Voordelen van Reishi-paddenstoelen: 10 wetenschappelijk onderbouwde om te weten

WAls een ingrediënt wordt beschouwd als ‘de koning van de paddenstoelen’, weet je dat er iets speciaals aan de hand is. En hoewel de vele voordelen van reishi-paddenstoelen je niet bepaald in de volgende Meghan Markle zullen veranderen, is deze vorm van schimmels is staat bekend om zijn celregenererende, immuunversterkende, stemmingsverhogende potentieel, dat een grote bijdrage kan leveren aan het verbeteren van uw kwaliteit van leven.

Waaiervormig en oranje tot roodbruin van kleur, reishi paddenstoelen (Ganoderma lucidum voor ons wetenschapsnerds) zijn een zeldzame vondst in de natuur, en waren meestal gereserveerd voor royalty’s toen ze voor het eerst werden gebruikt in Aziatische culturen duizenden jaren geleden. Tegenwoordig worden ze commercieel gekweekt en verkocht in verschillende formaten, waaronder thee, tincturen, capsules en zelfs warme chocolademelk, schoonheidsproducten en energierepen. En nee, je zult ze niet aantreffen in het gangpad van de producten van Whole Foods – terwijl reishi-paddenstoelen vers kunnen worden gegeten, zijn hun houtachtige textuur en bittere smaak niet erg smakelijk.

Dus waarom zijn ze plotseling? overal? “Reishi-paddenstoelen zijn geweldig voor het stimuleren van het immuunsysteem en de leverfunctie, produceren een ontstekingsremmend effect in het lichaam en het is zelfs aangetoond dat ze de tumorgroei verminderen”, zegt Rachel Gargiulo, RD, een gecertificeerde voedingsadviseur bij Nourishing Journey in Columbia , MD.

Inderdaad, reishi-paddenstoelen vertonen een volledige reeks eigenschappen die medicinale paddo’s zo bruisend maken – ze zijn adaptogene stress-fopspenen en bevatten veel antioxidanten, en daarom zijn ze al lang een hoofdbestanddeel van de oosterse geneeskunde. Geen wonder dat iedereen in de wellnesswereld deze koning nu lijkt te begroeten.

Blijf lezen om te ontdekken wat de wetenschap zegt over de voordelen van reishi-paddenstoelen.

reishi paddenstoelen voordelen
Foto: Getty Images/Ryan McVay

De gezondheidsvoordelen van reishi-paddenstoelen

Hoewel reishi-paddenstoelen over het algemeen veilig zijn voor de meeste mensen om mee te experimenteren, kunnen ze enkele bijwerkingen veroorzaken, zowel op de spijsvertering als op andere manieren, dus u moet uw arts raadplegen voordat u ze inneemt. (Dat geldt dubbel als u zwanger bent, borstvoeding geeft, op het punt staat een operatie te ondergaan, of een bloedziekte of hoge/lage bloeddruk heeft.)

Zodra uw arts u alles duidelijk maakt, zijn er echter veel manieren waarop reishi-paddo’s uw gezondheid kunnen verbeteren. Hieronder staan ​​​​10 voordelen van reishi-paddenstoelen die door wetenschappers zijn ontdekt, hoewel het belangrijk is om op te merken dat veel van deze onderzoeken niet op mensen zijn uitgevoerd (of als dat wel het geval was, was de steekproefomvang erg klein), en er moet meer onderzoek plaatsvinden voordat deze theorieën zijn definitief bewezen.

1. Ze kunnen het immuunsysteem versterken

Historisch gezien zijn reishi-paddenstoelen gebruikt als een versterker van het immuunsysteem – ze worden zelfs in Aziatische culturen gebruikt als een immunostimulant voor patiënten met hiv en kanker. Aangenomen wordt dat de bèta-glucanen (complexe suikers) in de paddenstoel het immuunsysteem stimuleren om infectie te voorkomen.

2. Reishi-paddenstoelen kunnen stress en vermoeidheid verlichten

Reishi-paddenstoelen zijn adaptogenen, planten die het lichaam helpen stress te bestrijden. In een onderzoek onder 132 patiënten die leden aan neurasthenie (een aandoening die wordt gekenmerkt door fysieke en mentale uitputting), bleek de consumptie van een verbinding in reishi-paddenstoelen de pijn, pijn en gevoelens van prikkelbaarheid te verbeteren.

Wat meer is, een nieuwe studie, uitgevoerd door een groep onderzoekers van het Penn State College of Medicine, nam gegevens van de National Health and Nutrition Examination Survey, verzameld van meer dan 24.000 Amerikaanse volwassenen van 2005 tot 2016, en keek naar twee dagen van dieetherinnering aan beoordelen hoe vaak deelnemers paddenstoelen aten. De auteurs vergeleken die frequentie vervolgens met gerapporteerde niveaus van depressie. Onderzoekers ontdekten dat deelnemers die meldden dat ze in de loop van de twee dagen matige tot hoge niveaus van paddenstoelen aten, minder kans hadden op depressie dan degenen die weinig of geen hoeveelheden paddenstoelen aten. Hun bevindingen bevestigden hun hypothese dat mensen die paddenstoelen eten een lager risico op depressie hebben vanwege hun hoge gehalte aan vitamine B12, antioxidanten en ontstekingsremmende componenten. “Paddestoelen zijn de belangrijkste voedingsbron van het aminozuur ergothioneïne – een ontstekingsremmend middel dat niet door mensen kan worden gesynthetiseerd”, zegt hoofdonderzoeker Djibril Ba. Ontsteking is in verband gebracht met depressie, evenals met tal van andere chronische ziekten. Voortbouwend op eerdere kleine klinische onderzoeken die een vermindering van zowel depressie als angst bij reguliere paddenstoelenconsumenten hebben aangetoond, is het onderzoek veelbelovend voor diegenen die op zoek zijn naar voedingsoplossingen voor het voorkomen en behandelen van stemmingsstoornissen.

Het bakken van een partij van deze stressverminderende reishi-paddenstoelenmuffins, rijk aan chocolade en adaptogenen, zal je humeur gegarandeerd een boost geven:

B

3. Ze kunnen een bondgenoot zijn tegen kanker

Er zijn talloze onderzoeken gedaan naar het effect van reishi-paddenstoelen op kankercellen. De resultaten waren intrigerend – een kleine studie in de Tijdschrift voor Oncologie ontdekte dat tumoren kleiner werden bij drie kankerpatiënten die reishi-paddenstoelen slikten. Onderzoekers geloven dat bètaglucanen in de paddenstoelen de groei van nieuwe bloedvaten kunnen voorkomen, wat essentieel is omdat kankercellen een constante bloedtoevoer nodig hebben om te groeien. De triterpenen (essentiële oliën van AKA) in de paddenstoelen kunnen ook de ontwikkeling en uitzaaiing van tumoren remmen. Aanvullend onderzoek geeft aan dat de paddenstoelen door chemotherapie veroorzaakte misselijkheid kunnen verlichten en de werkzaamheid van bestralingstherapie kunnen verbeteren.

Dat gezegd hebbende, als u momenteel een kankerbehandeling ondergaat, neem dan contact op met uw arts voordat u reishi-paddenstoelen aan uw routine toevoegt, omdat deze kunnen interageren met uw protocol.

4. Reishi-paddenstoelen kunnen de bloeddruk verlagen

Verbindingen in reishi-paddenstoelen kunnen helpen hoge bloeddruk op een afstand te houden, volgens een onderzoek bij ratten uitgevoerd in 2014. Maar nogmaals, als u momenteel bloeddrukmedicatie gebruikt, raadpleeg dan uw arts voordat u reishi-paddenstoelen inneemt – de combinatie kan uw bloeddruk verlagen. BP tot gevaarlijke niveaus.

5. Ze zijn misschien goed voor de hersenen

Onderzoek op dieren geeft aan dat reishi-paddenstoelen therapeutisch kunnen zijn voor neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer en mogelijk ook de hersenen kunnen beschermen tegen aanvallen. Verder onderzoek moet echter nog worden gedaan om dit te bevestigen.

6. Ze hebben een allergiebestrijdend vermogen

Sommige onderzoeken hebben aangetoond dat reishi-paddenstoelen antihistaminische effecten kunnen hebben en de zuurstoftoevoer van het lichaam kunnen verbeteren, wat essentieel is voor mensen die lijden aan chronisch en allergisch astma.

7. Reishi-paddenstoelen bevatten cholesterolverlagende stoffen

Zowel triterpenen als bètaglucanen kunnen het totale cholesterol en LDL verlagen, ook wel ‘slechte cholesterol’ genoemd.

8. Ze kunnen nuttig zijn voor mensen met diabetes type 2

Reishi-paddenstoelen bleken de bloedsuikerspiegel te verlagen in een klein dubbelblind, placebo-gecontroleerd onderzoek, mogelijk door een enzym te remmen dat glucose produceert. Plus, na het zien van merkbaar verminderde nierstress en lagere bloedsuikerspiegels bij proefpersonen, concludeerde een andere groep onderzoekers dat reishi-paddenstoelen niercomplicaties bij type 2-diabetespatiënten kunnen voorkomen of stoppen.

9. Ze kunnen de leverfunctie verbeteren

Sporen van Reishi-paddenstoelen bleken de regeneratie van levercellen bij muizen te bevorderen, waardoor het vermogen van het orgel om gifstoffen uit het lichaam te transporteren, werd verbeterd. Een gezonde lever kan ook van cruciaal belang zijn voor het ondersteunen van andere bovengenoemde gezondheidsvoordelen, waaronder het beheersen van de bloedsuikerspiegel en allergieën.

10. Ze zijn rijk aan antioxidanten

Ondanks het feit dat hun andere bijnaam ‘de paddenstoel van onsterfelijkheid’ is, zullen reishi-paddenstoelen je in feite niet eeuwig laten leven. Maar ze hebben wel antioxiderende eigenschappen die het risico op ziekte en vroegtijdige veroudering kunnen verminderen – en we kunnen nooit teveel van dit soort voedsel in onze voeding hebben, toch?

Zijn er risico’s of bijwerkingen aan het consumeren van reishi-paddenstoelen?

Mogelijke bijwerkingen of allergische reacties op reishi zijn een droge mond, jeukende mond of keel, spijsverteringsproblemen of bloederige ontlasting. Als u een van deze effecten ervaart, kunt u in de toekomst het beste reishi-paddenstoelen vermijden. Als u medicijnen gebruikt, neem dan voor de zekerheid contact op met uw arts voordat u reishi inneemt.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen voor cult-favoriete wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.