Roze drankjes voor hardlopen: wat diëtisten willen dat je weet

Runners hebben sinds het begin van met elektrolyten doordrenkte energiedrankjes levendige tinten gedronken in naam van prestaties (kijk maar naar Gatorade, Nuun, et al.). Vraag het een willekeurige diëtist en zij zullen u vertellen dat tanken een belangrijke factor is bij het maken van snelle en leuke kilometers – en, zo blijkt, roze Vooral drankjes kunnen een rol spelen als het gaat om het optimaal benutten van uw tijd te voet.

Volgens de lopende diëtist Shelbi Thurau, RD, zijn twee magenta-drankjes het drinken waard als je een paar zweterige kilometers hebt geperst en je herstel moet bespoedigen: scherp kersensap en bietensap. Beide dranken bevatten anthocyanines, die deze dranken niet alleen hun rode en paarse tint geven, maar ze ook extreem veel antioxidanten maken (die absoluut toets voor spierherstel).

Nadat u een lange duurloop of een stevige aanval op snelheid hebt gedaan, kunnen uw spieren moe en pijnlijk zijn. Dat is waar anthocyanines binnenkomen, zegt Thurau. “De meeste onderzoeken die er zijn, testen over het algemeen hoe de consumptie van scherp kersensap helpt bij het verminderen van spierpijn, aangezien spierpijn in wezen een ontsteking is”, zegt ze. Sportdiëtist Kylene Bogden, RDN, mede-eigenaar van FWDfuel, voegt eraan toe dat scherp kersensap je ook zal helpen een goede nachtrust te krijgen, een ander belangrijk ingrediënt voor herstel.

Ondertussen verhoogt onze andere roze drank (bietensap) de ante met stikstofmonoxide, een molecuul dat werkt als een “vasodilatator” die zorgt voor een betere bloedstroom en meer zuurstof naar je spieren. “Dit is gunstig voor atleten, want als je aan het trainen bent, wil je een goede bloedtoevoer naar de spieren die aan het werk zijn”, zegt Thurau. Bovendien wijst Bogden erop dat vasodilatatoren uw waargenomen inspanningssnelheid verlagen en ervoor zorgen dat u zich vrijer en capabeler voelt op de vlucht.

Natuurlijk stellen al deze voordelen de belangrijke vraag: wanneer om je roze drankje te drinken. Hoewel je absoluut kunt genieten van beide drankjes voordat je je sneakers aantrekt en gaat hardlopen, is het het beste om je eigen maag-darmkanaal te raadplegen voordat je dit doet. “Als het gaat om drankconsumptie voorafgaand aan een training, ben je meestal op zoek naar één ding: je energie geven op een manier die geen GI-problemen veroorzaakt”, zegt Thurau.

Als je een darmcontrole doet en je goed voelt over een roze drankje voor de run, zorg er dan voor dat je deze schare opneemt in een groter voedingsplan dat loopt van ruim voor je run tot nadat het voorbij is. “Vanwege de licht verteerbare aard van suikerhoudende dranken, kunt u deze binnen een half uur na uw training consumeren. Als u voor langere tijd traint – 45 minuten met hoge intensiteit of 60 minuten of meer van elke intensiteit – moet u koolhydraten consumeren om aan die afnemende energievoorraden te blijven voldoen en het gevreesde ‘bonken’ te vermijden”, zegt Thurau, eraan toevoegend dat kauwsnacks of kokoswater beide geweldige brandstofopties zijn voor tijdens je training.

Maar je zult in staat zijn om resultaten te zien door simpelweg deze drankjes in je algehele dieet op te nemen – je hebt ze niet per se nodig in je systeem vlak voor een run. Als je in het ultragevoelige maagkamp zit (welkom, neem alsjeblieft dit gratis t-shirt mee), dan kun je soortgelijke beloningen oogsten door te genieten van je bietensap of scherp kersensap na-rennen. Zorg er wel voor dat je ook een stevige herstelmaaltijd eet, die over het algemeen een verhouding van twee op één koolhydraten tot eiwit en elektrolyten zoals natrium, magnesium en kalium moet bevatten, beveelt Bogden aan.

Met dit alles in gedachten, ben je klaar om achterover te leunen voor happy hour – eh, running hour – en te genieten van je roze drankje (bij voorkeur met een gek rietje of een van die kleine paraplu’s).

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.