Voordelen voor de huid van vitamine C, volgens een schoonheidsdiëtist

Vitamine C staat bekend als een immuniteitsversterker. Maar genoeg krijgen is niet alleen belangrijk voor het afweren van ziekte. Volgens Frances Phillips, RD, een geregistreerde diëtist die gespecialiseerd is in schoonheid, is vitamine C ook belangrijk voor de gezondheid van de huid. In feite is niet genoeg krijgen schadelijk.

De aanbevolen dagelijkse dosis voor vitamine C is 65 tot 90 milligram, waarbij maximaal 2000 milligram als veilig wordt beschouwd. Het goede nieuws is dat het relatief eenvoudig is om aan het minimum te voldoen. Phillips legt uit dat er zoveel voedingsmiddelen zijn die geweldige bronnen van deze voedingsstof zijn. “Goede bronnen van vitamine C zijn frambozen, aardbeien, bramen, papaja, spinazie, paprika, boerenkool, kiwi, peterselie, zoete aardappelen en citrusvruchten”, zegt ze. Een portie spinazie heeft bijvoorbeeld 28 milligram, een sinaasappel heeft 82 milligram en een paprika heeft een volle 96 milligram. Maar als u niet genoeg krijgt van deze belangrijke voedingsstof, heeft dit grote gevolgen voor uw huid. Hier legt Phillips de voordelen van vitamine C voor de huid uit – en wat er gebeurt als je er niet genoeg van binnenkrijgt.

Waarom je huid vitamine C nodig heeft

Phillips zegt dat er verschillende redenen zijn waarom vitamine C een belangrijke voedingsstof is voor de gezondheid van de huid. “[One is that] vitamine C kan als antioxidant werken omdat het gemakkelijk elektronen verliest, dus vitamine C kan vrije radicalen stabiliseren die weefsel beschadigen”, zegt ze. “Onze huid kan worden beschadigd door vrije radicalen in onze omgeving, bijvoorbeeld door vervuiling, UV-stralen , en sigarettenrook.” Phillips legt uit dat zonder antioxidanten om ons te beschermen tegen deze milieutoxines, de vrije radicalen de huid zouden beschadigen, wat zou leiden tot vroegtijdige veroudering.

Vitamine C helpt ook om de huid een glanzende gloed te geven, wat volgens Phillips grotendeels komt omdat het helpt bij de opname van collageen. “Vitamine C kan bijdragen aan deze ‘gloed’ omdat het zowel een rol speelt in de collageensynthese als als een antioxidant, ” zegt ze. “Wanneer de celvernieuwing langzamer is, kan dit ertoe leiden dat de huid er doffer uitziet – en vitamine C helpt voorkomen dat de celvernieuwing zo snel plaatsvindt.”

Collageen wordt aangetroffen in voedingsmiddelen zoals eieren, vis, vlees en bottenbouillon (evenals supplementen) en helpt de vorming van rimpels zo snel te voorkomen door de huid strak te houden. Phillips legt uit dat wanneer iemand collageen consumeert (of het nu een voedingsmiddel of supplement is), het altijd een goed idee is om het te combineren met vitamine C, omdat dit ervoor zorgt dat het collageen beter door het lichaam wordt opgenomen. En als je niet regelmatig collageenrijk voedsel eet, is het nog belangrijker om vitamine C te consumeren, omdat dit helpt bij de lichaamseigen productie van collageen.

Op dezelfde manier waarop vitamine C helpt bij de opname van collageen, zegt Phillips dat het helpt bij de opname van ijzer – nog een belangrijk voordeel voor je huid. “Als ijzer niet goed wordt opgenomen, kan dit leiden tot bloedarmoede en een doffe huid”, zegt ze. De huidvoordelen van vitamine C zijn duidelijk. Dus wat gebeurt er als je niet genoeg krijgt?

Hoe het niet krijgen van voldoende vitamine C de huid beïnvloedt?

Omdat vitamine C je huid helpt om er levendig uit te zien, is een effect dat je meteen opmerkt als je niet genoeg consumeert, dat je huid er doffer uitziet. Maar Phillips zegt dat er meer nadelige effecten zijn dan dit. “De meest opvallende tekenen van vitamine C-tekort zijn tandvlees dat gemakkelijk bloedt en gebroken haarvaten onder de huid die bloedingen veroorzaken”, zegt ze. “Deze zijn beide te wijten aan de rol van vitamine C bij het handhaven van de integriteit van de bloedvaten.”

Als iemands vitamine C-inname onder een vijfde van de dagelijkse aanbevolen waarde komt, zal dit volgens Phillips nog meer gezondheidsproblemen veroorzaken. “Dit is wanneer symptomen van scheurbuik kunnen verschijnen”, zegt ze. Dit omvat zich zwak en moe voelen, prikkelbaar en verdrietig zijn, gewrichtspijn ervaren en een gemakkelijk gekneusde huid hebben.

Weet je nog hoe vitamine C belangrijk is voor de opname van ijzer? Phillips zegt dat dit betekent dat het krijgen van voldoende verhindert dat de huid goed geneest als deze gewond is. Dat maakt jezelf per ongeluk nixen in de keuken bijvoorbeeld een stuk serieuzer. Naast deze huid- en gezondheidsproblemen, zegt Phillips dat een gebrek aan vitamine C ook haaruitval kan veroorzaken, omdat ijzerabsorptie de sleutel is om het haar sterk te houden.

Dit alles doet de wenkbrauwen fronsen, maar Phillips herhaalt dat vitamine C een voedingsstof is waar je gemakkelijk genoeg van binnenkrijgt. Zolang fruit en groenten een vast onderdeel van uw dieet zijn, moet uw vitamine C-basis worden gedekt. Als uw dieet echter voornamelijk uit overbewerkte voedingsmiddelen bestaat en u zelden verse producten eet, loopt u het risico een tekort te krijgen. Onze huid kan ons erop wijzen dat er een dieper gezondheidsprobleem is dat onze volledige aandacht verdient. Dus als uw huid er een beetje dof uitziet of gemakkelijk blauwe plekken krijgt, kan dit een teken zijn dat u uw vitamine C-inname moet verhogen. Dit zal voordelen hebben die veel meer zijn dan huiddiep.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.