Of je huidverzorging nu op een natte of droge huid aanbrengt

NHoe geweldig uw huidverzorgingsproducten ook zijn, ze kunnen alleen hun volledige potentieel bereiken als u ze op de juiste manier aanbrengt. Sommige ingrediënten werken het beste wanneer ze worden aangebracht op een licht vochtige huid, terwijl andere ingrediënten vereisen dat de huid volledig droog is om topprestaties te bereiken. En als u zich niet aan deze specificaties houdt, zegt Shirley Chi, MD, een gecertificeerde dermatoloog in Zuid-Californië, dat u niet het meeste uit uw regime haalt.

“Uw huidverzorgingsroutine zou enkele minuten moeten duren”, zegt Dr. Chi. Dat komt omdat u mogelijk moet wachten tot een stap droog is voordat u verder kunt gaan met de volgende om de meest effectieve resultaten te krijgen. Hieronder legt Dr. Chi uit welke ingrediënten op een vochtige huid moeten worden aangebracht en welke een droge huid nodig hebben.

1. Hydraterende ingrediënten: vochtige huid

“Moisturizers moeten echt op een licht vochtige, pas gewassen huid worden aangebracht”, zegt Dr. Chi. “De manier waarop ze werken is dat ze vocht vasthouden, dus als je een vochtinbrengende crème op de huid aanbrengt die volledig droog is, ik bedoel meer dan 30 seconden droog, dan doet het echt niet zoveel om te hydrateren.”

Als je gezichtsroutine eenvoudig is en je gewoon een vochtinbrengende crème aanbrengt nadat je je hebt gereinigd, wil je dit zo snel mogelijk doen, terwijl je huid nog nat is. Hetzelfde geldt voor alle vochtinbrengende serums die u in uw routine kunt aanbrengen, zoals hyaluronzuur, squaleen of niacinamide.

2. Actieve ingrediënten: droge huid

Elke keer dat je een actief ingrediënt aanbrengt (ook wel een ingrediënt genoemd dat de huid actief verandert) zoals retinol, glycolzuur, vitamine C of hydrocortison, wil je het op een droge huid aanbrengen. Dat komt omdat je wilt dat het ingrediënt volledig kan intrekken in plaats van alleen maar over de natte huid te schuiven. Dit geldt met name voor alle actieve stoffen op basis van crème of olie, omdat we weten dat olie en water niet samengaan.

“Het is effectiever als je het toepast en het blijft waar je het moet plaatsen”, zegt Dr. Chi. Bijvoorbeeld: “als u een voorgeschreven actuele, verhelderende olie of een ontstekingsremmend medicijn heeft, is een droge huid beter, want als het nat is en er helemaal geen olie in het medicijn zit, glijdt het er gewoon af.”

Dus als je een vochtinbrengend serum wilt gebruiken (zoals hierboven genoemd), breng dat dan direct onder de douche aan terwijl je huid nog nat is, en laat je huid een paar minuten aan de lucht drogen voordat je verdergaat met je actieve. Vervolgens kunt u uw vochtinbrengende crème daar bovenop aanbrengen. Je huid moet nog vochtig genoeg zijn van je actieve serum om het goed te laten doordringen.

Hier wordt het lastig: sommige serums bevatten zowel hydratatie en actieve ingrediënten, zoals een vitamine C-serum dat is samengesteld met hyaluronzuur of een retinoïde dat ook squalaan bevat. In deze gevallen, wanneer u zich aanmeldt, hangt af van de voordelen die u uit het serum wilt halen. Als je je alleen op hydratatie concentreert, breng ze dan aan op een vochtige huid, maar als je het meeste uit de actieve ingrediënten wilt halen, wacht dan tot je teint droog is.

3. Zonnebrandcrème: droge huid

Het belangrijkste is dat uw zonnebrandcrème op een droge huid moet worden aangebracht. Of het nu chemisch of mineraal is, zonnebrandcrème en een natte huid gaan niet samen. “Als je een minerale zonnebrandcrème op een natte huid aanbrengt, gaat het niet door”, zegt Dr. Chi. En hoewel chemische zonnebrandcrème kan opgaan in een natte huid, zal het niet zo goed werken. “De manier waarop chemische zonnefilters werken, is dat ze een interactie aangaan met je stratum corneum, met de bovenste laag van je opperhuid, om ultraviolette stralen te absorberen, zodat ze niet in je huid gaan en schade aanrichten. Als je het aanbrengt op nat huid, dan heeft dat invloed op de opname van de chemische zonnebrandcrème.” En in feite, hoe goed het in staat is om UV-stralen te absorberen.

Heb je wat routine-inspiratie nodig? Hier is hoe een dermatoloog voor haar huid zorgt:

B

Wil je nog meer beauty-informatie van onze redacteuren? Volg ons Fineprint Instagram-account) voor onmisbare tips en trucs.

Leave a Reply

Your email address will not be published.