Valeriaanwortel voor angst kan riskant zijn, zeggen experts:

Fheb je deze dagen wat meer op scherp of heb je moeite om een ​​goede nachtrust te krijgen? Als je op zoek bent naar een “natuurlijke” optie om angst- of slaapproblemen te behandelen, heb je misschien gehoord van valeriaanwortel, een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt vanwege zijn kalmerende effecten.

Hoewel er beperkt bewijs is dat valeriaanwortel daadwerkelijk enige voordelen kan hebben voor angst en slaap, zeggen experts dat het van essentieel belang is om voorzichtig te werk te gaan (en uw arts is uitdrukkelijk akkoord) als u geïnteresseerd bent om valeriaanwortel eens te proberen. Hier is alles over de plant, het potentieel voor angst en al het andere waar je op moet letten voordat je het zelf probeert.

Hoe valeriaanwortel wordt gebruikt?

Valeriaan is een bloeiende plant die over de hele wereld wordt gevonden en die een opmerkelijk kalmerend effect heeft. Het wordt al sinds de eerste eeuw CE gebruikt, aanvankelijk voornamelijk om een ​​opgeblazen gevoel en gas te verlichten en om de menstruatie te stimuleren. Het is gebruikt om angst en slaapproblemen te behandelen.

Tegenwoordig wordt het kruid meestal gevriesdroogd om een ​​poeder te maken dat aan thee en supplementen wordt toegevoegd. Una McCann, MD, de directeur van het Angststoornissen-programma aan de Johns Hopkins School of Medicine, zegt dat ze valeriaanwortel sinds de jaren zeventig heeft zien opstijgen. “Het wordt door natuuronderzoekers en kruidkundigen aangeprezen als een prachtige, natuurlijke manier om iemand te helpen slapen en angst te verlichten”, zegt ze. Ze waarschuwt echter tegen het kruid voor haar patiënten. “Veel natuurlijke stoffen zijn behoorlijk psychoactief, waarbij cocaïne en heroïne twee van de voor de hand liggende zijn. Er is een soort van gevoel dat als iets natuurlijk is, het veilig moet zijn, maar in feite is dat helemaal niet het geval.”

Niet alle experts zijn even sceptisch, al benadrukken ze wel voorzichtigheid. “Ik adviseer patiënten niet om valeriaan helemaal te vermijden als ze over het algemeen gezond zijn”, Gregory Scott Brown, MD, een gecertificeerde psychiater en directeur van het Center for Green Psychiatry in West Lake Hills, TX. “Normaal gesproken komen patiënten naar mij toe die natuurlijke producten, zoals valeriaan, zelf al hebben geprobeerd, en ze zijn ofwel op zoek naar advies over veiligheid of als ze geen baat hebben bij het product, vragen ze zich af wat ze nu moeten doen.”

Onderzoek naar valeriaanwortel voor angst en slaap

Voor alle duidelijkheid: de wetenschap weet niet precies hoe valeriaan werkt. Sommige onderzoeken suggereren dat valerenic acid, het belangrijkste actieve bestanddeel in valeriaanwortelextracten, zich bindt aan gamma-aminoboterzuur (GABA) -receptoren in de hersenen. Het kan ook de hoeveelheid GABA in de hersenen verhogen, waarvan wordt gedacht dat het gevoelens van angst en stress vermindert. Geneesmiddelen op recept zoals alprazolam (Xanax) en diazepam (Valium) richten zich ook op GABA-receptoren.

Bovendien is het onderzoek naar valeriaanwortel op zijn best niet overtuigend, vooral voor angst. De meeste onderzoeken zijn klein en slecht opgezet. Sommige onderzoeken vinden dat valeriaanwortel slaap- en angstsymptomen verbetert, terwijl andere onderzoeken vinden dat het weinig tot geen effect heeft, wat de verwarring nog groter maakt. Een meta-analyse uit 2020 waarin 60 onderzoeken met 6.894 mensen werden bekeken om te proberen vast te stellen waarom het onderzoek niet overtuigend was, hoewel het medicijn geen ernstige bijwerkingen had bij volwassenen. De onderzoekers merkten op dat de grillige bevindingen te wijten kunnen zijn aan de “variabele kwaliteit van kruidenextracten.” De auteurs merkten op dat de plant betrouwbaardere effecten zou kunnen hebben op angst en slaap als de bereiding en dosering van de wortel strenger zou worden gecontroleerd.

Het meest veelbelovend is een meta-analyse uit 2016 van 16 gerandomiseerde, placebo-gecontroleerde onderzoeken naar valeriaanwortel met 1093 patiënten die concludeerden dat het kruid de slaapkwaliteit zou kunnen verbeteren zonder bijwerkingen. De auteurs merkten op dat de meeste onderzoeken aanzienlijke problemen hadden met hun methodologie en dat de doses valeriaan en de duur van de behandeling aanzienlijk varieerden tussen de onderzoeken.

“De algemene consensus is dat valeriaan een nuttige behandeling kan zijn voor sommige vormen van angst en slapeloosheid. Het is echter belangrijk op te merken dat onderzoek niet consistent is en dat sommige onderzoeken suggereren dat het niet in grotere mate werkt dan placebo”, zegt Dr. Brown.

Mogelijke bijwerkingen en problemen om te weten

Hoewel onderzoek lijkt te suggereren dat valeriaanwortel relatief veilig is als het alleen wordt ingenomen, kan het gastro-intestinale symptomen veroorzaken, zoals misselijkheid en buikkrampen, zegt Dr. Brown.

Het grotere probleem is dat de FDA supplementen (zoals valeriaanwortel) niet op dezelfde manier reguleert als farmaceutische medicijnen, dus er is geen garantie over potentie of toxiciteit. “Er is geen goede manier om precies te weten hoeveel van de psychoactieve stof in die thee zit”, zegt Dr. McCann.

Om het risico te verkleinen dat uw supplement verontreinigingen bevat of niet voldoet aan de kwaliteitsnormen, stelt Dr. Brown voor om een ​​verificatiezegel te zoeken van een externe organisatie die onafhankelijke tests uitvoert, zoals NSF International, US Pharmacopeia (USP) of Consumer Laboratorium.

Het is ook een echt slecht idee om natuurlijke remedies zoals valeriaanwortel te mengen met voorgeschreven medicijnen zoals benzodiazepines, antidepressiva of slaapmiddelen. “Ze kunnen op elkaar inwerken en vreselijke toxische effecten veroorzaken”, zegt Dr. McCann. “Denk niet dat je het kunt gebruiken alsof je salade eet, want het is een psychoactieve stof. Er moet met grote omzichtigheid mee worden omgegaan.” Ze voegt eraan toe dat elk individu anders reageert op verschillende stoffen, natuurlijk of voorgeschreven.

Tot slot, als je ooit met alcohol- of drugsverslaving hebt geworsteld, is valeriaanwortel waarschijnlijk geen goede optie. “Mensen kunnen tolerantie of afhankelijkheid ontwikkelen”, zegt dr. McCann. Ze voegt eraan toe dat valeriaan ook niet is onderzocht op mogelijke interacties met alcohol en dat het met voorzichtigheid moet worden gebruikt als je zelfs af en toe van een glas wijn geniet. (Het is misschien ook niet veilig voor mensen die zwanger zijn.)

Zoals met elk medicijn of supplement, “raad ik altijd aan eerst met uw arts te overleggen, aangezien elke persoon anders is en er een reden kan zijn waarom het misschien niet geschikt voor u is”, zegt Dr. Brown.

Hoeveel valeriaan is veilig om te nemen?

Zoals eerder vermeld, raadt Dr. McCann haar patiënten doorgaans aan om geen valeriaanwortel te gebruiken om angst of slapeloosheid te behandelen, maar Dr. Brown staat er in bepaalde gevallen voor open. “Ik zorg ervoor dat er geen bekende interacties zijn tussen andere medicijnen of supplementen die ze gebruiken”, zegt Dr. Brown.

De bestudeerde doseringen zijn meestal 400 tot 600 mg droog extract per dag. De specifieke dosering is echter afhankelijk van wat uw arts aanbeveelt. “Mijn filosofie is altijd om laag te beginnen en langzaam te gaan bij het vinden van de juiste medicatiedosering, dus ik zou niet aanraden meteen met de dosis van 600 mg te beginnen”, zegt Dr. Brown. “De dosis die is onderzocht, varieert sterk, daarom is het belangrijk om met uw arts te overleggen wat voor u geschikt is.”

Aangezien complementaire en alternatieve behandelingen zoals valeriaan minder bestudeerd zijn dan farmaceutische behandelingen, raadt Dr. Brown af om het gedurende langere tijd dagelijks in te nemen om de kans op tolerantie of ontwenning te verminderen.

Andere opties om angst en slaapproblemen te behandelen

Een veiligere gok om “natuurlijk” angst en slapeloosheid te behandelen? Dr. McCann stelt voor om naar een erkende geestelijke gezondheidszorg te gaan voor cognitieve gedragstherapie of CGT. Deze vorm van psychologische therapie is bedoeld om u te helpen verkeerde of niet-constructieve denkpatronen en gedragingen te herkennen en leert probleemoplossende strategieën om beter om te gaan met uitdagende situaties. Meditatie, mindfulness en regelmatige aerobe oefeningen kunnen ook zeer nuttig zijn bij de behandeling van angst en depressie, voegt Dr. McCann eraan toe.

“Als ze op de juiste manier worden gedaan, kunnen ze erg behulpzaam zijn en iemand helpen controle te krijgen over wat volgens hen een gebrek aan controle over hun situatie en hun eigen lichaam is, wat de neiging heeft toe te nemen als we angstig zijn en ons ervan weerhoudt om goed te slapen”, zegt Dr. McCann.

Als u openstaat voor geteste farmacologische behandelingen voor angstgerelateerde problemen, zegt Dr. McCann dat de eerstelijnsbehandeling SSRI’s zijn. “Het zijn er maar een handvol, en niet iedereen werkt voor iedereen. Sommigen van ons metaboliseren deze dingen beter dan anderen, en sommigen van ons hebben meer kans op nadelige effecten vanwege ons genotype dan anderen”, zegt Dr. McCann. “Het kan vallen en opstaan, zelfs met een door de FDA gereguleerd medicijn zoals een SSRI.”

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen voor cult-favoriete wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.