Waarom sommige introverte mensen gevoeliger zijn voor stimulerende middelen

Als je jezelf als introverte (hetzelfde!) beschouwt, weet je dat onze behoeften verschillen van die van onze extraverte tegenhangers. We hebben bijvoorbeeld nodig: veel van alleen tijd om onze batterijen op te laden, vooral na het socializen. En sommige introverte mensen kiezen misschien voor een rustige, gezellige avond thuis in plaats van elke dag van de week uit te gaan. Het blijkt heel goed mogelijk te zijn dat introverte mensen gevoeliger zijn voor stimulerende middelen zoals cafeïne, muziek en alcohol.

Hier is een verklaring voor: over het algemeen zijn “introverte mensen intuïtief en zich diep bewust van hun eigen gedachten, evenals gevoelig voor hun externe omgeving”, zegt Gregory Scott Brown, MD, een door het bestuur gecertificeerde psychiater, schrijver van geestelijke gezondheid. , en auteur van De zelfgenezende geest, eraan toevoegend dat dit vooral het geval is wanneer introverte mensen worden omringd door mensen. “Dat betekent dat elke externe stimulus, of het nu een opmerking, blik, actie van iemand anders of gebaar is, iets is dat de introverte persoon waarschijnlijk zal opmerken.”

Hoewel introverte mensen vaak als verlegen of asociaal worden gezien, zegt Dr. Brown dat dat niet altijd het geval is. Van een wetenschappelijk perspectief, het verschil tussen extraverte en introverte mensen is opwinding, ook wel corticale activeringsniveaus genoemd. Extraverte mensen hebben een laag opwindingsniveau, dus om optimale opwinding te bereiken, hebben ze meer stimulatie nodig, vandaar dat ze van nature energie krijgen door sociale interacties. Aan de andere kant hebben introverte mensen een hoog corticale activeringsniveau, dus hebben ze de neiging om stimulatie te vermijden.

Met dat in gedachten, hieronder, Dr. Brown en Carla Marie ManlyPhD, klinisch psycholoog en auteur van Vreugde van angst en Datum slimleg uit waarom het mogelijk is dat introverte mensen gevoeliger zijn voor stimulerende middelen, met name cafeïne, muziek en alcohol.

Cafeïne

Dus waarom zijn introverte mensen gevoeliger voor cafeïne? “Misschien omdat introverte mensen de neiging hebben om meer zelfbewust te zijn met betrekking tot hun lichaam, geest en interne omgeving, suggereert onderzoek dat ze eerder de inname van stoffen zoals cafeïne opmerken”, zegt Dr. Brown. “Bijvoorbeeld een studie gepubliceerd in de Journal of Human Kinetics testten 42 deelnemers (21 extraverte en 21 introverte personen) om te zien of de effecten van cafeïne hun prestaties beïnvloedden. De resultaten toonden aan dat introverte mensen beter konden waarnemen of ze cafeïne of de placebo hadden ingenomen dan extraverte mensen. Dus, Dr. Brown zegt dat hoewel hogere doses cafeïne kunnen leiden tot hogere fysiologische opwinding (bijv. Verhoogde hartslag) bij beide persoonlijkheidstypes, introverte mensen de reactie waarschijnlijk eerder zullen opmerken.

Dr. Brown merkt echter op dat in termen van cafeïne die de prestaties van introverte en extraverte mensen verschillend beïnvloedt, de resultaten gemengd zijn. Sommige onderzoeken toonde aan dat de stimulerende effecten van cafeïne verschilden tussen introverte en extraverte mensen. Extraverte mensen merkten bijvoorbeeld verbeterde prestaties na het nuttigen van cafeïne, maar introverte mensen raakten overprikkeld, wat hun prestaties verminderde. Ondertussen nog een studie gepubliceerd door de American Psychological Association toonde aan dat cafeïne de stemming en prestaties van introverte en extraverte mensen niet verschillend beïnvloedde, zelfs niet op verschillende tijdstippen van de dag.

Dus hoewel het consumeren van cafeïne de prestatieniveaus van introverte mensen al dan niet kan beïnvloeden, zal hun verhoogde zelfbewustzijn de bijwerkingen waarschijnlijk sneller of vaker opmerken (we kijken naar jou, cafeïnekriebels!)

Muziek

Wat betreft de gevoeligheid voor muziek, wijst Dr. Brown op een kleine studie gevonden in verstandig tijdschriften die de reacties van introverte en extraverte mensen op muziek en achtergrondgeluid vergeleek, waaruit bleek dat extraverte mensen twee keer zoveel met zachte muziek op de achtergrond werkten als introverte mensen. Bovendien, terwijl de prestaties van extraverte mensen vergelijkbaar waren met of zonder muziek op de achtergrond, presteerden introverte mensen slechter met de muziek dan zonder, wat de theorie ondersteunt dat introverte mensen gevoeliger zijn voor prikkels. Dat gezegd hebbende, is er meer onderzoek nodig om het zeker te weten, omdat het een complexe relatie is.

Volgens Dr. Brown, die zich persoonlijk identificeert als introvert en graag naar luide muziek luistert, komt gevoeligheid voor muziek en lawaai in het algemeen neer op persoonlijke voorkeur en of het een uitnodigende ervaring voor je is of niet. Dus een verhoogde gevoeligheid voor muziek is misschien niet het geval voor alle introverte mensen over de hele linie.

Alcohol

Hoewel Dr. Brown en Dr. Manly opmerken dat onderzoek er niet op wijst dat introverte mensen gevoeliger zijn voor alcohol (in feite studie van de Tijdschrift voor abnormale psychologie toonde aan dat extraverte mensen een grotere gevoeligheid voor alcoholbeloning hebben dan introverte mensen), zoals eerder opgemerkt, introverte mensen zijn over het algemeen gevoeliger voor hun omgeving en interpersoonlijke stimuli. “Dit kan ervoor zorgen dat introverte mensen meer geneigd zijn om te drinken om met sociaal ongemak om te gaan, angst te verlichten of om erbij te horen”, zegt Dr. Manly.

Alcoholgebruik verhoogt ook het niveau van dopamine, een van de vier feel-good hormonen. En Dr. Manly merkt op dat introverte mensen, vergeleken met extraverte mensen, minder dopamine-receptoren hebben, waardoor ze gevoeliger zijn voor dopamine. Dit kan introverte mensen positief en negatief beïnvloeden. “Hoewel verhoogde dopaminegehaltes een introverte persoon in staat kunnen stellen zich meer opgewonden te voelen en ‘uit hun schulp te komen’, kunnen de effecten van de dopamine ertoe leiden dat de introverte persoon zich angstig, overweldigd en overprikkeld voelt”, zegt ze.

Bovendien voegt Dr. Manly eraan toe dat introverte mensen ook emotioneel en mentaal gevoeliger zijn. Dientengevolge, “kan de onzekerheid en het gebrek aan controle die gepaard gaan met alcoholgebruik zeer angstwekkend zijn voor, tijdens en na [drinking]Dus, voor sommige introverte mensen, zegt ze, zijn de psychologische en fysieke kosten de tijdelijke beloning misschien niet waard.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.