou ik de braadpan laten afkoelen tot kamertemperatuur voordat ik hem afdek en in de koelkast zet.”

Misschien wel een van de grootste redenen om te overwegen om voedsel te laten afkoelen voordat je het in de koelkast zet, is het effect op de andere inhoud van je koelkast. “Als je koelkast op 39 graden staat en je zet een pan hete soep van het fornuis en sluit de deur, dan kan die temperatuur dalen en kan het even duren voordat hij weer omhoog klimt”, zegt diëtist en voedselveiligheidsexpert Kelly Jones, LDN. “Om een ​​veilige temperatuur in uw koelkast te behouden, moeten de meeste voedingsmiddelen, vooral die welke vloeibaar zijn, tot op kamertemperatuur worden gekoeld voordat ze worden bewaard.” Kleinere voedingsmiddelen, zoals een stuk pizza of een enkele portie kipfilet, hebben misschien geen grote invloed op de koelkasttemperatuur, maar grotere hoeveelheden, zoals soepen, stoofschotels of stoofschotels, evenals gekookte granen en eiwitten in grote hoeveelheden, kunnen invloed op de temperatuur.

Voor de beste resultaten en veiligheidsmaatregelen moet u volgens de USDA voedsel binnen twee uur na het zitten in de koelkast bewaren om de veiligheid en kwaliteit voor later gebruik zo goed mogelijk te garanderen. Als algemene regel geldt: “Voedsel moet binnen twee uur worden gekoeld tot 70 graden en vervolgens binnen vier uur worden gekoeld tot 41 graden of lager om bacteriegroei te voorkomen”, zegt Schuering. En als je je zorgen maakt over de wachttijd, dan helpen deze tips je om eten wat sneller af te koelen.

Tips om warm eten sneller af te koelen

1. Geef het een ijswaterbad

“Plaats het voedsel in uw opslagcontainers en dompel de container vervolgens onder (zonder hem volledig onder te dompelen) in ijswater, roer het voedsel indien nodig, of u kunt de container heen en weer draaien om het voedsel te roeren en het sneller te laten afkoelen”, zegt Schuering.

2. Breng grote porties over naar kleinere containers

“Neem grote hoeveelheden voedsel, zoals grote soeppotten en breng over naar meer ondiepe [containers]waardoor het sneller afkoelt”, zegt Kelli Lewton, een chef-kok en auteur van het komende boek Maak je eigen feest: twintig blauwdrukken voor MYO-feest!. Plus: “Kleinere porties hebben minder snel invloed op de temperatuur van je koelkast of vriezer en kunnen meestal binnen een paar minuten na het verpakken in een kleinere container in de koelkast worden geplaatst”, voegt Schuering toe.

3. Haal het voedsel zo snel mogelijk van de warmtebron

Hete gerechten niet op de kookplaat laten staan ​​terwijl ze afkoelen, is stap één. Maar stap twee zou ze uit hun verwarmde potten of pannen moeten halen. Als je bijvoorbeeld een soep of stoofpot maakt in een gietijzeren Dutch Oven, hebben ze de neiging om de warmte lang vast te houden, dus verwijder de soep of stoofpot en breng ze over naar voedselveilige opslagcontainers om het koelproces te versnellen .

4. Profiteer van de luchtstroom

Zelfs een oscillerende ventilator in de keuken kan helpen om een ​​luchtstroom te creëren om voedsel sneller af te koelen, dus zet er een paar uit, indien mogelijk. Alle beetjes helpen! Probeer om vergelijkbare redenen (bijv. luchtstroom) een rooster te gebruiken om grotere stukken vlees te koelen. “Verwijder een braadstuk voorzichtig uit een superhete pan, breng het over in een pan op kamertemperatuur of in een koude pan en laat het op een rek staan ​​waar de luchtbeweging vloeiender is”, zegt Lewton.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.