Probeer deze 5 tips om om te gaan met te veel delen van vrienden

lAls een complete vreemdeling naar je toe komt en begint te praten over hun stoelgang, is het vrij duidelijk dat ze te veel delen. Het feit dat je ze niet eens kent, is in dit geval een veelbetekenend signaal van het te veel delen, want, nou ja, grenzen zijn iets. Maar als mensen die dicht bij je staan ​​meer onthullen dan je had verwacht te horen, kan het lastiger zijn om te analyseren hoe je erover denkt en vervolgens te peilen hoe je erop kunt reageren. Volgens vriendschapsexperts zijn er echter, als het gaat om te veel delen van vrienden, zeker mogelijkheden om verhaal te halen.

Ten eerste is het belangrijk om te begrijpen wat oversharing in de eerste plaats inhoudt. “Zie het als de behoefte van één persoon om te delen die de luistercapaciteit van de ander overstijgt”, zegt psycholoog en vriendschapsexpert Marisa Franco, PhD. Deze formulering van de term, voegt ze eraan toe, is nuttig omdat beide partijen erbij betrokken zijn in plaats van alleen de schuld bij de overdrager in kwestie te leggen. Oversharing is tenslotte grotendeels subjectief voor de luisteraar (er kunnen zelfs mensen zijn die geen oog dichtknijpen bij het bovengenoemde voorbeeld van een vreemdeling die over hun BM’s praat).

Volgens Irene Levine, PhD, psycholoog, auteur, vriendschapsexpert en producent van De vriendschapsblog, maakt de subjectiviteit van te veel delen het ook vloeibaar, of veranderlijk in de tijd en in verschillende relaties. Dat wil zeggen, hoe dichter twee mensen bij elkaar zijn, hoe groter de kans dat ze de grenzen verleggen van wat oversharing inhoudt. “Goede vrienden leren elkaar in de loop van de tijd geleidelijk te vertrouwen en voelen zich meer op hun gemak bij het praten over de dingen die hen aangaan – wratten en zo”, zegt Dr. Levine, eraan toevoegend dat het logisch is dat we verschillende barometers hebben in verschillende relaties voor hoe te veel delen eruitziet. Leuk vinden. “Een vriend die je iets vertelt, deelt misschien te veel, terwijl het horen van iemand anders volkomen acceptabel kan zijn.”

Dat gezegd hebbende, als een vriend iets onthult waarvan jij denkt dat het te veel details zijn, kan je je ongemakkelijk voelen als resultaat, wat niet bepaald vruchtbaar zal zijn voor je vriendschap. Met dat in gedachten, lees verder om te leren hoe je moet omgaan met te veel delen van vrienden, waardoor je je super ongemakkelijk voelt.

5 stappen om te dealen wanneer je vrienden te veel delen

1. Zorg dat je grenzen duidelijk zijn

Voordat u een discussie voert, moet u eerst bij uzelf nagaan waar u met uw vriend of vriendin over wilt praten en wat u liever voor zichzelf houdt. “Het hoeft niet zo absoluut te zijn”, zegt Dr. Franco, eraan toevoegend dat je vrienden niet hoeft te vragen om volledig te stoppen met delen, maar gewoon vast te stellen “op welk niveau je het prettig vindt dat ze delen.”

2. Beoordeel of de oversharing tijdelijk kan zijn

Dr. Franco stelt bijvoorbeeld voor om te overwegen of het te veel delen zou kunnen zijn “omdat ze op dit moment gewoon iets doormaken waarvan we kunnen verwachten dat het voorbij zal gaan.” Zelfs als dat het geval is, is het niet bedoeld als toestemming voor te veel delen. Als u dit weet, kunt u eerder begrijpen dat het tijdelijk is, waardoor u zich misschien meer op uw gemak voelt.

Als je het gevoel hebt dat het teveel delen van je vriend in feite tijdelijk is, kan het gemakkelijker zijn om genereus met hem of haar te zijn, omdat je weet dat het ongemak dat je misschien voelt niet voor altijd zal duren, voegt Dr. Franco eraan toe.

3. Gebruik ‘ik’-verklaringen

Aangezien het te veel delen van een vriend heel goed uit een kwetsbare plaats kan komen, “wil je heel delicaat zijn”, zegt dr. Franco, wanneer je besluit je grenzen te delen. Wanneer je ‘ik’-verklaringen gebruikt om te vertellen hoe je je voelt, laat je de ontvangende partij weten dat dit over jou gaat, en niet noodzakelijk over hun acties of keuzes bij het delen.

4. Vertel je vriend wat je prettig vindt om te bespreken

Als je eenmaal weet waar je je prettig bij voelt, communiceer die grenzen dan vanuit een plaats van liefde, met als doel de vriendschap te voeden. Dr. Franco stelt voor om iets te zeggen als: ‘Vriend, ik wil echt dat je de steun krijgt die je nodig hebt. En ik weet dat ik niet altijd op een plek zal zijn waar ik het kan aanbieden, dus ik vroeg me af of we meer vrienden kunnen binnenhalen om ervoor te zorgen dat je die steun krijgt.”

Dr. Levine voegt eraan toe: “Als je vriend de neiging heeft om te veel te delen, is het belangrijk om hem feedback te geven en hem te laten weten wat je niet wilt weten of horen.” Als je deze grens stelt en het teveel delen blijft bestaan, “moet je misschien afstand doen van de vriendschap”, voegt Dr. Levine eraan toe.

5. Wijs erop of de privacy van iemand anders in het spel kan zijn

Te veel delen door vrienden kan ook problematisch zijn wanneer het “de privacy van een derde persoon in gevaar brengt”, zegt Dr. Levine. “Bijvoorbeeld, het vrijgeven van de intieme details van je seksleven is misschien meer dan je vriend nodig heeft of wil horen; het kan ook een vertrouwensbreuk zijn jegens je partner in de zin dat je iets deelt dat ze liever privé houden.”

Je wilt misschien niet naar buiten komen en je vriend die te veel deelt beschuldigen van het schenden van iemands privacy, maar je kunt een simpele proberen: “Is X het goed dat je me dit vertelt?” als dat het punt is dat je probeert te maken.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.