Moet sporten leuk zijn? De mening van een psycholoog

PMisschien is een van de blijvende (zij het misplaatste) gevolgen van de ‘geen pijn, geen winst’-marketingbenadering van fitness dat het plezier deed lijken op iets dat je niet zou verwachten van een goede zweetsessie. In werkelijkheid kunnen trainingen die je buiten je comfortzone duwen, je ook een goed gevoel geven, zoals het vergroten van je maximale kracht. En er is voldoende bewijs dat fitness met een lage intensiteit zowel leuk als heilzaam kan zijn. Hallo, wandelen. Als het echter gaat om de basisvraag “moeten trainingen leuk zijn?”, zeggen deskundigen op het gebied van geestelijke gezondheid dat het antwoord complex is.

In eenvoudige psychologische termen is het veel waarschijnlijker dat we bewegingsstijlen herhalen die we leuk vinden dan bewegingsstijlen die we haten, zegt Evan Lawrence, een erkende geestelijke gezondheidsadviseur en gecertificeerde personal trainer. “Perceptie heeft invloed op alles. Als je het leuk vindt wat je doet, is de kans groter dat je het opnieuw doet. En aangezien een van de belangrijkste manieren om het meeste uit lichaamsbeweging te halen, is om er consistentie omheen te bouwen, is er zeker een voordeel ervan te genieten”, zegt hij.

Trainingen die je een goed gevoel geven, spelen in op de zelfbeschikkingstheorie, een raamwerk voor het begrijpen van menselijke motivatie dat voor het eerst werd gecreëerd in 1985. “Zelfbepalingstheorie is gebaseerd op het idee dat motivatie voortkomt uit drie dingen: competentie, autonomie en verbondenheid”, zegt prestatieconsulent Saara Haapanen, een promovendus in sport- en bewegingspsychologie aan de Universiteit van Jyväskylä in Finland. Competentie is uw vermogen om een ​​activiteit uit te voeren; autonomie verwijst naar je vrijheid om die activiteit te kiezen, en verbondenheid betekent je vermogen om die activiteit in het gezelschap van anderen te doen. Als je alle drie de componenten in een enkele trainingsomgeving hebt, heb je de motivatie “trifecta”, aldus Haapanen.

Trainingen die door deze drie kwaliteiten worden geleid, maken het u ook gemakkelijker om uw “waarom” voor het trainen te vinden. Misschien ga je bijvoorbeeld naar danslessen omdat je Liefde de verwantschapsvoordelen die je krijgt door een verhuizing met je vrienden te voorkomen. Of misschien ga je graag hardlopen omdat je je daardoor competent en autonoom voelt in je lichaam. “De beste training die je kunt doen, is degene die je leuk vindt, omdat je het voor elkaar krijgt. Motivatie is iets dat niet per se lang duurt, dus je moet je ‘waarom’ weten dat je een bepaald gedrag”, zegt Haapanen.

Natuurlijk valt er ook iets te zeggen voor het najagen van hogere fitnessdoelen, zoals een marathon lopen of een grote berg beklimmen. In deze gevallen zegt Haapanen u echt moet je “waarom” vinden, zodat wanneer het moeilijk wordt, je niet opgeeft. En je kunt nog steeds op zoek gaan naar die zelfbeschikkingskwaliteiten – competentie, autonomie en verbondenheid in meer fysiek belastende trainingen.

Dat gezegd hebbende, wijst Lawrence erop dat er minimaal onderzoek is als het gaat om oefeningen die de grenzen verleggen van wat je kunt doen. “Biologisch zijn er onderzoeken die aantonen dat het een voordeel is om op een bepaald moment te trainen” [challenging] intensiteit – hoewel er geen dosis-responsrelatie is vastgesteld – dat wil zeggen dat intensievere lichaamsbeweging niet noodzakelijkerwijs correleert met meer voordeel”, zegt hij. Het gevoel een groot doel te bereiken sluit aan bij andere, levensveranderende gevoelens – waaronder een gevoel van voldoening en zelfvertrouwen dat kan helpen toekomstige doelen te bereiken.

Kortom… het is ingewikkeld! Zoals Haapanen en Lawrence allebei aangeven, is de beste training degene die ervoor zorgt dat je keer op keer terugkomt. Uiteindelijk is het aan jou hoe je je trainingsschema verdeelt, zodat je puur plezier ervaart en meer ingewikkeld, verwachte tevredenheid. “Maak keuzes in relatie tot je doelen. Als je een vrij specifiek fysiek doel hebt, moet je misschien keuzes maken die prioriteit geven aan het biologische en niet per se het genotsaspect”, zegt Lawrence. “Als je echter gezond blijft en zelfzorg toepast, is er meer flexibiliteit om een ​​balans tussen beide te vinden.”

Dus zoals de meeste fitnessadviezen, komt het antwoord hierop neer op: Jij doet jou?.

Vind je vreugde met deze leuke dans-cardioles:

B

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.