PCA Skin verkent huidveroudering in de ruimte

EENAls we ouder worden, ondergaat onze huid een reeks veranderingen. Rond de tijd dat we 30 worden, leidt een vertraagde productie van collageen en elastine tot fijne lijntjes en rimpels en remt het het vermogen van ons lichaam om zichzelf te herstellen van omgevingsstressoren, zoals zon en vervuiling. Hier op aarde vindt dat proces geleidelijk plaats over een periode van tientallen jaren, maar in de microzwaartekrachtomgeving van de ruimte gebeurt het een stuk sneller.

Bij het voltooien van ruimtemissies hebben astronauten gemerkt dat hun huid dunner, droger en vatbaarder is voor snijwonden en kneuzingen – allemaal symptomen van versnelde huidveroudering. Deze informatie trok de aandacht van onderzoekers van PCA Skin, die op 19 februari 2022 de ruimte in lanceerden met een nieuwe missie: uitzoeken hoe microzwaartekracht onze huidgezondheid beïnvloedt in de hoop de bevindingen in nieuwe anti-verouderingstechnologie hier op aarde te brengen.

De wetenschap van microzwaartekracht en huid

Microzwaartekracht is een toestand waarin de zwaartekracht erg laag is, en de afwezigheid van zwaartekracht kan echt worden gevoeld en opgemerkt (wat anders is dan “zwaartekracht nul”, een term die impliceert dat er helemaal geen zwaartekracht is). Het is het resultaat van een meer gecontroleerde omgeving in de ruimte – dat wil zeggen, wat je zou ervaren in een ruimtestation – zodat je moeiteloos door de lucht kunt zweven of een traditioneel zwaar object met volledig gemak kunt verplaatsen.

Er is al uitgebreid onderzoek gedaan naar hoe microzwaartekracht verhoogde ontstekingen en significante veranderingen in ons microbioom veroorzaakt. “We weten uit historische gegevens dat ruimtereizen en langdurige blootstelling aan microzwaartekracht ingrijpende gevolgen hebben voor de huid”, zegt Lia Arvanitidou, vice-president van wereldwijde technologie en ontwerp voor de huidgezondheidsactiviteiten van Colgate-Palmolive (Colgate-Palmolive nam PCA Skin over in 2017) . Ze voegt eraan toe dat astronauten niet alleen dunner en droog worden van de huid, maar ook dat hun huid er langer over doet om te genezen van omgevingsstressoren zoals de zon en fysieke trauma’s zoals snijwonden en kneuzingen.

Wat gaat de missie bereiken?

De grote vraag hier is echter: waarom, dat is precies wat PCA Skin probeert te ontcijferen. Via deze missie – die werd uitgevoerd in samenwerking met NASA en het eerste particuliere huidgezondheidsexperiment is dat ooit in de ruimte is uitgevoerd – onderzoekt het merk hoe microzwaartekracht precies het verouderingsproces versnelt. Het doel is om beter te begrijpen hoe de huid veroudert in dit soort stressvolle omgevingen.

Om dat te doen, stuurde het merk levende huidweefselmonsters naar het internationale ruimtestation. Gedurende zeven dagen volgden onderzoekers veranderingen in het weefsel op moleculair niveau. “Binnen de levende huidweefsels zullen we zien welke biomarkers of genen gaan veranderen”, zegt Lia.

De missie vergelijkt de tijd die het duurt voordat de huid tekenen van veroudering vertoont, zoals dunner worden, droogheid en verlies van elasticiteit in de ruimte versus op aarde. Het onderzoeksteam verwachtte dat ze binnen zeer korte tijd meer dramatische tekenen van weefselbeschadiging in de ruimte zouden zien, en Lia legt uit dat ze ook zullen kunnen evalueren hoe de huid zichzelf probeert te beschermen en te herstellen tegen omgevingsstressoren.

“Deze studie zal ons helpen om gebieden voor interventie beter te identificeren en ons te helpen bij het ontwerpen en ontwikkelen van producten die baanbrekende innovaties voor veroudering kunnen zijn”, zegt ze. Uiteindelijk zal het merk zijn onderzoek gebruiken om nieuwe anti-verouderingsproducten te ontwikkelen.

Hoewel we een basiskennis hebben van hoe het menselijk lichaam veroudert en wat het nodig heeft om zijn verliezen in de loop van de tijd te compenseren, hebben we nog steeds niet het hele plaatje. De hoop is dat deze missie baanbrekende wetenschap binnen de schoonheidsruimte zal inspireren en nieuwe bevindingen zal opsporen om ons te helpen beter voor ons lichaam te zorgen naarmate we ouder worden – wat zou kunnen (excuseer de woordspeling) launch de innovaties die we over 50 jaar zullen zien.

Wil je nog meer beauty-informatie van onze redacteuren? Volg ons Fineprint Instagram-account) voor onmisbare tips en trucs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.