Moxibustion brengt de voordelen van acupunctuur – en meer

jaje bent verre van alleen als je dagelijkse pijntjes en kwaaltjes moet oplossen door een ontstekingsremmende aspirine of ibuprofen te gebruiken. Hoewel dit zeker een effectieve remedie kan zijn, als je op zoek bent naar een ander hulpmiddel om toe te voegen aan je pijnstillende gereedschapskist, kan de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) er een paar hebben, namelijk acupunctuur en moxa (een bijvoet-kruidtherapie), beide zijn geworteld in het herstellen van de algehele balans en flow. Wanneer ze worden gecombineerd in een therapeutische behandeling die gewoonlijk moxibustion wordt genoemd, kunnen de resultaten rustgevende, pijnverlichtende voordelen opleveren.

Om te begrijpen hoe moxibustie werkt, is het nuttig om eerst de meridianen van het lichaam in beeld te brengen, of de energetische paden die het fundament van TCM vormen. Deze kanalen – die de verschillende organen verbinden met punten in de armen en benen – werden duizenden jaren geleden tot stand gebracht, vóór 168 voor Christus, volgens een oude Chinese medische tekst. En het aanmoedigen van de vrije en open stroom van qi (ook bekend als energie) langs hen werd verondersteld om genezing te bevorderen en ziekte en wanorde op te lossen.

Ook in die tekst De oude medische overblijfselen van Matvangdui, is wat wordt beschouwd als de eerste vermelding van een moxa- of moxibustion-behandeling, waarbij een beoefenaar een versie van het gedroogde bijvoetkruid op of nabij bepaalde meridiaanpunten langs het lichaam verbrandt om die stroom van qi te stimuleren (meer hierover hieronder). En pas enkele jaren later, tijdens de Westelijke Han-dynastie, verscheen acupunctuur voor het eerst in een medische tekst als een manier om diezelfde punten met kleine naalden te manipuleren. Tegenwoordig combineren moxibustion-praktijken typisch elementen van deze twee therapieën voor een best-of-both-worlds TCM-benadering.

Redenen om een ​​moxibustiebehandeling te overwegen

In tegenstelling tot moderne westerse medische behandelingen, die doorgaans worden geformuleerd als één-op-één-oplossingen voor aandoeningen, werken TCM-therapeutische technieken, waaronder moxibustie, op het hele lichaam. Als gevolg hiervan kunnen ze een rol spelen bij het helpen van een verscheidenheid aan problemen en bieden ze brede voordelen die grotendeels afhankelijk zijn van de persoon die ze ontvangt.

Omdat acupunctuur tegenwoordig een belangrijk onderdeel is van een moxibustiebehandeling, is het vermeldenswaard dat mensen zich tot moxibustion kunnen wenden voor een van de bewezen voordelen van acupunctuur, inclusief het potentieel om chronische pijn te minimaliseren (gebaseerd op een analyse uit 2017 van 39 onderzoeken naar niet-specifieke musculoskeletale pijn , osteoartritis, chronische hoofdpijn en schouderpijn), evenals het verminderen van pijn die verband houdt met menstruatieperioden en het verbeteren van de slaapkwaliteit.

“Acupunctuur en moxa bevorderen samen de fysiologische respons van een verhoogde bloedsomloop.” —acupuncturist Sian James, LAc, DACM

Maar de unieke praktijk van moxibustie kan sommige van die voordelen verhogen die u alleen van acupunctuur zou kunnen krijgen. “Moxa combineren met acupunctuur werkt synergetisch”, zegt Sian James, DACM, LAc, hoofdacupuncturist bij Ora, een in New York gevestigde acupunctuurstudio. “De acupunctuur en moxa samen [can] de fysiologische respons van een verhoogde bloedsomloop verder bevorderen.” En op zijn beurt kan die verbeterde bloedstroom zowel ontstekingen verminderen als je bewegingsbereik en flexibiliteit vergroten, wat kan helpen bij chronische spier- en gewrichtspijn, voegt Dr. James toe.

Onderzoek ondersteunt haar: een beoordeling uit 2017 van onderzoeken die de werkzaamheid van moxibustion voor osteoartritis in de knieën analyseren, suggereert dat het kan helpen bij zowel pijnvermindering als symptoombeheer, terwijl een afzonderlijke beoordeling uit 2020 aantoonde dat moxibustion de zenuwwortelcompressie en zwelling kan helpen verlichten vaak gekoppeld aan chronische lage rugpijn.

Evenzo kan het bloedsomloopstimulerende effect van moxibustie enkele pijnstillende voordelen bieden aan mensen die ongesteld zijn. “Moxa werkt om de bloedtoevoer naar de baarmoeder te stimuleren, wat kan helpen bij het kalmeren van ernstige menstruatiekrampen”, zegt acupuncturist en kruidkundige Giselle Wasfie, DACM, LAc, oprichter van Remix Lifestyle, een in Chicago gevestigde acupunctuurstudio. En een kleine studie uit 2015 naar de werkzaamheid van moxibustion voor de behandeling van krampen bij 56 studenten verpleegkunde toonde dit pijnverlagende effect ook aan. “Brandende moxa heeft ook een uiterlijk voordeel door zijn geur, die licht zoet en kruidig ​​is, en zeer rustgevend kan zijn voor de geest, waardoor het hart op natuurlijke wijze wordt geopend”, voegt Dr. Wasfie eraan toe.

Binnen de gynaecologische wereld wordt moxibustie ook vaak gebruikt als onderdeel van een behandeling van onvruchtbaarheid, omdat dit in TCM vaak wordt gekoppeld aan koude in de baarmoeder, waar moxa de nodige warmte kan leveren, zegt dr. Wasfie. In feite ontdekte een kleine studie uit 2018 van 40 mensen die probeerden zwanger te worden dat moxibustie de dikte van het endometrium kan vergroten en op zijn beurt kan helpen bij een effectieve embryo-implantatie. Maar toch is het de moeite waard om uw OB/GYN te raadplegen voordat u om vruchtbaarheidsredenen een moxibustiebehandeling krijgt, vooral als er een kans is dat u zwanger bent.

Wat te verwachten van een moxibustiebehandeling?

Maak je allereerst geen zorgen dat je huid verbrandt door de rokende moxa. Hoewel er traditionele methoden zijn voor directe moxibustie waarbij het brandende bijvoetkruid daadwerkelijk de huid raakt, zijn de meest voorkomende praktijken van moxibustie die tegenwoordig worden uitgevoerd indirecte, die zich al in de 10e eeuw in China begonnen te ontwikkelen. Deze indirecte praktijken houden eenvoudigweg een soort buffer in tussen de huid en het brandende kruid, en kunnen verschillende vormen aannemen.

Gewoonlijk wikkelt een beoefenaar het gedroogde bijvoetkruid in een rol die veel op een sigaar lijkt, steekt hem aan en houdt hem net boven een bepaald acupunctuurpunt, zegt Dr. James. “Als alternatief kan moxa ook worden gerold in rijstachtige of iets grotere vormen ter grootte van een watje en bovenop acupunctuurnaalden worden geplaatst nadat ze zijn ingebracht”, zegt Dr. James. “De naalden worden vervolgens verwarmd, waardoor de moxa kan afbranden en in het kanaal kan doordringen.”

Een andere aanpak? Begin met acupunctuur en volg daarna met moxa. Na het prikken van een patiënt brengt Dr. Wasfie vaak kleinere stukjes moxa aan op de gelei tegen brandwonden (voor extra bescherming). Om grotere gebieden te bedekken, gebruikt ze een moxadoos, waarbij de losse moxa wordt verwarmd in een kleine doos die op de huid wordt geplaatst, zodat de warmte voelbaar is, maar nog steeds indirect, om verbranding te voorkomen.

Wat betreft waar de moxa precies op het lichaam wordt aangebracht, dat wordt bepaald door een uitgebreid intakegesprek met uw TCM-behandelaar, vergelijkbaar met het gesprek dat u zou hebben voor een acupunctuurbehandeling. Ze krijgen inzicht in uw symptomen, beoordelen welke meridiaanpunten het meest effectief zijn om op te richten en zorgen ervoor dat u geen reeds bestaande aandoeningen heeft waarvoor moxibustion mogelijk gecontra-indiceerd is, zoals bijvoorbeeld een luchtwegaandoening die verergeren door de rook of een open wond die niet mag worden blootgesteld aan de brandende moxa, zegt Dr. James. (In dit stadium is het een slim idee om eventuele medische aandoeningen en medicijnen die u neemt bekend te maken om een ​​volledig veilige behandeling te garanderen.)

Hoe vindt u een behandelaar die u kunt vertrouwen voor moxibustie?

Zoals het geval is voor het scouten van elke beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg, is het vinden van een TCM-beoefenaar die een vergunning heeft, ervaring heeft en alle reguliere hygiënemaatregelen toepast (zoals het steriliseren van naalden en het wassen van de handen tussen patiënten door) essentieel voor het ontvangen van een nuttige en veilige moxibustiebehandeling.

Zoek naar de referenties “LAc” achter de naam van uw beoefenaar om er zeker van te zijn dat ze daadwerkelijk een licentie hebben om acupunctuur te doen, en dus ten minste drie jaar graduate-schooltraining op zak hebben. Het is ook verstandig om door hun site te bladeren en te controleren of ze gecertificeerd zijn door de National Certification Commission for Acupuncture and Oriental Medicine. Als je eenmaal een behandelaar hebt gevonden die je graag zou willen zien, plan dan een consult met hen in voordat je een behandelafspraak maakt om er zeker van te zijn dat ze vertrouwd zijn met moxa en bekend zijn met het doen van moxibustion voor welke pijn, stijfheid of pijn je ook voelt.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.