Advertisement

Percentage lichaamsvet of BMI? De beste indicator voor gezondheid

Advertisement

lAls je positieve beïnvloeders op het lichaam, vetactivisten of holistische zorgverleners volgt, heb je er waarschijnlijk van gehoord – verre van een betrouwbare maatstaf voor gezondheidBody mass index (BMI) is racistisch en seksistisch, zowel in zijn oorsprong als in zijn toepassingen. Maar aangezien sommige bondgenoten en professionals ernaar streven om er afstand van te nemen als een gezondheidsmaatregel, zijn anderen bereid om een ​​geschikte, nauwkeurigere meting te vinden. In plaats daarvan suggereren sommigen een percentage lichaamsvet.

Zoals het klinkt, meet het lichaamsvetpercentage hoeveel vet er in je lichaam wordt opgeslagen, zegt Reda Elmardi, een geregistreerde diëtist en gecertificeerde voedingsdeskundige en oprichter van The Gym Goat. Het meet het percentage van uw totale lichaamsgewicht – de som van uw organen, huid, botten, vet, spieren – is afgeleid van vet.

“Lichaamsvetpercentage is een betere determinant van gezondheid dan BMI”, zegt Pandia Health-oprichter Sophia Yen, MD, MPH. In tegenstelling tot de BMI die naar de persoon kijkt In totaal massa vergeleken met hun lengte, met het lichaamsvetpercentage kun je specifiek zien hoeveel vet een persoon heeft, legt Matthew Scarfo uit, gecertificeerd door NASM CPT-OPT met Lift Vault. Daarom “is het een meting waarmee artsen meer persoonlijke zorg kunnen bieden”, zegt hij.

Wat wordt beschouwd als het percentage gezond lichaamsvet?

Wat wordt gedefinieerd als het percentage gezond lichaamsvet hangt af van factoren zoals leeftijd, geslacht, genetica, levensstijl, algehele gezondheid en activiteitenniveau, aldus Elmardi. Voor mensen die bij de geboorte als vrouwen worden gedefinieerd, ligt een normaal lichaamsvetpercentage tussen 18 en 30 procent, zegt ze. Volgens de American Exercise Council kunnen atleten (vooral professionele atleten) veilig schommelen in het bereik van 14 tot 20 procent.

Als algemene regel geldt dat cisgender-vrouwen meer essentieel lichaamsvet nodig hebben dan cisgender-mannen, die veilig kunnen variëren tussen 6 en 24 procent lichaamsvet. Waarom; Simpel gezegd, kinderen opvoeden, zegt Yen. “Als je niet genoeg vet hebt, zegt je lichaam ‘nou, deze persoon heeft niet genoeg voedingsstoffen om een ​​zwangerschap in stand te houden'”, legt hij uit.

De risico’s van een hoger of lager percentage lichaamsvet

Mensen die bij de geboorte als vrouwen worden beschouwd, worden als medisch overgewicht beschouwd als ze meer dan 30 procent lichaamsvet hebben en ondergewicht als ze minder dan 14 procent zijn.

Hoewel men een lichaamsvetpercentage van meer dan 30 kan hebben en geen gezondheidsproblemen heeft, neemt het risico op een aantal aandoeningen zoals hoge bloeddruk, diabetes, hartaandoeningen, beroertes, galblaasaandoeningen, artrose, slaapapneu en bepaalde soorten kanker zijn in opkomst”, zegt Elmardi.

Dit is echter niet het geval van hoe lager hoe beter. Een percentage lichaamsvet onder de 14 jaar kan zijn eigen gezondheidsrisico’s hebben. “Lichaamsvet is de natuurlijke energieopslag van het lichaam”, legt Elmardi uit. “Je hebt wat van dit vet nodig om je hartslag te voeden, je hersenen om te werken en je spieren om te werken”, zegt hij. Als je niet genoeg hebt, zal je lichaam niet optimaal kunnen functioneren.

Visceraal lichaamsvet (het type dat rond de organen wordt opgeslagen) produceert ook hormonen. Als je te weinig hebt, kan het lichaam minder oestrogeen produceren, wat de menstruatiecyclus van een persoon kan beïnvloeden. In sommige gevallen kan een laag lichaamsvet de cyclus van een persoon volledig stoppen en zullen ze niet ovuleren, zegt Dr. Yen. Laag lichaamsvet tijdens de zwangerschap is ook in verband gebracht met hogere miskramen.

Lichaamsvet is ook essentieel voor de opname van vetoplosbare vitamines zoals A, D, E en K. Daarom kan te weinig lichaamsvet leiden tot voedingstekorten die leiden tot vermoeidheid, duizeligheid, mist, gewrichtspijn of veranderingen in haar- of huidtextuur.

Zo moet het zijn l controleer ik mijn lichaamsvetpercentage?

Meestal is het percentage vet in je lichaam nuttige informatie om te weten, zegt Hannah Daugherty, gecertificeerde personal trainer bij Exercise With Style. “Zelfs als de beoordeling vaag is, kan het weten waar je bent enig licht werpen op je gezondheid en kan het helpen bij het stellen van doelen voor je gezondheid en fitheid en toekomstperspectieven”, zegt hij.

Naast het algemeen welzijn, kunnen mensen die uiteindelijk zwanger willen worden en mensen die moeite hebben met vruchtbaarheid, vanwege de relatie tussen lichaamsvetpercentage en menstruatiecyclus ervoor kiezen om hun lichaamsvetpercentage te controleren om er zeker van te zijn dat het hoog genoeg is om een gezonde doorstroming ondersteunen.

Het kan ook een nuttige meting zijn voor atleten om naar te kijken, vooral premenopauzale atleten die hun menstruatiecyclus nooit hebben gemist, zegt Daugherty. Laag lichaamsvet is dat niet exclusief oorzaak van amenorroe – de medische term voor menstruatiecyclus MIA – maar een laag gewicht en lichaamsvet kunnen het risico verhogen, zegt hij.

Daarnaast kunnen zorgverleners er ook voor kiezen om het lichaamsvet te meten van mensen met aanhoudende vitaminetekorten, evenals een reeks symptomen die vaak worden geassocieerd met ondervoeding, zoals vermoeidheid en haaruitval.

Maar het percentage lichaamsvet is geen goede maatstaf Alle kijken. Als u een voorgeschiedenis heeft van ondervoeding, lichamelijke misvorming of orthodoxie, kan het controleren van uw lichaamsvetpercentage leiden tot ongezonde mentale, voedings- of lichaamsbewegingspatronen. In dit geval is het voldoende om symptomen te nemen die meestal worden geassocieerd met een zeer laag of zeer hoog percentage lichaamsvet.

Precies hoe het percentage lichaamsvet te meten

Als je geïnteresseerd bent in het percentage vet in je lichaam, vraag je je waarschijnlijk af hoe je dat in godsnaam kunt doen. Er zijn verschillende mechanismen en machines ontworpen om een ​​getal uit te spugen. Welke u kiest, hangt af van of u al dan niet bereid bent om naar een gezondheids- of fitnessafdeling te gaan, evenals de foutenmarge die u bereid bent te accepteren.

De meest betaalbare methode is de huidtest van de remklauw, een ouderwetse evaluatie waarbij een remklauw (in feite gigantische metalen pinnen met een kleine wijzerplaat) wordt gebruikt om huid en vet naar verschillende delen van het lichaam te knijpen, inclusief triceps. biceps, schouders en heupen. Hoewel deze test een goede manier is om te evalueren waar Door uw onderhuidse vet gewoonlijk laag of hoog te houden, vermindert uw totale lichaamsvet met een aanzienlijke 3,5 tot 5 procent.

Voor mensen die hun lichaamsvet direct vanuit huis willen meten, is een betere optie de slimme weegschaal, die eruitziet als je badkamerweegschaal, maar metingen levert zoals watergewicht, botdichtheid, BMI, spiermassa (soms zelfs spiermassa per ledemaat !), en het lichaamsvetpercentage. De jury weet hoe nauwkeurig deze schalen zijn. Een heel kleine studie suggereert niet veel, maar Daugherty zegt dat ze een vrij ruwe schatting geven.

Tot slot, als u bereid bent om naar een dokterspraktijk of sportschool te gaan voor een test, zijn er ook 3D-lichaamsscanners, demografische gegevens over luchtverplaatsing en wegen onder water, om er maar een paar te noemen. Al deze worden als vrij duur beschouwd, maar kosten meestal een aardige cent (of 10).

Natuurlijk vertelt geen enkel nummer het hele verhaal. De maar De maatregelen die u volgt, zijn afhankelijk van uw algemene gezondheids- en fitnessdoelen. Maar in het algemeen bieden hoeveel u kunt tillen, hoe snel u kunt bewegen, hoeveel tijd u slaapt, hartslagvariabiliteit en hartslag waardevolle kwaliteitskennis over uw gezondheid.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die houdt van gratis workouts, kortingen op moderne wellnessmerken en exclusieve Well + Good-content. Abonneer je op Well +onze online wellness-community en ontgrendel je beloningen meteen.

Hurry Up!
Advertisement

Leave a Reply

Your email address will not be published.