Oost-Deze voedingsmiddelen voor meer Qi-energie en minder vermoeidheid

Of je nu voortdurend weinig energie hebt (hetzelfde!) of gewoon vermoeid en uitgeput bent, in plaats van naar die tweede (of derde… of vierde) kop koffie te grijpen om je de dag door te helpen, kun je overwegen om je vitaliteit met een traditionele Chinese geneeskunde (TCM) benadering, en eet meer voedsel voor qi.

In TCM is “qi onze vitale energie”, zegt: Jenelle Kim, DACM, LAc, doctor in de Chinese geneeskunde, gecertificeerd kruidkundige en hoofdformulering van JBK Wellness Labs. “Het stroomt door alle levende wezens en circuleert in ons lichaam.” Dus als je een qi-tekort hebt, zegt dr. Kim dat dat zich kan manifesteren als een algemeen onwelgevoel, een slecht humeur, gebrek aan motivatie, slechte spijsvertering en – je raadt het al – fysieke vermoeidheid. Ze voegt eraan toe dat het eten van een algeheel gezond dieet een manier is om je Qi-tekort te verbeteren en op zijn beurt je energie een boost te geven.

Zoals de meeste dingen zegt Dr. Kim echter dat TCM erg individueel is en dat de oorzaak van iemands Qi-tekort wordt overwogen voordat specifieke dieetveranderingen worden aanbevolen. Volgens de Chinese geneeskunde zijn aanbevolen voedingsmiddelen vaak gebaseerd op iemands Qi-tekort, en ook op de vraag of het lichaam vochtige hitte of vochtige kou heeft. Over het algemeen wordt echter een uitgebalanceerd dieet geadviseerd dat rijk is aan volle granen en kruiden en voedingsmiddelen bevat die de milt ondersteunen. Verderop deelt Dr. Kim acht voedingsmiddelen voor qi om toe te voegen aan je rotatie om je energie te verhogen.

Soep

Dr. Kim zegt dat warm voedsel het gemakkelijkst is voor het lichaam om qi te verteren en te absorberen. Dus het toevoegen van meer gezonde, voedzame soepen aan je dieet is een gemakkelijke manier om een ​​Qi-tekort te verbeteren. In het bijzonder raadt ze aan soepen te consumeren die vol zitten met yang-tonische ingrediënten zoals gerst, sperziebonen en veel verse kruiden, of miso-soep die gefermenteerd is en goed is voor de spijsvertering. “In de Chinese geneeskunde spreken we over ons lichaam in termen van yin en yang”, zegt dr. Kim. “Ingrediënten die yang-tonicum zijn, helpen meer yang in ons lichaam te brengen en ondersteunen onze organen en systemen die yang zijn, zoals de milt, die een sleutelrol speelt bij het extraheren van qi tijdens de spijsvertering en het helpen door het lichaam te stromen.”

Verse kruiden

“Verse, adaptogene kruiden ondersteunen ook een goede qi in het lichaam”, zegt Dr. Kim. In het bijzonder stelt ze voor om regelmatig gember en nootmuskaat aan je dieet toe te voegen om qi-tekort te verbeteren, interne warmte in het lichaam te creëren en de spijsvertering te bevorderen.

Volkoren

Om een ​​goede qi te behouden, benadrukt dr. Kim het belang om ervoor te zorgen dat de helft van je algehele gezonde dieet bestaat uit granen en peulvruchten. Dit is waarom: “Voedsel dat te zwaar of te rijk is, kan het spijsverteringsstelsel overweldigen en ertoe leiden dat qi niet goed wordt opgenomen”, zegt ze. Aan de andere kant zijn gekookte volle granen zoals rijst, gerst, haver en rogge complexe koolhydraten die erg zacht zijn voor de maag.

Biologische kip

Mager, gezond vlees zoals biologische kip ondersteunt ook de gezondheid van de milt en is gemakkelijk te verteren voor het lichaam, zegt dr. Kim. De sleutel, voegt ze eraan toe, is het in kleine hoeveelheden consumeren.

Wortelgroenten

Veel groenten zijn geweldig voor qi, dus meer toevoegen is altijd een goed idee, zegt dr. Kim, vooral wortelgroenten zoals uien en zoete aardappelen, die yang-tonicum zijn. Om de meeste voordelen te behalen, zegt Dr. Kim dat het het beste is om deze wortelgroenten een beetje te koken, zodat “ze warm zijn maar toch het grootste deel van hun voeding behouden.”

Squash

Naast wortelgroenten, moet je ook je boodschappenwagentje met squash vullen. “Verschillende soorten pompoenen zijn ook geweldig omdat ze helpen een gezonde interne omgeving te creëren en de circulatie van qi te bevorderen”, zegt Dr. Kim. Dit vraagt ​​om ontstekingsremmende pompoenkoekjes of rucola-pompoensalade.

data

Dr. Kim zegt dat bepaalde soorten fruit zoals dadels (ook bekend als het snoep van de natuur) ook de milt ondersteunen, antioxidanten leveren en de bloedsuikerspiegel helpen balanceren dankzij de vezels.

Knoflook

Dr. Kim zegt dat knoflook over het algemeen gunstig is voor de meeste mensen om qi te verbeteren, ongeacht hun interne toestand.

Meer TCM-manieren om Qi-tekort te verbeteren

TCM biedt ook qi-verbeterende aanbevelingen die verder gaan dan het gebruik van voedsel als medicijn. De top zijn beweging en meditatie. Voor Dr. Kim lijkt beweging op oefenen Qigong in de ochtend voor het begin van de dag, evenals andere oefeningen zoals tai chi. Voor meditatie kan het elke stijl zijn die bij je past. De favoriete Qi-cultiverende meditatie van Dr. Kim is echter: Myung Sung levende meditatie, waarover ze een boek schreef nadat ze had geleerd van haar vader, die een Koreaanse monnik was. Dit type actieve meditatie is bedoeld om in elk moment van je dag te worden opgenomen om balans, geluk en kalmte te vinden.

Dat gezegd hebbende, als je eenmaal meer qi-vriendelijk voedsel in je dieet gaat opnemen, samen met beweging en meditatie, hoe lang het duurt om je energieker te voelen, hangt af van je initiële qi-niveaus. Maar over het algemeen zegt Dr. Kim dat het allemaal om resultaten op de lange termijn gaat. “Je zult waarschijnlijk na een paar dagen wat voordelen opmerken, maar je zult echt een diep, langdurig, duurzaam gevoel van energie gaan voelen na een paar weken van het handhaven van de juiste stroom van qi in je lichaam”, zegt ze.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.