Vreugde vinden tijdens rouw is mogelijk en belangrijk om te doen

EENAls psychotherapeut help ik patiënten vaak (vooral sinds het begin van de pandemie en wijdverbreide sociale afrekening met systemisch racisme in 2020) om te navigeren hoe ze vreugde kunnen ervaren tijdens perioden van verdriet – en waarom dit zowel mogelijk als noodzakelijk is. Velen realiseren zich niet dat het vinden van vreugde tijdens verdriet heel goed mogelijk is, en alleen door deze dualiteit te begrijpen, kunnen we plezier vinden in pijn en de kracht die de ontdekking kan veroorloven.

Toch proberen sommige mensen pijn en verdriet volledig te omzeilen en gewoon over te slaan naar vreugde – maar ze merken dat deze weg geplaveid is met angst veroorzaakt door hun authentieke gevoelens die ze negeren. Anderen geloven van niet verdien vreugde te midden van zoveel verlies en onrecht, en daardoor zichzelf beroven van ervaringen die positiviteit zouden kunnen ontsteken. Nou, nieuwsflits: Vreugde is niet iets dat verdiend moet worden of alleen kan komen als resultaat van een eerdere inspanning, en verdriet is niet iets dat in een vacuüm moet bestaan ​​en elk wakker moment van je leven moet verteren.

Psychologisch onderzoek stelt dat twee schijnbaar tegengestelde gevoelens tegelijk kunnen optreden. De dingen in het leven die ons de meeste vreugde brengen (onze domme kinderen, onze liefhebbende partners, een ongelooflijke seksuele ervaring in ons lichaam) kunnen ook verdriet of woede oproepen (onze volhardende kinderen, onze gekmakende partners, ontevreden voelen met en in ons lichaam ).

Je levend voelen betekent niet dat je je constant gelukkig of blij voelt, maar eerder ruimte creëren voor alles wat in je bestaat.

Met dat in gedachten is het duidelijk dat het afstompen van de negatieve emoties ook de positieve kan afzwakken. Je levend voelen betekent niet dat je je constant gelukkig of blij voelt, maar eerder ruimte creëren voor alles wat in je bestaat. En met de hulp van een aantal opzettelijke mentale oefeningen en bewustzijn, kun je jezelf voorbereiden op succes om vreugde te voelen – zelfs te midden van verdriet. Bepaalde remmers van vreugde kunnen ervoor zorgen dat verdriet buitensporige ruimte in je leven opslokt, maar bepaalde facilitators van vreugde kunnen dat helpen tegengaan.

Hieronder leest u meer over een aantal van die remmers en begeleiders, zodat u kunt werken aan het vinden van vreugde in tijden van verdriet.

2 veelvoorkomende remmers die je vreugde in de weg kunnen staan

1. Blijven hangen in angstige gevoelens

Ook al kan de fysieke ervaring van angst (hartkloppingen, razende gedachten) extreem intens aanvoelen, het zijn eigenlijk voorbeelden van: vermijding voelen. Angst is een evolutionaire overlevingsreactie; onze hersenen zijn geëvolueerd om zich zorgen te maken om onze voorouders te beschermen tegen het nemen van risico’s en gevaar. Angst dient inderdaad een doel, maar als we niet onderzoeken welke moeilijke emoties het ons kan helpen verbergen om ons functioneren te beschermen, sluit het ons af van onze intuïties, genoegens, verbeeldingskracht en moed.

2. Je plezier beoordelen en wat goed voelt

Velen van ons hebben niet geleerd te identificeren wat goed voelt. We zijn bedreven in het uitzoeken hoe ‘fout’ voelt, maar omdat we ons verzetten tegen nieuwigheid, vertrouwt ons zenuwstelsel pas op goedheid als het minder nieuw aanvoelt. In werkelijkheid kan plezier egoïstisch, groot, rommelig en uitbundig zijn. Veel van die omschrijvingen staan ​​haaks op de gangbare berichten over wat het betekent om goed te zijn, zoals onbaatzuchtigheid, bescheidenheid en beleefdheid. De inspanning om zijn goed kan sommigen ervan weerhouden om prioriteit te geven aan wat eigenlijk voelt Goed. Weet dat het claimen van vreugde geen negatieve, genotzuchtige bezigheid is, maar een die je jezelf verschuldigd bent.

Dat gezegd hebbende, als je geluksschuld ervaart wanneer mensen om je heen lijden, beschouw het dan als een kans om introspectie te krijgen over je privileges en wat je ervoor kiest om ermee te doen. Dit betekent niet dat u uw recht op vreugde in twijfel moet trekken, maar veeleer moet onderzoeken hoe uw ongecontroleerde privileges de vreugde van anderen kunnen beïnvloeden.

4 begeleiders van vreugde om te gebruiken in tijden van verdriet

1. De gevoelens voelen

We weten dat het gezond is om onze negatieve gevoelens te voelen, maar hoe kunnen we dat doen zonder de sluizen van pijn te openen? Een deel van wat problematisch is voor mensen over gevoelens, is dat ze geloven dat het feiten zijn en dat er daarom naar gehandeld moet worden. Gevoelens zijn de manier waarop het lichaam met ons communiceert – het zijn aanwijzingen om onze behoeften beter te begrijpen, en ze veranderen voortdurend. Hoewel het belangrijk is om al onze gevoelens te erkennen – zelfs de ongemakkelijke zoals verdriet, woede en verdriet – is het niet nodig om er bij stil te staan. Jezelf bevrijden van de last om je te concentreren op moeilijke gevoelens kan helpen om vreugde te vinden in tijden van verdriet.

Velen van ons verbergen onze emoties, denkend dat dit ons in staat zal stellen te functioneren om gezins-, werk- en sociale verplichtingen na te komen, terwijl het eigenlijk de onderdrukking van deze emoties die ons hindert. Er is een verschil tussen compartimentering (dwz zich moeten voorbereiden op een presentatie en dus verdriet moeten bewaren tot het einde van de dag) en vermijden (nooit ruimte maken voor het verdriet aan het einde van de dag). Hoe meer we weglopen voor onze gevoelens, hoe minder we zijn afgestemd op wat ze ons proberen te vertellen.

2. Je emoties opmerken

Er is een proces dat titratie wordt genoemd en dat ons in staat stelt om in de emotie te duiken zonder erdoor overmand te worden. Zelfs als je jezelf drie seconden de tijd geeft om jezelf te observeren zonder schuld of de noodzaak om actie te ondernemen, creëer je een kans om verbinding te maken met je levendigheid. Voorbeelden van wat u zou kunnen opvallen zijn:

 • De overheersende gewaarwordingen (scherp, gespannen, prikken, tintelingen) die in verschillende delen van uw lichaam naar boven komen
 • De omvang van deze sensaties (klein, groot, krachtig)
 • De temperatuur van deze sensaties (warm, koud, warm)
 • De tijd van de dag waarop ze zich voordoen
 • Hoe lang gaan ze mee?
 • Gedachten, overtuigingen of herinneringen die opkomen bij deze gewaarwordingen (gevoelens of gedachten)
 • Hoe u reageert op deze gedachten, overtuigingen, herinneringen

3. Delen

Genezing gebeurt in verbinding, en pijn gedijt in isolement. Denk aan iemand die je het gevoel geeft dat je gezien, gekalmeerd en veilig bent. Je hoeft niet alles aan deze persoon te onthullen, maar let op deze drie emmers: plezier, pijn en kracht. Dingen die u zou kunnen overwegen om te delen, zijn onder meer:

 • Wat brengt jou plezier
 • Wat veroorzaakt pijn in uw hart of uw lichaam?
 • Waardoor voel je je krachtig?
 • Een ding over een wond als middel om het te genezen

4. Maken ruimte voor vreugde

Net zoals het essentieel is om ruimte te maken voor pijn, moeten we niet vergeten dat vreugde moet worden bereikt met intentie in plaats van passief ervaren. Om dat te vergemakkelijken, kunt u overwegen 10 minuten per dag aan te wijzen voor ‘droomtijd’. Om in deze tijd verbinding te maken met vreugde, denk terug aan een moment of herinnering waar je niets aan zou willen veranderen. Maak contact met de glimlach die verder reikt dan de breedte van je gezicht als je denkt aan je favoriete ding om te doen als kind of het moment dat je wist dat je verliefd was. Verwacht dat als je jezelf onderdompelt in vreugde in tijden van verdriet, de schaduwen naast je zullen oprijzen. Verwelkom ze binnen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.