Advertisement

Stressreacties begrijpen: vechten, vluchten, bevriezen, reekalf

Advertisement

LStel dat u in een zakelijke bijeenkomst zit en een van uw collega’s zegt iets waar u zich erg ongemakkelijk bij voelt. U bekijkt uw antwoordopties: u kunt tussenbeide komen en het risico lopen op een woordenwisseling, de vergadering verlaten, niets zeggen of iets doen om u deel van de groep te voelen. Elk van deze respectieve gedragingen weerspiegelt een van de vier veelvoorkomende stressreacties, vechten, vluchten, bevriezen en reekalf.

Een stressreactie beschrijft hoe iemand reageert op een stressor, wat een reële of vermeende bedreiging kan zijn. “Onder stress wordt je uitvoerend functioneren – je logische vermogens – verminderd, omdat je sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd”, zegt psychotherapeut Aimee Daramus, PsyD. Dus, in het bovengenoemde voorbeeld, als u de werkvergadering als een gevaarlijke plaats beschouwde na wat uw collega zei, hoe u reageert, zou een kwestie van instinct kunnen zijn in plaats van een afgemeten gedachte.

Overweeg een geactiveerd sympathisch zenuwstelsel als je overlevingsinstinct in een hogere versnelling komt. Wanneer je in de overlevingsmodus bent (of het nu wegloopt voor een tijger of je aangevallen voelt tijdens die werkvergadering – twee situaties waarin je sympathische zenuwstelsel misschien het verschil niet kan zien), je vermogen om controle uit te oefenen over hoe je je voelt en reageren is aangetast, dus je kunt instinctief terugvallen op een van de stressreacties, zegt dr. Daramus.

In dit artikel

Als u weet wat de verschillende stressreacties zijn, kunt u uw eigen stijl identificeren in het omgaan met bedreigingen of stressoren, wat u op zijn beurt in staat kan stellen om op het moment zelf aanpassingen te maken indien nodig. Ook al kunnen we de frequentie van stressoren niet controleren, of zelfs wat de stressoren zijn, we kan werken om onze reacties op stress in bepaalde situaties te beheersen, vooral met een vleugje zelfbewustzijn en introspectie.

“Als je begrijpt dat we op een bepaalde manier bedraad zijn, is het gemakkelijker om te accepteren dat het je natuurlijke neiging is en dat je je niet verslagen moet voelen”, zegt Sanam Hafeez, PsyD, neuropsycholoog en directeur in New York. van de therapeutische praktijk De geest begrijpen. “Je kunt gewoon zeggen: ‘Oké, ik kan eren wie ik ben als persoon, maar wat kan ik doen om deze manier van reageren effectiever of relevanter voor mijn leven te maken?’

Blijf lezen voor een volledig overzicht van de vier belangrijkste stressreacties, evenals hoe mensen ze kunnen ontwikkelen, volgens Dr. Hafeez en Dr. Daramus.

De 4 reacties op stress: vechten, vluchten, bevriezen en fawn

1. Vecht

Volgens Dr. Daramus is “gevecht” een “agressieve reactie die verdringt” in de richting van opstandigheid.” Het kan letterlijk naar voren komen – vechten op een verbale of fysieke manier. Het kan ook betekenen dat je boos wordt, competitief of geïrriteerd bent in het aangezicht van een stressor; in wezen is er een oppositionele relatie tussen stressor en je reactie .

Laten we zeggen dat iemand je tegen het lijf loopt in een bar; een gevechtsstressreactie kan lijken op het naderen van die persoon en het krijgen van een fysieke woordenwisseling. Het kan ook betekenen dat je woorden bij hen hebt, een over het algemeen boze reactie hebt of ze op de een of andere manier uitdaagt, zegt dr. Daramus.

2. Vlucht

Ook vaak aangeduid als “weglopen”, zegt Dr. Daramus, dat deze stressreactie gaat over het vermijden van bedreiging en in wezen betekent “een situatie verlaten wanneer het niet voor u werkt – op welke manier dan ook voor u beschikbaar is … Je voelt je bedreigd. wat dan ook en ik wil er gewoon vanaf.

Letterlijk betekent deze stressreactie weglopen als je wordt achtervolgd door iets of iemand die gevaarlijk is. Maar er zijn ook andere, minder directe toepassingen van de vluchtstressreactie. “Laten we zeggen dat je een heel zware baan hebt en je eerste instinct is om te stoppen en een nieuwe baan te zoeken”, zegt dr. Daramus. In dit geval wordt de vluchtreactie geactiveerd vanwege de waargenomen dreiging die: is de stress van je werk.

Als je jezelf fysiek niet uit de situatie kunt verwijderen, voegt Dr. Daramus eraan toe, is het ook mogelijk dat een ontsnappingsreactie de vorm aanneemt van dagdromen om je op zijn minst af te leiden.

3. Bevriezen

“De bevriezingsreactie is een beetje verlamd, niet in staat om te bewegen”, zegt Dr. Hafeez. “Het is passiviteit om de dreiging weg te nemen.”

Mensen die de bevriezingsreactie ervaren, vechten niet en rennen niet weg, zegt dr. Daramus. Het is eerder hun doel niet om de aandacht op zichzelf te vestigen, voegt ze eraan toe: “In een minder gevaarlijke situatie, zoals een arbeidsconflict, is het misschien niet praten tijdens een vergadering, of naar het toilet gaan of een vrije dag voor je nemen.no moeten ermee omgaan. In wezen is bevriezen een verlangen om je voor het probleem te verbergen.

4. reekalf

“Fawn is wanneer je probeert om jezelf aangenaam te maken voor de dreiging”, zegt Dr. Daramus, eraan toevoegend dat de ree-reactie meer geleerd en minder biologisch is dan de vorige drie stressreacties. ‘Je probeert de dreiging aan jouw kant te leggen.’ In een poging om het niveau van waargenomen dreiging te verminderen door een vleiende stressreactie, zou je iemand kunnen vleien om af te wijken. Je kunt er ook verantwoordelijkheid voor nemen, ook als het niet geheel (of helemaal niet) jouw schuld is.

Toch is het mogelijk om je trauma te veel uit te leggen als je in de ree-stressreactie valt. U kunt bijvoorbeeld het gevoel hebben dat iemand gewoon niet ziet waar u vandaan komt. Als dat zo is, leg je ze uit wat je hebt meegemaakt om mensen te plezieren en confrontaties te vermijden.

Hoe ontwikkelen we stressreacties en werken we eraan deze te veranderen?

Iemands natuurlijke angstniveaus kunnen een rol spelen bij het bepalen van stressreacties. “Een zeer angstig persoon zou vatbaar kunnen zijn voor een vlucht- of blokkeringsreactie, terwijl een minder angstige persoon zou kunnen neigen naar een vechtreactie”, zegt Dr. Daramus. Maar er is een zekere manoeuvreerruimte om deze antwoorden te wijzigen, aangezien de aard en het verworvenheid op het spel staan ​​om ze te bepalen.

“Een deel ervan is bekendheid, wat betekent dat je als kind misschien zelfverdedigingslessen hebt gevolgd, zodat je een gevechtsreactie vaker zou kunnen maken”, zegt Dr. Daramus. Als je daarentegen werd geleerd om “naar je kamer te gaan” wanneer er thuis een verhit gesprek was, zou je kunnen worden geconditioneerd tot een vluchtreactie, want dat is wat je geleerd hebt in een noodgeval.

Ook, alleen omdat je een gevechtsreactie in een situatie hebt, wil nog niet zeggen dat je dezelfde reactie op alle niveaus zult hebben. “Sommige mensen doen dingen in verschillende situaties, en veel daarvan kan worden weerspiegeld in hoe competent je je in die situatie voelt”, zegt dr. Daramus. Alors que quelqu’un qui se sent en confiance pour se défendre peut choisir la réponse de combat, “si une personne ne se sent pas particulièrement puissante ou compétente dans cette situation, elle peut choisir une réponse de fuite inconsciente”, ajoute-t- zij.

Maar nogmaals, een bewust besef van je instincten kan je de kracht geven om ze te beheersen en de gezondheid van veel relaties in je leven te verbeteren. “Voor elk scenario heb je een reactiestijl – en het ontdekken van dat patroon kan zo cruciaal zijn voor je welzijn en je relaties”, zegt Dr. Hafeez, die voorstelt een dagboek bij te houden waarin je je stressreacties op bepaald gedrag opschrijft.

Stel jezelf van daaruit vragen als: Ben je tevreden met het resultaat? Hoe zou je deze stijl veranderen? Wat zou je anders doen als je weer in dezelfde situatie zou zitten? Dus de volgende keer dat je merkt dat een van je stressreacties wordt geactiveerd, kun je nadenken over hoe je je gedrag kunt veranderen om er op de lange termijn blij mee te zijn.

Oh Hallo! Je klinkt als iemand die dol is op gratis workouts, kortingen op de beste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Abonneer je op Well+onze online community van Wellness Insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.