Vitamine D verhoogt de gezondheid van de hersenen naarmate je ouder wordt, zegt een nieuwe studie

Vitamine D is in verband gebracht met alles, van een betere gezondheid van het hart en botsterkte tot een sterker immuunsysteem, maar nieuw onderzoek heeft nog een andere reden voor ons gevonden om ons te concentreren op het verhogen van onze inname: cognitief functioneren.

De studie, gepubliceerd in Milieuonderzoek en volksgezondheid, ontdekte dat toenemende niveaus van vitamine D bij vrouwen geassocieerd waren met een betere cognitie en, bij zowel mannen als vrouwen, werd geassocieerd met een betere aandachtsspanne. Hoewel het sommigen misschien zal verbazen dat een vitamine waar zo veel een tekort aan hebben enorm cruciaal is voor het behoud van een optimale hersengezondheid, zijn degenen in het veld niet verrast.

“We erkennen al lang een belangrijke relatie tussen lagere niveaus van vitamine D en een opmerkelijk verhoogd risico op een verscheidenheid aan uitdagende hersenproblemen zoals de ziekte van Alzheimer, Parkinson, multiple sclerose, autisme en zelfs migraine”, zegt David Perlmutter, MD een neuroloog en auteur van Druppel zuur. “Over het algemeen kenmerken deze onderzoeken een significante toename van het risico op deze hersengezondheidsproblemen wanneer de vitamine D-spiegels vrij laag zijn, en onthullen ze uiteindelijk mechanismen die de relatie proberen te verklaren.” Dr. Perlmutter legt verder uit dat eerder onderzoek heeft aangetoond dat vitamine D een verzorgende voedingsstof is voor hersencellen, waardoor neuronen gezond en functioneel blijven. Studies hebben ook aangetoond dat vitamine D werkt als een antioxidant, een ontstekingsremmend middel, en dat het ervoor zorgt dat de hersenen energie effectief kunnen gebruiken.

Volgens Dr. Perlmutter moeten de implicaties van deze recente studie (en de voorgaande) die hogere vitamine D-spiegels koppelen aan een optimale hersengezondheid en cognitief functioneren naarmate we ouder worden, niet worden onderschat. “In de Verenigde Staten treft een feitelijk tekort aan vitamine D gemiddeld 40 procent van de volwassenen, maar het treft onevenredig 82 procent van de zwarte mensen en 69 procent van de Latinx-gemeenschappen”, zegt Dr. Perlmutter. “Dat betekent dat een enorm deel van onze bevolking de hersenvoordelen van vitamine D misloopt. Dus of het nu is door vitamine D-rijk voedsel zoals vette vis te consumeren, met uw arts te overleggen over suppletie, of zelfs door milde blootstelling aan de zon , voor zover het de gezondheid en functie van de hersenen betreft, verdienen vitamine D-spiegels onze aandacht.”

Hoeveel vitamine D hebben we nodig?

Als algemene aanbeveling merkt Dr. Perlmutter op dat een niveau, gemeten via een eenvoudige bloedtest, tussen 60 en 90 nM/L een gemakkelijk te bereiken doel vertegenwoordigt en voldoende zou zijn om de gezondheid van de hersenen te optimaliseren. Hoewel het voor de meeste mensen een geweldig idee is om je bord consequent vol te eten met vitamine D-rijk voedsel, is het belangrijk om je vitamine D-spiegel te laten controleren door je arts, vooral als je denkt dat je een supplement nodig hebt. “Dit komt omdat vitamine D een in vet oplosbare vitamine is, die niet gemakkelijk door het lichaam wordt uitgescheiden; als het in overmatige hoeveelheden uit supplementen wordt geconsumeerd, kan dit mogelijk leiden tot toxiciteit “, zegt Lon Ben-Asher, MS, RD, LDN met Pritikin Longevity Center.

In de tussentijd kunt u beginnen met het plannen van een maaltijd rond het verhogen van uw vitamine D-inname. Hoewel niet veel voedingsmiddelen van nature vitamine D bevatten, behoren degenen die dat wel doen tot de gezondste. “Zes ons zalm levert ongeveer 800 IU, terwijl vier ons sardines ongeveer 350 IU levert. Zorg ervoor dat u op zoek bent naar opties voor sardines zonder of met een laag natriumgehalte als u kiest voor ingeblikte sardines, “zegt Ben-Asher. “Eén kopje paddenstoelen levert ongeveer 20 IE, zes ons verrijkte yoghurt levert ongeveer 80 tot 120 IE en een kopje verrijkte melk levert ongeveer 100 tot 120 IE. En al deze opties zorgen voor heerlijke, voedzame toevoegingen aan de meeste diëten.

Je kunt ook meer tijd buitenshuis doorbrengen. “Volgens onderzoek is ongeveer 20 minuten zonneschijn per dag met meer dan 40 procent van de huid nodig om een ​​tekort te voorkomen,” vertelde Tracy Lockwood Beckerman, RD eerder aan Well+Good. (Ja, draag nog steeds zonnebrandcrème.) Bovendien merkt Beckerman op dat vitamine D en calcium beter samenwerken, dus zorg ervoor dat u ook voldoende calciumrijk voedsel in uw maaltijden krijgt. “Zonder voldoende vitamine D is het bijna onmogelijk om al het calcium op te nemen dat je lichaam nodig heeft”, zegt ze.

Vind meer aanbevelingen voor vitamine D-rijk voedsel van Beckerman in deze video:

B

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.