Vezel voor nocturie: waarom constipatie je ‘s nachts laat plassen?

BGedwongen worden om weg te kruipen van het warme comfort van uw bed is nooit een bijzonder welkome gelegenheid, maar het is zeker nog minder ideaal gemaakt als het midden in de nacht gebeurt – en steeds weer. Natuurlijk hebben velen van ons de neiging om op een bepaald moment naar het toilet te gaan terwijl we slapen, maar als deze verstoring vaker voorkomt dan normaal, heb je misschien te maken met een aandoening die bekend staat als nocturie.

“Nocturie is een aandoening die ervoor zorgt dat iemand ‘s nachts wakker wordt om te urineren”, legt arts functionele geneeskunde Caroline Cederquist, MD, de mede-oprichter van bistroMD, uit. “Nocturie komt extreem vaak voor, maar het komt vaker voor naarmate mensen ouder worden, dus oudere volwassenen lopen meer risico.”

Hoewel er veel aandoeningen zijn die de symptomen van nocturie kunnen verergeren, is er een bijzonder veelvoorkomend probleem met de spijsvertering dat deskundigen opvalt als oorzaak. “Constipatie kan absoluut nachtelijk urineren veroorzaken”, zegt bekkenbodemexpert Heather Jeffcoat, DPT bij Fusion Wellness & Femina Physical Therapy in Los Angeles, Californië. “Dit komt omdat opgebouwde ontlasting in de dikke darm op de blaas kan drukken en urgentie kan opwekken sterk genoeg om je wakker te maken.” (Behoorlijk logisch als je erover nadenkt.)

Als je merkt dat je constant wakker wordt om naar het toilet te gaan, kan het aanpakken van constipatie je ook helpen om je nocturie aan te pakken. Voer vezel in.

Waarom we meer vezels zouden moeten eten voor nocturie

“Een vezelrijk dieet helpt bij zoveel gezondheidsproblemen, van het behouden van een goed uitgebalanceerd darmmicrobioom en een sterk cardiovasculair systeem tot het bestrijden van nocturie”, zegt Dr. Cederquist. “Vezelrijke diëten helpen natuurlijk ook bij constipatie. Mensen met constipatie hebben vaak druk op hun blaas, wat van invloed is op het vermogen om volledig uit te zetten, wat nocturie veroorzaakt. Het vermijden van constipatie is waarschijnlijk de meest directe en belangrijkste manier waarop een vezelrijk dieet nocturie helpt voorkomen.”

De reden voor de relatie tussen nocturie en stoelgang komt voort uit de nabijheid van de blaas en de dikke darm in uw lichaam. “Bij constipatie kan de ontlasting druk uitoefenen op de blaas, waardoor de blaas niet zo goed leeg raakt of de blaas niet zo veel vult, wat leidt tot problemen met nocturie”, zegt Dr. Cederquist.

Een veel voorkomende remedie tegen constipatie is het eten van meer vezelrijk voedsel. “Het verhogen van vezels door het eten van een verscheidenheid aan fruit, groenten, bonen, peulvruchten en volle granen kan helpen om je darmen gemakkelijker te laten bewegen”, zegt Dr. Cederquist. Ze merkt inderdaad op: “Vezels zijn belangrijk voor je algehele GI-functie, omdat een hoge inname van vezels wordt geassocieerd met een lager risico op coronaire hartziekten, verlaagde bloeddruk, betere glykemische controle en verbeterde gastro-intestinale functie, onder andere.” In het bijzonder bevordert vezels gezondheid en regelmaat van de spijsvertering, wat vooral nuttig kan zijn in de context van nocturie.

Dat gezegd hebbende, merkt Dr. Cederquist op dat naast het consumeren van vezels, het uiterst belangrijk is om goed gehydrateerd te blijven. “Net als bij het verwijderen van afval, heeft je lichaam voldoende water nodig om ervoor te zorgen dat het afval wordt weggespoeld.” Dus hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt om meer water te drinken om te voorkomen dat je ‘s nachts vaak naar het toilet moet, is het essentieel om jezelf overdag te ontlasten terwijl je wakker bent, juist de sleutel tot het aanpakken van nocturie en de symptomen ervan.

Dus welke voedingsmiddelen zijn het beste om ervoor te zorgen dat u een vezelrijk dieet volgt? Dr. Cederquist zegt dat vezels alleen afkomstig zijn van plantaardig voedsel en worden aangetroffen in de meeste soorten fruit, groenten, volle granen, noten, zaden en peulvruchten. Enkele veel voorkomende favorieten zijn volle granen zoals gerst, quinoa en haver; fruit zoals frambozen, appels en bananen; en peulvruchten, waaronder linzen, kikkererwten en bonen. Noten en zaden, evenals gewone groenten zijn ook geweldige bronnen van vezels, voegt Dr. Cederquist toe.

Je kunt ook proberen deze heerlijke spijsverteringsvriendelijke smoothie te maken om meer vezels in je dieet te krijgen:

B

“Vezel- en magnesiumsupplementen kunnen ook gunstig zijn voor het verlichten van constipatie en dus nycturiesymptomen”, voegt Dr. Cederquist toe. “Het is echter de moeite waard om laboratoriumonderzoek te doen om te bepalen of u een magnesiumtekort heeft.” En zorg ervoor dat u contact opneemt met een arts of diëtist voordat u met nieuwe supplementen begint.

Als je nog steeds merkt dat je nocturie hardnekkig aanhoudt, raadt Dr. Cederquist ook aan om dranken met een diuretisch effect zoals cafeïne en alcohol te vermijden. “Een andere manier om nocturie te verlichten, is door gedurende de dag meer dutjes te doen, waardoor de vochtophoping wordt verminderd doordat het in de bloedbaan kan worden opgenomen”, voegt ze eraan toe. (Echt houden van dit idee.) “Ten slotte, als al het andere faalt, kan het beperken van de vochtinname voor het slapengaan aanzienlijk helpen bij het voorkomen van nocturie.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.