Advertisement

Tijdvertekening tijdens COVID-19 is gebruikelijk, 2,5 jaar later

Advertisement

Ser is iets met de tijd gebeurd. Het is altijd een beetje lastig geweest, vliegen “wanneer je plezier hebt” en kruipen tussen 15.00 en 18.00 uur op weekdagen (wanneer je waarschijnlijk Niet doen zich vermaken). Maar sinds maart 2020 lijkt het weer gladder dan ooit.

Misschien verwees u per ongeluk naar de gebeurtenissen van 2019 als “vorig jaar”, en alles sindsdien als in hetzelfde (vreemde) jaar. Als de tijd ongewoon vervormd aanvoelt, ofwel heel snel ofwel heel langzaam voorbijgaat, ben je waarschijnlijk niet de enige.

Hoewel de gegevens die dit fenomeen ondersteunen beperkt zijn, ontdekte een kleine studie die in april 2020 werd uitgevoerd door een experimenteel psycholoog aan de Liverpool John Moores University, dat 80% van de deelnemers de effecten van tijdvervorming ervoer tijdens perioden van COVID-lockdown. En in Frankrijk bleek uit twee onderzoeken die ook op verschillende tijdstippen in 2020 werden uitgevoerd, dat de tijdsbeleving van deelnemers was veranderd sinds het begin van de pandemie. Sindsdien is er weinig aanvullend onderzoek gepubliceerd, maar dat betekent niet dat de zaken weer zijn waar ze waren voordat de pandemie begon.

Natuurlijk is tijdvervorming geen universele ervaring, en of het je overkomt hangt waarschijnlijk af van het onderscheid in je leven tussen het pre-pandemische leven en het heden, en ook of je de indruk hebt dat het leven terug naar “normaal”. ” te allen tijde. (Uit onderzoek blijkt zelfs dat verschillende populaties tijdvervorming op unieke manieren hebben ervaren.) Toch zeggen experts in de geestelijke gezondheidszorg dat als je tijdverstoring hebt ervaren of blijft ervaren tijdens COVID, dit om een ​​of meerdere goede redenen is:

5 redenen waarom het weer vervormd lijkt sinds het begin van COVID-19

1. Je bent in de overlevingsmodus gekomen

Aanvankelijk kan de tijdvervorming het gevolg zijn van een gevoel van urgentie en de instinctieve coping-reacties die daarmee gepaard gaan. “In de overlevingsmodus kan onze perceptie van tijd worden vervormd, waardoor we vertragen om ons de kans te geven om met de waargenomen dreiging om te gaan”, zegt psychotherapeut Aimee Daramus, PsyD. “Dan gebeurt er iets ‘normaals’, en de tijd vliegt in vergelijking omdat je een tijdje uit de overlevingsmodus bent geweest.”

Geheugen speelt ook een rol bij deze ervaring, zegt ze: In de overlevingsmodus worden herinneringen verwerkt door een ander deel van de hersenen dan ze normaal zijn, en door verschillende processen. “Herinneringen komen niet zo gemakkelijk samen en hebben misschien niet het gevoel dat ze zich in dezelfde realiteit afspelen”, zegt ze.

2. Je bent abnormaal gestrest

De aanhoudende hoge stress die gepaard gaat met het leven door de pandemie hielp waarschijnlijk ook niet bij het vervormde gevoel van tijd. “Er is niet veel onderzoek gedaan naar COVID-gerelateerde stress en tijdsperceptie, maar over het algemeen weten we dat stress deze dingen beïnvloedt”, zegt Dr. Daramus.

3. De tijdmarkeringen achter de klokken zijn verdwenen

Het concept van tijd zoals we dat ons hele leven kennen, is relatief nieuw, zegt dr. Daramus. Ze wijst erop dat klokken en horloges nieuwe technologie zijn in de context van de menselijke geschiedenis, en dat andere middelen om de tijd te volgen feitelijk zijn gebruikt voor het grootste deel van de tijd van onze soort op aarde, zoals de zonsopgang, maanstanden, hongergevoelens en taken dat kan alleen in een bepaald seizoen.

“Het kan desoriënterend zijn wanneer tijd en gebeurtenissen niet synchroon lopen omdat gebeurtenissen in ons leven niet plaatsvinden. Deze desoriëntatie kan zich manifesteren als een verstoring van de tijd.” —Aimee Daramus, PsyD, psychotherapeut

Tegenwoordig meten de meeste moderne mensen tijd op twee verschillende manieren: we gebruiken nog steeds subjectieve maten, zoals het verstrijken van gebeurtenissen, maar we hebben ook het gebruik van objectieve maten toegevoegd, zoals klokken. “Beide hebben voordelen, maar het kan desoriënterend zijn wanneer tijd en gebeurtenissen niet synchroon lopen omdat gebeurtenissen in ons leven niet plaatsvinden”, zegt Dr. Daramus. “Deze desoriëntatie kan zich manifesteren als een tijdvervorming.”

Dus terwijl een vorm van tijd voortgaat zoals altijd – de zon komt op en gaat onder zoals altijd, en de seizoenen blijven veranderen – andere manieren waarop we gewend zijn geraakt aan het markeren van de tijd, hoeven niet noodzakelijk hetzelfde te blijven. Veel feesten en evenementen zijn in het eerste jaar van de pandemie afgelast, en sommige blijven bijvoorbeeld ook nu nog opgeschort.

“Als mensen hebben we de neiging om het verstrijken van de tijd te markeren met vakanties en feestelijke evenementen zoals diploma-uitreikingen, verjaardagen en Thanksgiving. Maar gezien het isolerende karakter van de pandemie, zijn veel van deze kostbare gebeurtenissen gedempt of volledig genegeerd”, zegt klinisch psycholoog Carla. Manly, PhD. “Als gevolg hiervan zijn veel traditionele mentale markeringen die onze dagen en maanden zin geven niet echt geregistreerd op een significant niveau.”

4. Gebrek aan nieuwigheid

Sommige experts zeggen dat de ervaring van tijd wordt beïnvloed door de hoeveelheid nieuwigheid die wordt ervaren, en voor ten minste sommige delen van de pandemie was de nieuwigheid uiterst beperkt. In 2020 hebben velen van ons ons leven teruggebracht tot extreem voorspelbare interacties en ervaringen om te voorkomen dat we ziek worden. Sommigen van ons blijven om dezelfde reden nieuwe ervaringen tot nu toe beperken en zonder hen kan de tijd vervormd aanvoelen.

5. Het vagevuur-effect

Een andere mogelijke oorzaak van tijdvervorming is wat Dr. Manly ‘het vagevuur-effect’ noemt. Sommigen van ons hebben gewacht, en wachten nog steeds, tot het leven weer normaal wordt. “Deze chronische wachtmentaliteit lijkt veel op vastzitten in een wachtkamer van een ziekenhuis, waar de tijd lijkt stil te staan”, zegt ze. “Hoewel het leven overal om ons heen doorgaat, is het de perceptie van blokkade en stagnatie die ons het gevoel geeft vast te zitten in de tijd.”

Time-warp kan je gezond verstand beïnvloeden – dit is wat kan helpen:

Helaas kan de tijdverstoring die door COVID wordt gekatalyseerd, gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid. “Als de tijd bijvoorbeeld voelt alsof het te langzaam gaat, kunnen we ons vast, depressief en angstig voelen”, zegt Dr. Manly. “Aan de andere kant, als de tijd te snel voorbij gaat, kunnen we ons depressief en angstig voelen vanwege de perceptie dat we het leven zelf mislopen. Wanneer tijdvervorming te vaak voorkomt, kunnen we ons feitelijk niet verbonden voelen met onszelf en de ervaring van ons eigen leven; dit kan leiden tot gevoelens van vervreemding, verwarring en zelfs verdriet.

Hoewel je er niet zomaar mee wegkomt – en voor velen van ons zal de normaliteit zoals we die in 2019 kenden misschien nooit meer terugkeren – zeggen de twee experts dat er praktijken zijn die je kunt toepassen die kunnen helpen bij het bijbehorende ongemak.

“Wanneer we opzettelijk vertragen om het leven te ervaren, zijn we van nature meer afgestemd op het moment en het verstrijken van de tijd.” -Carla Manly, PhD, klinisch psycholoog

De eerste is mindfulness. “Wanneer we opzettelijk vertragen om het leven te ervaren – onze gevoelens, onze persoonlijke interacties en onze dagelijkse rituelen – zijn we van nature meer afgestemd op het moment en het verstrijken van de tijd”, zegt Dr. Manly. “Als ik bijvoorbeeld een ochtendwandeling maak maar uitlog terwijl ik door het onheil scrol, zal de ervaring zelf vervagen alsof het niet is gebeurd. Maar als ik diezelfde wandeling maak met een bewust bewustzijn van mijn omgeving, verbinden met degenen die ik passeer, en genietend van de beweging van mijn fysieke lichaam, zal de ervaring zich registreren in mijn hersenen en psyche. Afleidingsvrije wandelingen zijn één idee, maar er zijn een aantal praktische manieren om mindfulness te beoefenen, waarvan sommige slechts vijf minuten duren.

Naast het toepassen van dergelijke praktijken, raadt Dr. Manly aan om twee specifieke oefeningen te proberen die tijdverstoring kunnen helpen bestrijden. De eerste is om een ​​notitieboekje bij de hand te hebben. “Begin een kort dagboek van gebeurtenissen bij te houden om te zien of het het verstrijken van de tijd meer echt voelt”, zegt ze. U kunt ook afbeeldingen gebruiken om het verstrijken van de tijd te markeren. Ze raadt aan om evenementfoto’s in te lijsten, een plakboek of gedateerd fotoalbum te maken of zelfs een visionboard met datummarkering te maken.

Het kan ook helpen om verloren rituelen te herstellen als je dat nog niet hebt gedaan, zegt dr. Daramus. Als je bijvoorbeeld je trouwplannen hebt gewijzigd om ze rustiger te houden in lijn met pandemische veiligheidsproblemen, overweeg dan om een ​​grotere bruiloft te houden als je je veilig voelt. Als je vroeger naar je werk reisde, maar nu uitsluitend vanuit huis werkt, probeer dan je dagen in te plannen met wandelingen. “Probeer je subjectieve perceptie van tijd te synchroniseren met de kloktijd door gebeurtenissen te creëren die de twee verschillende tijdstromen met elkaar verbinden”, zegt ze.

Het is ook belangrijk om stressmanagement te oefenen. “Naast de andere voordelen, zal het stressgerelateerde veranderingen in tijd en geheugen helpen verminderen”, zegt Dr. Daramus. De bovengenoemde mindfulness-oefeningen kunnen hier ook helpen, evenals levensstijlkeuzes zoals chocolade eten, sporten en zelfs seks hebben.

Het goede nieuws van dit alles is dat mensen buitengewoon flexibel zijn. Hoewel de definitie van normaal uit 2019 misschien nooit meer terugkeert, zullen we ons uiteindelijk aanpassen aan hoe het leven er nu uitziet. Dit betekent dat tijd uiteindelijk weer betekenis voor ons moet gaan krijgen, zelfs als dit betekent dat we nieuwe manieren moeten ontwikkelen om het te markeren, evenals nieuwe coping-mechanismen om met andere dingen om te gaan, zoals de stress, die onze ervaring ervan beïnvloedt. . Wetende dat we enige controle hebben over hoe we tijd ervaren, zou ook op zijn minst enigszins empowerment moeten zijn. Het zal, zoals ze zeggen, “lopen”, wat er ook gebeurt, maar hoe snel of langzaam het dat doet, is, althans tot op zekere hoogte, aan jou.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Word lid van Well+, onze online community van insiders op het gebied van wellness, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.