Ontstekingsremmende voordelen van cafeïnevrije koffie

Veel onderzoeken tonen aan dat koffie ontstekingsremmende voordelen heeft, grotendeels vanwege het feit dat het werkt als een krachtige antioxidant. Dat betekent helaas niet dat je morning cold brew of oatcappuccino is nogal net zo heilzaam als het eten van een kom bosbessen of linzen als het gaat om het bestrijden van ontstekingen in het lichaam. Waarom? Je raadt het al… cafeïne.

Hoewel velen van ons begrijpelijkerwijs zweren bij het stimulerende middel, kan cafeïne een stressreactie veroorzaken en je hartkloppingen, kriebels en angst geven en voorkomen dat je een goede nachtrust krijgt. Koffie kan ook uitdrogen – cafeïne is tenslotte een diureticum. Al het bovenstaande kan ingrijpen in de optimale ontstekingsreactie van uw lichaam.

Om niet te zeggen dat cafeïne slecht voor je is, want in kleine hoeveelheden is dat niet zo. Een teveel aan cafeïne kan echter angst veroorzaken (vooral voor degenen die er gevoelig voor zijn) en ervoor zorgen dat uw hart sneller gaat kloppen, en deze langdurige belasting van het cardiovasculaire systeem kan leiden tot chronische ontstekingen, met name in de vorm van hartaandoeningen. “Cafeïne kan catecholamines stimuleren, en als je iemand bent die lijdt aan angst en hartkloppingen of onregelmatige hartritmes, kan het stimuleren van catecholamines je symptomen verergeren,” vertelde Eudene Harry, MD, medisch directeur van Oasis Wellness and Rejuvenation Center eerder aan Well+Good. (Dat gezegd hebbende, de meeste mensen die deze symptomen niet hebben, kunnen een matige consumptie van cafeïne verdragen.)

“Net als al het andere draait het allemaal om gematigdheid”, zegt internist John Whyte, MD, MPH, auteur van het Neem controle serie. Praat over woorden om naar te leven. “Houd er echter rekening mee dat naast alle bovengenoemde bijwerkingen, cafeïnehoudende koffie er ook voor kan zorgen dat u meer moet plassen en dat u vaker hoofdpijn krijgt.”

Het goede nieuws? Er is een eenvoudige oplossing: Decaf.

Ontstekingsremmende voordelen van cafeïnevrije koffie

We weten het, we weten het. Hoewel het zeker niet zo sexy is – en koffiesnoepjes houden ervan om te haten op cafeïnevrij omdat bonen nooit van nature cafeïnevrij zijn, wat betekent dat bedrijven de cafeïne moeten extraheren – zijn er veel branders die verrassend heerlijke cafeïnevrije koffie van hoge kwaliteit maken. En het is een simpel feit: cafeïnevrije koffie biedt dezelfde ontstekingsremmende voordelen als gewone koffie zonder de ongewenste bijwerkingen die door cafeïne kunnen worden veroorzaakt.

“Gewone koffie heeft ontstekingsremmende stoffen, dus ik beschouw decaf als een manier voor mensen om de antioxidanten en ontstekingsremmende voordelen van koffie te krijgen zonder de cafeïne”, zegt Lauren Manaker, MS, RDN, LDN, CLEC, CPT. Die voordelen zijn niet alleen overvloedig, zegt Manaker, maar ze werken ook om je hersenen en hart te ondersteunen en kunnen zelfs chronische ziekten helpen voorkomen.

“Ten eerste helpen de antioxidanten in cafeïnevrije of gewone koffie het risico op het vormen van bloedstolsels in de bloedvaten in je hart en hersenen te verminderen”, beaamt Dr. Whyte. “Deze zelfde antioxidanten kunnen je ook alerter maken en zelfs het risico op type 2 diabetes.”

Leer meer over de gezondheidsvoordelen van koffie (inclusief cafeïnevrij) volgens een diëtist door deze video te bekijken:

B

Hoe u de meeste voordelen haalt uit uw mok decaf

Hoewel alle cafeïnevrije koffie als ontstekingsremmend wordt beschouwd, moet u er rekening mee houden dat de manier waarop u uw cafeïnevrije koffie serveert, ook kan bijdragen aan (of afbreuk doet aan) het ontstekingsremmende potentieel. “Het is belangrijk om te onthouden dat je bij het bereiden van je cafeïnevrije koffie, pro-inflammatoire toevoegingen zoals suiker – ja, zelfs biologische suiker of demerarasuiker – probeert te beperken om de gezondheidsvoordelen van je kopje Joe te maximaliseren”, zegt Manaker. Matiging is, nogmaals, de sleutel: we hebben het niet over je eens per jaar Pumpkin Spice Latte-gewoonte; we hebben het over elke ochtend beginnen met een drankje dat de door de American Heart Association aanbevolen dagelijkse limiet van zes theelepels ver overschrijdt.

Sommige gezondheidsexperts zeggen ook dat het gebruik van kunstmatige zoetstoffen ook niet echt een goede keuze is om ontstekingen te bestrijden. Een studie gepubliceerd in de International Journal of Occupational and Environmental Health ontdekte dat muizen die hun hele leven dagelijks sucralose kregen (het belangrijkste ingrediënt in Splenda), uiteindelijk leukemie en andere vormen van bloedkanker ontwikkelden. Hoewel de Food and Drug Administration (FDA) kunstmatige zoetstoffen als veilig heeft beschouwd, is het toch iets om rekening mee te houden bij het optimaliseren van de ontstekingsremmende voordelen van koffie.

Om de heerlijke smaak van koffie zonder suiker of zoetstof op te roepen, stelt Keri Gans, MS, RD voor om in je kruidenkast te reiken. “Kaneel is een geweldige manier om koffie te zoeten en het is bekend dat het gezondheidsvoordelen heeft vanwege de antioxiderende eigenschappen, zoals het risico op hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker kan verminderen en kan helpen om ons immuunsysteem in evenwicht te brengen,” vertelde ze eerder aan Well+ Mooi zo. (Lees: Besprenkelen met kaneel zal de ontstekingsremmende voordelen van je kopje koffie zelfs nog vergroten.) Ongezoete versies van soja-, amandel- en havermelk hebben allemaal een van nature zoete smaak die ook de bitterheid van koffie doorbreekt. Voel je je extra gedurfd? Probeer hete saus – het smaakt verrassend lekker en voegt nog meer ontstekingsbestrijdend vermogen toe.

Onthoud echter dat, hoewel cafeïnevrij veel minder cafeïne bevat dan gewone koffie, het niet helemaal cafeïnevrij is. Dit kan zelfs cafeïnevrij een trigger maken voor mensen die bijzonder gevoelig zijn voor cafeïne. “Iedereen heeft een andere tolerantie als het gaat om cafeïne, en hoewel de meeste cafeïne is verwijderd tijdens de productie van cafeïnevrije koffie, kan wettelijk gezien nog steeds ongeveer zeven milligram cafeïne per kopje bevatten. Maar voor de context heeft de meeste gewone koffie meer dan tien keer die hoeveelheid – denk dichter bij 100 milligram, “legt Dr. Whyte uit.

Waar het op neerkomt:

Aan het eind van de dag is er geen enkele manier om erachter te komen hoeveel cafeïne de ontstekingsremmende voordelen van koffie ‘vermindert’. Manaker wijst er ook op dat, aangezien zoveel gegevens aantonen dat het drinken van gewone koffie ontstekingsremmende effecten heeft, cafeïne niet wordt beschouwd als een ernstige trigger voor chronische ontstekingen, zelfs niet bij degenen die elke dag koffie drinken. In feite, hoewel cafeïne op zichzelf pro-inflammatoir kan zijn, lijkt koffie met cafeïne volgens de gegevens niet noodzakelijk een ontsteking in het lichaam te veroorzaken. Dat gezegd hebbende, cafeïne kan nog steeds catecholamines verhogen, neurotransmitters die betrokken zijn bij de vecht-of-vluchtreactie van het lichaam, en, indien langdurig, tot ontstekingen kunnen leiden.

“De belangrijkste reden waarom ik cafeïnevrij zou willen voorstellen, is dat mensen de voordelen van koffie kunnen plukken zonder de stimulatie, stresssymptomen en uitdroging – wat voor sommige mensen, zoals ik, geweldig is”, zegt Manaker. Bovendien merkt Dr. Whyte ook op dat je ‘s nachts cafeïnevrij kunt drinken en dat je meestal niet dezelfde slaapproblemen hebt die je zou kunnen ervaren met gewone koffie, wat enorm belangrijk is voor je algehele gezondheid. (En het is geweldig als je van de smaak en geur van koffie houdt.)

Hoewel er geen studies zijn gedaan om de voordelen te kwantificeren van het kiezen voor cafeïnevrij boven gewone koffie als het gaat om ontstekingsremmende reacties, als je merkt dat je te maken krijgt met enkele van de negatieve bijwerkingen van cafeïne, zal overschakelen naar cafeïnevrij die zonder enige effect op de antioxidant voordelen.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.