Moet je romantische partner ook je beste vriend zijn?

Flip op een reality-tv-datingshow, luister naar de onvermijdelijke vraag “wat zoek je in een soulmate?” en je zult ongetwijfeld minstens één deelnemer de verklaring horen afleggen: “Ik ben op zoek naar een partner die mijn beste vriend in het leven zal zijn.” Voor sommigen lijkt de vermenging van beste vriendschap en romantisch partnerschap misschien ideaal, maar voor anderen is het niet meer dan een sacharine samensmelting van twee afzonderlijke en verschillende dingen. Maar volgens relatie-experts is het antwoord op de vraag: “Moet je partner je beste vriend zijn?” hangt echt af van hoe je de beste vriendschap bekijkt.

Als je het woord “beste” uit de vergelijking zou schrappen en meer in het algemeen over vriendschap zou denken, klinkt het antwoord onder relatiedeskundigen glashelder: Ja, een goede romantische relatie is ook een goede vriendschap, en dat is de belangrijkste reden waarom zoveel romantische partners zijn vrienden voordat ze daten (of worden vrienden tijdens het daten). “Alle dingen die deel uitmaken van een goede relatie – vertrouwen, wederkerigheid, respect, zorgzaamheid, mededogen, kwetsbaarheid, effectieve communicatie – al deze dingen zouden in je beste vriendschappen, je normale vriendschappen en je romantische relaties moeten zitten”, zegt relatie expert en psychotherapeut Terri Cole, auteur van Grensbaas.

“In werkelijkheid vormen vriendschap en het gevoel van steun dat het met zich meebrengt de kern van elk gezonde relatie.” -psycholoog en vriendschapsexpert Marisa G. Franco, PhD

In feite is die geconceptualiseerde lijn tussen romantiek en vriendschap dat niet bijna zo scherp als het reguliere discours het doet voorkomen. “We beschouwen onze relaties vaak als sterk gecompartimenteerd – zoals in, met een romantische partner doen we dit, en met een vriend doen we dit andere ding”, zegt psycholoog en vriendschapsexpert Marisa G. Franco, PhD. “Maar in werkelijkheid vormen vriendschap en het gevoel van steun dat het met zich meebrengt de kern van elk gezonde relatie.”

Dus, moet uw partner iemand zijn die u ziet als uw? het beste vriend of gewoon een vriend?

Door de focus te beperken tot de beste vriendschap, wordt de partner-vriend-dynamiek een beetje genuanceerder. Als je een beste vriend gewoon als een heel goede vriend beschouwt, of als iemand op wie je altijd kunt rekenen als het moeilijk wordt, dan is het over het algemeen positief om beste vrienden te zijn met een partner.

“Op deze manier aan een partner denken, kan een extra laag respect in de relatie en uw communicatiepatronen met die persoon aanbrengen”, zegt psychiater en neuroloog Donald Raden, MD. En volgens gegevens uit 2014 van de British Household Panel Survey die 30.000 mensen ondervroeg over elementen van tevredenheid met het leven, hebben degenen die hun echtgenoot als hun beste vriend zien twee keer zoveel kans om een ​​hogere algemene tevredenheid te rapporteren.

Het is mogelijk dat deze welzijnsboost voortkomt uit het gevoel gezien, gehoord en geaccepteerd te worden vanuit alle hoeken, zowel platonisch als romantisch. “Je partner heeft een zeldzame kans om de kanten van je te zien die de meeste andere mensen niet zien, vooral als je samenwoont”, zegt koppelaar en datingcoach Tennesha Wood. “En het gevoel hebben dat ze ook je beste vriend zijn, kan een omgeving van openheid creëren waar je echt jezelf kunt zijn.” Met andere woorden, een partner een beste vriend noemen, kan gewoon een afkorting zijn voor het idee dat je leuk vindt en van elkaar houden – wat zeker een goede zaak is.

Is er een nadeel aan het zien van een significante ander als een beste vriend?

Superlatieven brengen ons vaak op lastig terrein als ze letterlijk tot het uiterste worden gebracht, en de ‘beste’ in ‘beste vriend’ is geen uitzondering. Het is mogelijk dat als je de term ‘beste vriend’ opvat om een ​​vriend te bedoelen die echt boven alle anderen in je leven staat, je je partner op een voetstuk zou kunnen plaatsen en hem daarmee onvermijdelijk teleurstelt . “Verwachten dat al je emotionele behoeften door je partner worden vervuld, zou te veel kunnen verwachten”, zegt Cole. “Je vraagt ​​​​hen om effectief twee grote rollen in je leven te vervullen als partner en beste vriend.”

Als je ze in dit soort allesomvattende licht houdt, loop je ook het risico insulair te worden, of wat Dr. Franco noemt zich gedragen als een eiland. “In dit soort kaders zeg je dat ieder van jullie alles is wat de ander nodig heeft”, zegt ze. “Maar we weten uit onderzoek naar wat emotieschepen worden genoemd, dat het vertrouwen op verschillende mensen in je leven om je te helpen bij het verwerken van verschillende emoties, zoals woede of verdriet, verband houdt met een beter welzijn.” En op zijn beurt is het behouden van andere vrienden – en zelfs andere echt goede of ‘beste’ vrienden – buiten je partnerschap essentieel om het partnerschap zelf te laten floreren.

Aangezien een romantisch partnerschap ook bepaalde stressfactoren kent die een vriendschap waarschijnlijk niet zal hebben (inclusief familie- en financiële verplichtingen), kan het label ‘beste vriend’ soms ook een gladde helling zijn naar het vermijden van conflicten. Per slot van rekening zou je een beste vriend waarschijnlijk niet confronteren met het gedrag van hun ouders of het feit dat ze een lage kredietscore hebben, maar vaak met een romantische partner, vereisen beslissingen en situaties over het grote leven buy-in of zelfs toestemming van beide mensen, zegt Wood.

Maar zelfs zonder die gedeelde logistiek op de foto, is het mogelijk dat proberen om aan al je romantische behoeften te voldoen en al je platonische vriendschapsbehoeften met één relatie kunnen leiden tot verstrengeling of codependency. “Dat is wanneer je hele zelfgevoel overlapt met je relatie met die persoon”, zegt Dr. Franco, “wat de veerkracht kan verminderen en de stress kan verhogen.”

Maar dat is natuurlijk niet inherent aan een beste vriend-partnerschap, zolang er genoeg afstand in de relatie is voor elke persoon om hun zelfgevoel te behouden – iets dat Dr. Franco aanbeveelt in elk relatie, of het nu sterk platonisch, diep romantisch of beide is.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld je aan voor Well+onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel je beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.