Waarom het Indiase boerenprotest een gezondheidsprobleem is?

lHet is tegenwoordig niet ongebruikelijk voor mensen in Noord-Amerika om Ayurvedische diëten te volgen, kruiden aan hun chai toe te voegen of kruiden zoals ashwagandha te gebruiken als adaptogenen om energiek te blijven. Met een wereldwijde marktwaarde van $ 4,15 biljoen is wellness nog nooit zo populair geweest, maar wat is het doel van ‘welzijn’ als de boeren die deze ‘trendy’ kruiden en specerijen verbouwen, worden geschaad?

Al meer dan drie maanden protesteren tienduizenden boeren in India tegen drie nieuwe landbouwwetten die volgens hen oneerlijk en schadelijk zijn voor kleinere telers. De hervormingen zullen de regels rond de verkoop, prijsstelling en opslag van landbouwproducten versoepelen – regels die de Indiase boeren decennialang hebben beschermd tegen de risico’s en schommelingen van de vrije markt. De hervormingen zouden een nationaal kader creëren dat boeren de mogelijkheid biedt om buiten de al lang bestaande mandi systeem-door de overheid gecontroleerde groothandelsmarkten met gegarandeerde bodemprijzen. Het doel van de boerderijrekeningen is om boeren meer keuze te geven, maar zoals de BBC meldt, “zijn boeren vooral bezorgd dat dit uiteindelijk zal leiden tot het einde van groothandelsmarkten en gegarandeerde prijzen, waardoor ze geen back-upoptie meer hebben. Dat wil zeggen, als ze niet tevreden zijn met de prijs die wordt aangeboden door een particuliere koper, kunnen ze niet terugkeren naar de mandi of gebruik het als ruilmiddel tijdens onderhandelingen.”

De grootste van deze protesten, geleid door boeren uit Haryana en Punjab, vinden sinds november plaats, waarbij duizenden boeren op de snelwegen buiten New Delhi kamperen. Sindsdien heeft de politie naar verluidt demonstranten geraakt met traangas en waterkanonnen, de toegang tot water en draagbare toiletten geblokkeerd en metalen en draadbarricades opgetrokken rond het protestterrein. Journalisten en activisten zijn ook gearresteerd en bedreigen het recht op persvrijheid en vreedzaam protest. Een van deze activisten, Nodeep Kaur, een Dalit Punjabi-vrouw die al te maken heeft met ontberingen als gevolg van kastendiscriminatie, zou in de gevangenis seksueel zijn misbruikt en gemarteld.

Voor degenen onder ons in de Punjabi-diaspora in Noord-Amerika, zoals ikzelf, we hebben met enorm verdriet en woede naar het nieuws gekeken toen we deze boeren, van wie velen op leeftijd zijn, de koude winter doorbrengen met slapen buiten en vreedzaam protesteren terwijl ze volharden mensenrechtencriminaliteit. Landbouw is de kern van onze identiteit als Punjabi-volk en boer zijn wordt vereerd in onze cultuur. Hoewel we niet meer in Punjab wonen, is onze band met ons thuisland in ons verankerd door de kennis en leringen van onze ouders en grootouders en versterkt door onze gemeenschap, voedsel, verhalen en tradities, inclusief het voortzetten van het landbouwwerk in de diaspora. Het was moeilijk om deze historische, cruciale protesten van een afstand te zien plaatsvinden met heel weinig ‘mainstream’-herkenning van ons geadopteerde huis.

Hoe sluit dit aan bij de wellness-industrie? Onze werelden zijn meer met elkaar verbonden dan je denkt. In 2019 (de meest recente jaargegevens zijn beschikbaar) importeerden de Verenigde Staten voor $ 271 miljoen aan specerijen uit India. Dit betekent dat veel kruiden en specerijen zoals kurkuma en gember, die gewoonlijk in de wellnessruimte worden verkocht in de vorm van lattes, elixers en geneeskrachtige middelen, door Indiase boeren werden verbouwd. De vraag naar de export van specerijen nam toe tijdens de pandemie, wat volgens de Indiase regering te danken was aan de beroemde immuunondersteunende krachten van deze ingrediënten. Het zijn niet alleen kruiden; rijst, katoen en etherische oliën zijn ook de belangrijkste Amerikaanse invoer van Indiase goederen. Eenenveertig procent van de Indiase beroepsbevolking is werkzaam in de landbouw en zelfs vóór de protesten hebben de boeren in het land te maken gehad met meer verraderlijke gevechten, zoals een zelfmoordcrisis en het grotendeels onzichtbare werk van boerinnen en arbeiders. Uiteindelijk heeft wat Indiase boeren doormaken een directe invloed op de welzijnsindustrie – en als zodanig zou hun strijd ertoe moeten doen voor degenen die hebben geprofiteerd van hun arbeid.

“We bevinden ons op een punt waar we absoluut niet verder kunnen gaan met het negeren en negeren van de impact van onze consumptie van heilige praktijken, wijsheid, kruiden of voedsel van inheemse gemeenschappen.” —Navdeep Kaur Gill, Ayurvedische beoefenaar

“De mensen die ons deze dingen bieden, verdienen ook welzijn”, zegt Navdeep Kaur Gill, een Ayurvedisch beoefenaar uit Canada. Haar Instagram-post van december vestigde de aandacht op het feit dat mensen zonder Indiase boeren niet zo gemakkelijk toegang zouden hebben tot kurkuma voor hun lattes.

Bovendien hebben de Indiase cultuur en tradities lang geprofiteerd (en verrijkt) voor de wereldwijde welzijnsgemeenschap. Mensen over de hele wereld hebben wellnesspraktijken gezocht die geworteld zijn in de Indiase traditie, zoals ayurvedische geneeskunde, meditatie en yoga, vanwege hun reputatie voor het ondersteunen van hun streven naar een holistisch, evenwichtig en spiritueel leven. Bij het nastreven van ons eigen welzijn is er een gezamenlijke inspanning en sociale verantwoordelijkheid nodig om ons voorrecht te gebruiken om het welzijn van anderen te waarborgen.

Voor Zuid-Aziatische beoefenaars zoals Harjit Kaur*, die al 20 jaar yogastudent en yogadocent is in Californië, heeft hun werk altijd gekruist met activisme. Ze hebben hun plek in de westerse wellness-industrie moeten terugwinnen, waaruit ze grotendeels zijn weggevaagd. De boerenprotesten, zeggen ze, is een kans voor de welzijnsindustrie en mensen die deze praktijken gebruiken om solidariteit te tonen, zoals Justice for Migrant Women en 75 andere organisaties deden in een open brief in de New York Times.

“Ik denk dat westerse yogi’s hun leraren zo ver mogelijk moeten uitdagen en hen vragen waar ze staan ​​in deze kwestie, en over kastenstelsel, en fascisme en autoritarisme”, zegt Kaur. “Waarom zien deze bejaarde boeren deze strijd als hun laatste optreden tegen tirannie?” Gesprekken zoals deze met je yogaleraren zijn een kans om je beoefening in daden om te zetten – en afhankelijk van het gesprek, kunnen ze je vertellen of het tijd is om een ​​nieuwe leraar te zoeken.

Wellness vindt niet plaats in een vacuüm; al onze praktijken zouden activisme moeten omvatten. “We bevinden ons op een punt waar we absoluut niet verder kunnen gaan met het negeren en negeren van de impact van onze consumptie van heilige praktijken, wijsheid, kruiden of voedsel van inheemse gemeenschappen”, zegt Gill, inclusief die van India. “Equitable wellness moet kruisen met ons collectieve activisme.”

Leer om te beginnen meer over waar uw specerijen en andere goederen vandaan komen en of ze ethisch worden ingekocht. Zoek leraren (idealiter degenen met dezelfde culturele achtergrond als de praktijk zelf) die zich inzetten voor gelijkheid en op een gedekoloniseerde manier lesgeven. Dring er bij wellnessbedrijven en publicaties op aan om macht en comfort opzij te zetten, zodat zwarte, inheemse en gekleurde mensen (BIPOC) beoefenaars kansen krijgen om leiders en experts te zijn in het onderwijzen van praktijken van hun afkomst. In die acties kunnen we ons individuele welzijn beter afstemmen op het welzijn van anderen voor de verbetering van ons allemaal.

Ga voor meer informatie over hoe u de boeren van India kunt steunen naar: https://farmerprotests.carrd.co

*Naam is om privacyredenen gewijzigd

Als je houdt van gratis trainingen, kortingen voor wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content, meld je dan aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders.

Leave a Reply

Your email address will not be published.