Soorten brood voor een lang leven die geliefd zijn in blauwe zones

te vijf blauwe zones, die de regio’s van de wereld vertegenwoordigen waar mensen de neiging hebben om het langst te leven en de hoogste kwaliteit van leven hebben, omvatten Sardinië, Italië; Okinawa, Japan; Ikaria, Griekenland; Nicoya, Costa Rica; en Loma Linda, Californië.

De redenen waarom deze gebieden worden beschouwd als hotspots voor een lang leven zijn uitgebreid onderzocht door Dan Buettner, de oprichter van Blue Zones en een National Geographic-onderzoeker en New York Times bestsellerauteur. Hij heeft ontdekt dat veel levensstijlroutines die door de mensen in deze regio’s worden beoefend, op natuurlijke wijze hun levensduur verlengen, zoals het behouden van een positieve kijk en het waarderen van eigenwaarde, consequent bewegen gedurende de dag en een grotendeels plantaardig dieet volgen dat rijk is aan antioxidanten en voedingsstoffen en een sterk gemeenschapsgevoel hebben.

“Het behouden van een positieve kijk en verbondenheid met uw gemeenschap wordt sterk geassocieerd met verminderde stressniveaus”, zegt Kelly Jones, MS, RD, CSSD, LDN. “Echter, voeding speelt ook een grote rol bij het bevorderen van een aangenamere stemming en een grotere gezondheid van hart en hersenen, ziektepreventie en dus een verbeterde levensduur.”

Wat is het Blue Zones-dieet?

Het is belangrijk op te merken dat de rijke culinaire tradities grotendeels verschillen tussen de vijf blauwe zones (vanwege natuurlijke verschillen in cultuur, geschiedenis en landschap), maar de voedingsstoffen die in deze regio’s worden geconsumeerd, hebben veel overeenkomsten. “Gemiddeld vormt plantaardig voedsel ongeveer 80 procent van de voeding van degenen die in deze regio’s wonen, en de rest bestaat uit vis, eieren en soms zuivel”, zegt Jones. Ongeveer 65 procent van de maaltijden in de Blue Zones is gebaseerd op koolhydraten, zegt Jones, met de nadruk op volle granen, fruit, groenten en bonen.

“Vlees wordt gemiddeld ongeveer vijf keer per maand geconsumeerd in porties van twee ons, vis minder dan drie ons tot drie keer per week, en minstens een halve kop bonen per dag, die boordevol meer voedingsstoffen zitten dan de meeste andere voedingsmiddelen op aarde”, zegt Lauren Harris-Pincus, MS, RDN en auteur van Het Everything Easy Pre-Diabetes Kookboek. “Zuivel en eieren worden in gematigde hoeveelheden geconsumeerd en toegevoegde suikers zijn beperkt – met een maximale inname van 28 gram of zeven theelepels per dag – en dranken bevatten meestal water met wat koffie, thee en wijn”, zegt Harris-Pincus. (Inderdaad, de meeste Blue Zones-regio’s consumeren rode wijn met mate, hoewel die in Loma Linda, CA geen alcohol consumeren.)

Hoe wordt brood geconsumeerd in de Blue Zones?

Het Blue Zones-dieet bevat ook veel brood – en ja, het wordt als een gezond hoofdbestanddeel beschouwd. “Het is jammer dat koolhydraten zo gedemoniseerd zijn geworden in onze samenleving”, zegt Jones. Onthoud: veel plantaardig voedsel bevat koolhydraten, de belangrijkste energiebron voor de meeste mensen op aarde. Er is absoluut niets mis met het eten van brood.

Helaas is het merendeel van het brood dat in de Verenigde Staten wordt verkocht, zeer geraffineerd, wat betekent dat de heilzame vezels zijn ontdaan die de spijsvertering en de gezondheid van het hart bevorderen. “In de VS is brood meestal minder vers en meer verwerkt dan in andere landen”, zegt Jones. “En over het algemeen hebben Amerikanen minder variatie in hun dieet als het gaat om zetmeel, wat betekent dat er minder volle granen en meer verfijnde witte bloem zijn .”

Degenen die in de Blue Zones wonen, hebben daarentegen de neiging om hun brood helemaal opnieuw te bakken – en met minder ingrediënten en meer volle granen. “Onderzoek toont consequent aan dat diëten die rijk zijn aan volle granen worden geassocieerd met gezonder ouder worden en een lang leven”, zegt Jones. Zelfs in Blue Zones-regio’s (zoals Ikaria) waar brood gemaakt met geraffineerd meel een van de meest populaire soorten is, combineren burgers hun plakjes met vers fruit, groenten, bonen, noten, avocado, linzen, zaden en gezonde vetten zoals olijfolie.

Bovendien is zelfgebakken brood bakken ook een activiteit die stress vermindert en het geluksniveau verhoogt. “In de Blue Zones-regio’s zorgt het maken van brood alleen al voor meer waardering voor voedsel en kan het zelfs worden geassocieerd met langzamer eten om te genieten van het product van hun werk”, zegt Jones. En wanneer het wordt gedaan met vrienden of familie, geeft het de onschatbare gevoelens van verbondenheid en dankbaarheid.

Geïnteresseerd in welke soorten brood het meest worden geconsumeerd in de Blue Zones? Lees verder voor de beste soorten brood voor een lang leven, volgens Jones en Harris-Pincus.

4 soorten brood voor een lange levensduur beschouwd als nietjes in de Blue Zones

1. Zuurdesembrood

Ingrediënten in zuurdesembrood dat helemaal opnieuw is gemaakt, zijn eenvoudig: water, bloem en zuurdesemstarter is alles wat nodig is. Zuurdesem is een veelgebruikt brood in Ikaria en Sardinië, waar het vaak wordt gemaakt van een zelfgemaakte zuurdesemstarter, volkoren en griesmeel, en een beetje zout en peper.

“Dankzij het fermentatieproces dat nodig is voor het maken van starter, heeft zuurdesembrood de neiging om meer prebiotische eigenschappen te hebben en kan het ook de opname van voedingsstoffen verbeteren in vergelijking met andere vormen van brood, vooral die gemaakt zonder volle granen”, zegt Jones. Prebiotische en probiotische voedingsmiddelen kunnen een boost geven darmgezondheid, immuniteit en een lang leven.

“Het eten van zuurdesembrood gemaakt van hoogwaardige starter kan de glycemische lading van je hele maaltijd zelfs verlagen, omdat het als een gefermenteerd voedsel wordt beschouwd”, voegt Harris-Pincus toe. Een voedsel met een lagere glycemische index zal uw bloedsuikerspiegel niet zo veel doen stijgen als een voedsel met een hoge glycemische index, wat een mooi voordeel is voor diabetici en degenen die werken aan het handhaven van stabielere bloedsuikers.

2. Volkorenbrood gemaakt van volkoren, rogge en/of gerst

Naast zuurdesem eten veel mensen in de Blue Zones volkorenbrood. Volgens de voedselrichtlijnen van de Blue Zones wordt brood in Ikaria en Sardinië gemaakt van een verscheidenheid aan volle granen zoals tarwe, rogge en gerst, die allemaal een breed spectrum aan voedingsstoffen bieden, zoals tryptofaan, een aminozuur. “Het is ook gebruikelijk voor inwoners van de Blue Zones om hun eigen granen te malen om brood te maken, en hun volkorenbrood ziet er heel anders uit dan alles wat we in een supermarkt zouden kopen”, zegt Harris-Pincus. “Dit komt omdat het meestal bevat slechts een paar ingrediënten en is meestal 100 procent volkoren.”

Het simpelweg gebruiken van volkoren of andere volkoren granen in het brood kan meer vezels, plantaardige eiwitten, voedingsstoffen en antioxidanten opleveren, die allemaal de gezondheid van het hart en de levensduur verbeteren. “Volkorenbrood kan worden gemaakt met alleen gist, volkorenmeel en water. Tarwe is erg voedzaam, want het levert stimulerend zetmeel, darmondersteunende vezels, ijzer, een verscheidenheid aan B-vitamines, magnesium, kalium en de antioxidant en het mineraal selenium”, zegt Jones.

3. Pitabroodje

Pitabrood is een ander broodnietje dat wordt beschouwd als een nietje in de Blue Zones-regio van Ikaria – en het smaakt heerlijk met groenten en / of plantaardige eiwitten, zoals linzen, bonendip of hummus erop. “Pitabrood bevat dezelfde ingrediënten als tarwebrood, maar de sleutel tot elk brood is om het op te nemen in maaltijden en snacks die voldoende eiwitten, vezels en vet bevatten om de bloedsuikerspiegel in evenwicht te brengen en je lichaam te voorzien van belangrijke vitamines en mineralen, ‘, zegt Jones. Dat is waar die toppers binnenkomen, die allemaal eiwitten, vezels en antioxidanten bevatten (vooral in combinatie met verse groenten). Voor wat hart-gezond vet kan een scheutje olijfolie gemakkelijk de slag slaan.

4. Maïsbrood

“Maasmeel, of gemalen gedroogde maïs, wordt al duizenden jaren gebruikt en vormt de basis voor veel basisvoedsel zoals tortilla’s, grits en polenta”, zegt Harris-Pincus. “Bovendien is het een uitstekende bron van eiwitten, vitamine A, vezels en essentiële mineralen.”

Volgens Harris-Pincus wordt maïsbrood in Loma Linda gemaakt met een paar veel voorkomende ingrediënten, maar bevat meer volle granen en vezels. “Het is gemaakt met maïsmeel en ongebleekt of speltmeel, lijnzaadmeel en met de rest van de standaard ingrediënten van maïsbrood, zoals plantaardige olie, sojamelk, zout, bakpoeder en een ongeraffineerde zoetstof, zoals ahornsiroop.” Het lijnzaad en de spelt leveren gezonde vetten (inclusief omega-3-vetzuren) en vezels, die beide een betere darmgezondheid, hersengezondheid en hartgezondheid bevorderen. Serveer maïsbrood met bonen of vegetarische chili voor de ultieme, langlevende, verwarmende wintermaaltijd.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.