Voordelen van glutathion en hoe het de immuniteit ondersteunt

WAls het gaat om het ondersteunen van het immuunsysteem, is er één voedingsstof in het bijzonder die de neiging heeft om alle aandacht te krijgen: vitamine C. En ja, vitamine C speelt een belangrijke rol bij het gezond houden van het lichaam, dus blijf naar de PB grijpen als je je voelt een verkoudheid op komst. Maar het is zeker niet de enige voedingsstof die belangrijk is.

Een immuniteitsondersteuner waarvan gezondheidsexperts zeggen dat velen niets weten, is glutathion, een specifiek type antioxidant dat niet alleen belangrijk is om op korte termijn gezond te blijven, maar ook om ouderdomsziekten te bestrijden. Nooit van gehoord? Beschouw dit als je glutathione-primer, die alles vertelt, van wat het is tot hoe je ervoor kunt zorgen dat je genoeg krijgt.

Glutathion voordelen

Niemand is misschien meer een expert op het gebied van glutathion dan Nayan Patel, PharmD. Hij is al tientallen jaren een erkend glutathion-expert en schreef er letterlijk een heel boek over, De Glutathione Revolutie. Dr. Patel legt uit dat glutathion een type antioxidant is dat in elke cel in het lichaam wordt aangetroffen. “Glutathion is de moeder van alle antioxidanten omdat het het vermogen heeft om zichzelf en andere essentiële antioxidanten, zoals vitamine C en E, opnieuw op te bouwen”, schrijft Dr. Patel in zijn boek.

Marylee Marre, APRN, een nurse practitioner bij Next Health, zegt dat glutathion ook helpt bij leverontgifting. “Het ondersteunt de lever door ontgiftingspaden te openen om alle gifstoffen die het lichaam vasthoudt weg te spoelen”, zegt ze. “Dit is een andere manier om te voorkomen dat cellen beschadigd raken.” Iedereen, zegt Marre, wordt elke dag blootgesteld aan milieutoxines. Vervuiling, pesticiden, chemicaliën in voedingsmiddelen en schoonmaakproducten… er is geen ontkomen aan. Marre legt uit dat deze cellen zonder glutathion zichzelf niet kunnen beschermen tegen de gifstoffen waarmee ze voortdurend worden geconfronteerd. Dit kan op den duur leiden tot chronische gezondheidsproblemen, waaronder neurologische aandoeningen.

Oké, dus dat is wat glutathion is. Maar waar komt het precies vandaan? Dr. Patel legt uit dat glutathion is gemaakt van drie verschillende soorten aminozuren: glycine, cysteïne en glutaminezuur. Vlees, eieren, vis, kikkererwten en zuivel zijn allemaal goede bronnen van dit aminozuurkrachttrio dat helpt bij de productie van glutathion. Dr. Patel zegt dat het niet uitmaakt hoe oud je bent, je lichaam heeft glutathion nodig om goed te kunnen functioneren, maar het is nog belangrijker naarmate je ouder wordt. “Na ongeveer 30 jaar begint het lichaam minder glutathion te produceren, dus het is nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je genoeg krijgt”, zegt hij. “Als je niet genoeg hebt, kunnen de lichaamscellen ook niet tegen ziekten en kwalen.”

Beide experts zeggen ook dat een ander moment waarop het belangrijk is om ervoor te zorgen dat je voldoende glutathion binnenkrijgt, is wanneer je voelt dat je immuunsysteem een ​​boost nodig heeft, bijvoorbeeld als je je uitgeput begint te voelen of als je gaat reizen. Dit is wanneer de cellen overuren maken om het lichaam gezond te houden, zodat ze wat extra ondersteuning kunnen gebruiken.

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg binnenkrijgt?

Dr. Patel zegt dat de beste manier om ervoor te zorgen dat je cellen genoeg glutathion hebben, is om je te concentreren op het vullen van voedsel met de drie aminozuren die het produceren (glycine, cysteïne en glutaminezuur). Als voedingsmiddelen zoals spinazie, avocado, eieren, kip, peulvruchten en zaden een vast onderdeel van uw dieet zijn, produceert uw lichaam waarschijnlijk voldoende glutathion. Op zijn punt zul je glutathion niet vinden op voedingsetiketten – dus in plaats van geobsedeerd te zijn door het bereiken van een bepaald aantal milligram per dag, kun je je het beste concentreren op een goed afgerond dieet in het algemeen dat aminozuurrijk voedsel bevat.

Het krijgen van voldoende selenium zal ook helpen om het glutathion in je lichaam te verhogen. Selenium is een soort mineraal dat werkt als een cofactor voor glutathion, wat betekent dat het de snelheid van een chemische reactie verhoogt. Voedingsmiddelen met veel selenium zijn onder andere vis, eieren, vlees, kwark, bruine rijst en gerst. Zoals je kunt zien, bevatten veel voedingsmiddelen met veel selenium ook veel aminozuren die volgens Dr. Patel belangrijk zijn voor de productie van glutathion. Handig, toch?

Beide experts herhalen dat naarmate we ouder worden, het belangrijk is om extra alert te zijn op glutathion. Hetzelfde geldt voor wanneer het lichaam uitgeput begint te voelen. Dr. Patel zegt dat in beide gevallen iemand ofwel de hoeveelheid aminozuurrijk voedsel dat ze eten kan verhogen, ofwel een glutathionsupplement kan overwegen. Als je de supplementenroute volgt, gelooft Dr. Patel dat het topisch gebruiken, oftewel het aanbrengen van een spray of tinctuur op de huid, beter werkt dan een capsule. (Volledige openbaarmaking: hij heeft zijn eigen lijn van topicals.) “De reden waarom capsules niet erg effectief zijn, is omdat het lichaam extra werk moet doen om de moleculen af ​​te breken voordat het weer wordt opgebouwd”, zegt hij. “Met een actueel product komt het sneller in de bloedbaan.”

Marre is een fan van IV-druppels met glutathion, iets dat volgens haar vooral populair is bij mensen die veel reizen. In alle gevallen moeten meer wetenschappelijke studies worden gedaan om echt te bewijzen dat suppletie met glutathion effectief is, hoewel bestaande studies veelbelovende resultaten laten zien.

Zoals met elke voedingsstof, is het de beste manier om voldoende te eten via voedsel en gelukkig is er een hele reeks die de glutathion van je lichaam kunnen helpen verhogen. Dus de volgende keer dat je je uitgeput voelt of op reis bent, denk dan eens verder dan dat glas sinaasappelsap en bedenk welk voedsel je op je bord kunt leggen om je immuunsysteem te ondersteunen. In die zin komt de zorg voor je lichaam eigenlijk neer op één ding: voeding.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.