Vezelrijke drankjes zijn hier om uw frisdrank te vervangen

Met de Well+Good SHOP zetten onze redacteuren hun jarenlange knowhow in om producten te kiezen (van huidverzorging tot zelfverzorging en meer) waarvan ze wedden dat je ze geweldig zult vinden. Hoewel onze redacteuren deze producten onafhankelijk selecteren, kan een aankoop via onze links Well+Good een commissie opleveren. Veel winkelplezier! Verken de WINKEL

Hoe graag diëtisten het F-woord ook gebruiken (natuurlijk vezels), de overgrote meerderheid van de mensen in de VS krijgt er geen genoeg van. Zoals, in principe is niemand dat. Volgens gegevens die rekening hielden met meer dan 14.600 volwassenen in de VS, voldeed slechts negen procent van de vrouwen en vijf procent van de mannen aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden. (Voor de goede orde, dat is tussen de 25 en 38 gram, afhankelijk van je leeftijd en gewicht.)

Dit nieuws is genoeg om gezondheidsexperts het, nou ja, andere F-woord te laten roepen. Vezels zijn enorm belangrijk voor de gezondheid op korte en lange termijn. Niet alleen zorgt het ervoor dat het spijsverteringskanaal goed blijft functioneren, het is ook gekoppeld aan het voorkomen van chronische ontstekingen (die zich kunnen uiten in ziekten, waaronder kanker), en zelfs in verband met de gezondheid van de hersenen.

Om het vezelgat te helpen vullen, brengen merken nieuwe koolzuurhoudende dranken uit die bruisen van de voedingsstof. De logica is dat als we niet genoeg fruit, groenten, bonen en ander vezelrijk voedsel eten, we het misschien zullen verslinden als het meer op frisdrank lijkt (zonder alle suiker en chemicaliën). Drie merken die precies dit doen, zijn Olipop, Gist en Halfday.

Koop deze vezelrijke drankjes:

Wat zit er precies in deze nieuwe vezelrijke dranken en zou een geregistreerde diëtist ze aanbevelen? Blijf lezen voor alles wat u moet weten over de nieuwste dranktrend die de wellnesswereld overneemt.

Hoe vezelrijke drankjes echt lekker te laten smaken

Deze nieuwe dranken in blik zijn zeker niet de eerste vezelrijke dranken die op de markt komen. De originele vezelrijke drank is natuurlijk de smoothie. Het is logisch dat het combineren van fruit en groenten een geweldige manier is om onderweg aan je vezels te komen. Maar deze nieuwe spijsverteringsvriendelijke drankjes zijn niets als een fruitsmoothie. In plaats van dik en zwaar te zijn, zijn ze in wezen bruisend water (of in het geval van Halfday, thee) waaraan vezels zijn toegevoegd. Ze verschillen ook van kombucha, die heel anders is gemaakt en vaak veel suiker bevat omdat het een noodzakelijke onderdeel van het fermentatieproces.

Voor elk van de drie merken die hier worden gemarkeerd, is de vezel niet afkomstig van fruit of groenten. In plaats daarvan ligt de nadruk op prebiotische vezels, specifiek afkomstig van inuline van de artisjok van Jeruzalem. (Opfrissing van de vocabulaire van de darmgezondheid: prebiotica zijn de voedselbron voor probiotica, ook wel de goede bacteriën in de darm genoemd.) “Het opnemen van meerdere soorten prebiotische vezels is het voordeligst, dus de artisjok van Jeruzalem was een manier om het een beetje door elkaar te halen voor de meeste consumenten [since it’s not a source many people typically eat]”, zegt Gist-oprichter Lizzy Haucke, over wat haar aantrok tot het ingrediënt. “Het geeft Gist ook deze bijna zijdeachtige textuur. Het is helemaal niet vezelig, zoals veel prebiotische of vezeldranken zijn.” Volgens haar smaakt geen van deze ingeblikte dranken korrelig; ze smaken gewoon verfrissend.

Mede-oprichter van een halve dag, Kayvon Jahanbakhsh, zegt dat hij en zijn zakenpartner Michael Lombardo zich aangetrokken voelden tot artisjok-inuline uit Jeruzalem vanwege de rijkdom aan wetenschappelijke studies die aantonen hoe heilzaam het is. “[We] dook echt in wetenschappelijke studies om te zien wat de beste prebiotische vezelbronnen zouden zijn om op te nemen,” vertelde Jahanbakhsh eerder aan Well+Good.

Naast de inuline van de artisjok van Jeruzalem, doen alle drie de merken er bewust aan om alleen natuurlijke ingrediënten (geen chemicaliën) te gebruiken om hun drankjes goed te laten smaken – en geen enkele heeft enige toegevoegde suiker. “In de kern is Olipop ontworpen om ieders consumptie van vezels en prebiotica te verhogen door middel van een qua voedingswaarde diverse mix van plantaardige en plantenextracten”, vertelde mede-oprichter Ben Goodwin eerder aan Well+Good. In de drankjes van Olipop zijn enkele andere ingrediënten die u op het etiket vindt bijvoorbeeld cassavewortelinuline, cichoreiwortelinuline (beide vanwege hun prebiotische vezels), nopalcactus, kudzu-wortel, groene thee-cafeïne, natuurlijke vanillesmaak, kaneel en stevia.

De ingrediëntenlijst van een halve dag is nog eenvoudiger: naast de artisjok-inuline van Jeruzalem, is er agave-inuline (voor vezels), biologisch appelsapconcentraat, citroensapconcentraat, stevia en elke theesmaak. De drankjes van Gist zijn op dezelfde manier samengesteld. In de kamillesmaak bijvoorbeeld zijn de enige ingrediënten naast de prebiotische vezels biologisch limoensap, kamillebloem en rozemarijnextract.

Haucke, de mede-oprichter van Gist, zegt dat een ander stukje van de vezelpuzzel waar ze zich bewust van was bij het maken van de drankjes niet was dus veel vezels aan elk blikje dat het zou leiden tot een ongemakkelijk gevoel. “Ik wilde de oplosbare vezels instellen op een niveau dat betekenisvolle voordelen opleverde (14 procent van je dagelijkse waarde), maar dat veroorzaakte ook geen spijsverteringsongemakken”, zegt ze.

Oké, dus de ingrediëntenlijsten zien er best goed uit. Maar het verkrijgen van de goedkeuring van een geregistreerde diëtist is een heel andere zaak. Laten we eens kijken wat men te zeggen heeft, zullen we?

Wat een geregistreerde diëtist vindt van de nieuwe vezelrijke dranken

Als het erop aankomt je vezels op deze manier binnen te krijgen, zegt Frances Largeman-Roth, RDN, voedingsdeskundige en auteur van: Smoothies & Sappen: Preventie Healing Kitchen, heeft enkele gedachten. “Aan de ene kant, als mensen gewoon hun fruit en groenten zouden eten, zouden ze geen vezels van hun koolzuurhoudende dranken hoeven te krijgen. Aan de andere kant, aangezien dranken zo’n enorme categorie vormen en onderdeel worden van hoe moderne mensen hydraat en brandstof, is het logisch om er vezels aan toe te voegen, “zegt ze.

Met andere woorden, ze is er dol op, maar benadrukt nog steeds hoe belangrijk het is om vezels via voedsel binnen te krijgen. “Mensen moeten niet proberen al hun vezels uit dranken te halen”, zegt Largeman-Roth. “De primaire bronnen moeten fruit, groenten en volle granen zijn.”

Dat gezegd hebbende, ze is geïnteresseerd in waar deze vezelrijke dranken mee worden gemaakt, met name de inuline van de artisjok van Jeruzalem. “Artisjok van Jeruzalem, ook wel sunchoke genoemd, is een fantastische bron van prebiotische vezels dankzij de inuline die het bevat”, zegt ze. Maar ze zegt wel dat het bekend is dat het gas veroorzaakt. “Wees dus niet verbaasd als je dat effect voelt na het drinken van deze dranken”, zegt ze. Ze roept ook op dat zowel Olipop als Halfday veel vezels in één blikje stoppen, wat misschien meer is dan sommige mensen gewend zijn tegelijk te krijgen. “Als je deze dranken gebruikt om een ​​bonenburrito of een grote salade weg te spoelen, houd er dan rekening mee dat je een opgeblazen gevoel kunt krijgen. Het is misschien het beste om dit soort drankjes tussen de maaltijden door te drinken in plaats van bij de maaltijden”, zegt ze.

Waar het op neerkomt: eten is nog steeds de beste plek om je vezels binnen te krijgen. Maar deze ingeblikte, met vezels gevulde dranken kunnen een rol spelen bij het verhogen van uw inname als u niet genoeg binnenkrijgt. En hey, het is een stuk voedzamer dan frisdrank.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.