Omega-3 vetzuren gekoppeld aan hartgezondheid, volgens een cardioloog

tkijk eens in de schappen in het voedingspad van uw plaatselijke natuurvoedingswinkel of apotheek, en u zult ongetwijfeld worden overvallen door een schijnbaar eindeloze voorraad flessen met ‘Meer dan 100 procent van uw dagelijks aanbevolen omega-3-vetzuren’ met ‘ Geen visolie-nasmaak!’

We gaan meteen aan de slag: Omega-3-vetzuren zijn niet overhyped. Integendeel, ze zijn een belangrijk onderdeel van een gezond dieet en bieden veel wetenschappelijk onderbouwde voordelen voor de gezondheid van uw hart, de gezondheid van de hersenen en een lang leven. Maar voordat u geld uitgeeft aan het supplementgangpad, moet u weten dat omega-3 vetzuren worden aangetroffen in een aantal voedzame voedingsmiddelen. Het is zelfs een van de vele redenen waarom artsen en gezondheidsexperts je aanraden bepaalde soorten vette vis te eten, waaronder zalm en andere vette vissen, en andere veel voorkomende superfoods, waaronder chiazaden en walnoten.

Als u nog steeds niet zeker weet wat omega-3 vetzuren precies zijn en hoe ze verband houden met de cardiovasculaire gezondheid (vooral naarmate u ouder wordt), kunt u er zeker van zijn dat u niet de enige bent. Om een ​​aantal van uw vragen op te helderen en een beter begrip te krijgen van waarom dit specifieke bestanddeel precies is, spraken we met cardioloog Suzanne Steinbaum, MD, vrijwillig medisch expert voor de Go Red for Women-beweging van de American Heart Association.

Wat zijn omega-3 vetzuren?

“Simpel gezegd, omega-3 vetzuren zijn een soort meervoudig onverzadigde vetzuren die nodig zijn om je gezonde lichaamsfunctie te behouden, met name in de functie van je celmembranen”, zegt Dr. Steinbaum. Er zijn drie belangrijke vormen van omega-3-vetzuren: EPA en DHA, die vaak worden aangetroffen in vette vis; en ALA, dat vaker voorkomt in noten en zaden. “Naast de rol die ze spelen in je celwanden, dienen ze ook als een bron van energie en helpen ze bij het onderhoud van je hart, longen, bloedvaten en de werking van je immuunsysteem.”

Hoe zijn omega-3 vetzuren gekoppeld aan de gezondheid van het hart?

Hoewel omega-3 vetzuren tal van voordelen bieden voor de darmgezondheid, de gezondheid van de hersenen, huidverzorging en meer, noemen cardiologen deze voedingsstof vaak als bijzonder cruciaal voor de gezondheid van het hart. “Omega-3-vetzuren worden beschouwd als een ‘essentieel’ vet, wat betekent dat ons lichaam geen omega-3 vetzuren zelf aanmaakt. Maar omdat we ze nog steeds nodig hebben, moeten we ze uit voedselbronnen halen”, zegt Dr. Steinbaum. “Studies hebben aangetoond dat omega-3 vetzuren kunnen helpen de bloeddruk en triglyceriden, oftewel het vet in je bloed, te verlagen. Bovendien kunnen omega-3 vetzuren helpen de levensduur te verlengen door bepaalde ziekten af ​​te weren. Er zijn aanwijzingen dat ze uw risico op hartaanvallen, beroertes en sterfgevallen door hartaandoeningen kunnen verminderen.

De beste voedselbronnen van omega-3 vetzuren

Nu we weten hoeveel het eten van omega-3-rijk voedsel je cardiovasculaire systeem op de lange termijn stimuleert, vragen we ons natuurlijk af hoeveel we zouden moeten consumeren om de vruchten te plukken. “Er is geen standaard aanbevolen richtlijn voor de consumptie van omega-3 vetzuren, maar het wordt aangeraden om minstens twee porties vette vis per week te eten”, zegt Dr. Steinbaum. “Deze vette vis kan tonijn, sardines, makreel, forel, haring of natuurlijk zalm bevatten. Andere belangrijke bronnen van omega-3 vetzuren zijn olijfolie, walnoten, avocado, chiazaden en lijnzaad.”

Je kunt ook enkele van deze heerlijke omega-3-ontbijtrecepten proberen, waaronder chiazaadpudding en het veganistische bananenbrood in deze video:

B

Dus… Moet ik omega-3-supplementen overwegen?

Ondanks het hoge voorkomen van omega-3 vetzuren in vis en ander natuurlijk vet plantaardig voedsel, merkt Dr. Steinbaum op dat omega-3 variabel wordt opgenomen. “Als gevolg hiervan is de beste manier om ervoor te zorgen dat je genoeg omega-3 vetzuren binnenkrijgt, door je niveaus te laten controleren. Als uw niveaus laag zijn, kan uw arts indien nodig supplementen aanbevelen, “zegt ze, en bevestigt dat u er zeker van moet zijn om met een arts of diëtist te praten voordat u nieuwe supplementen in uw routine introduceert.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.