Kurkuma met zwarte peper is ideaal om ontstekingen te bestrijden

lAls er één ding is waarop u zich kunt concentreren om uw algehele gezondheid dagelijks te verbeteren, is het manieren vinden om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Chronische ontstekingen kunnen immers leiden tot vermoeidheid, pijn, stemmingsstoornissen en GI-problemen die zich in uw dagelijkse leven voordoen, en mogelijk chronische ziekten zoals hartaandoeningen of artritis op de lange termijn.

Hoewel er geen wondermiddel is om ontstekingen te bestrijden, zijn er levensstijlgewoonten – zoals het verbeteren van de slaap, het laag houden van stress en het volgen van een voedingsrijk dieet – die kunnen helpen om het te bestrijden. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen lopen het hele gamma (denk aan vette vis die rijk is aan omega-3 vetzuren, verse producten, volle granen, peulvruchten, noten en meer), maar één ding dat deze ingrediënten gemeen hebben, is de antioxidantcapaciteit. Een bijzonder krachtige voedingsbron van antioxidanten waarvan veel deskundigen het erover eens zijn dat ze ontstekingen kunnen helpen verminderen, is kurkuma, een heerlijk krachtige specerij.

Wat is het aan kurkuma dat het zo heilzaam maakt? Het draait allemaal om de curcumine, de belangrijkste verbinding in kurkuma en een sterke antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen, volgens Samantha Cassetty, MS, RD, voedings- en welzijnsexpert en co-auteur van Suiker schok. “Curcumine is onderzocht vanwege zijn vermogen om chronische aandoeningen te bestrijden, variërend van diabetes type 2 tot hartaandoeningen tot neurodegeneratieve ziekten tot gewrichtsaandoeningen tot stemmingsstoornissen, en er is veelbelovend onderzoek dat suggereert dat het gunstig kan zijn voor mensen met deze aandoeningen”, zegt Cassetty.

Leer meer over de voordelen van kurkuma en circumine van een RD door deze video te bekijken:

BB

We zouden nalatig zijn te suggereren dat het plukken van de veelbelovende voordelen van deze krachtige specerij net zo eenvoudig is als een klein beetje over je maaltijd sprenkelen en het echter goed noemen. Zoals Robin Berzin, MD, eerder Well+Good vertelde, wordt kurkuma op zichzelf niet goed opgenomen en wordt het snel uit het lichaam geëlimineerd.

Wat als er een gemakkelijke stap was die je zou kunnen nemen die het vermogen van je lichaam om toegang te krijgen tot de kracht van kurkuma enorm zou vergroten? Cassetty vertelde ons wat je altijd moet doen als je kurkuma aan je routine toevoegt: combineer het met zwarte peper.

Samen beter: waarom je altijd kurkuma en zwarte peper moet combineren

“Kurkuma heeft een slechte biologische beschikbaarheid, wat betekent dat je lichaam zijn zogenaamde ‘superkrachten’ niet kan aanboren omdat het niet goed wordt opgenomen, en je het snel metaboliseert en elimineert”, zegt Cassetty. Dat betekent dat al die gouden lattes waar je naar uitkijkt misschien verloren gaan als je niet echt van de smaak ervan geniet – althans vanuit financieel oogpunt. Een oplossing voor deze ongelukkige realiteit is eenvoudig: voeg gewoon een snufje zwarte peper toe aan je met kurkuma gekruide eten of drinken. Het belangrijkste actieve ingrediënt in zwarte peper is piperine en het is aangetoond dat het de biologische beschikbaarheid van circumine met maar liefst 2.000 procent.

Dat gezegd hebbende, betekent dit dat het totaal zinloos is om kurkuma aan je dieet toe te voegen zonder de zwarte peper? Natuurlijk niet. Cassetty zegt dat ze iemand nooit zou ontmoedigen om kurkuma aan een recept toe te voegen, maar dat het op zichzelf waarschijnlijk geen substantiële voordelen zal opleveren. “Natuurlijk is kurkuma nog steeds een plantaardig voedsel dat rijk is aan antioxidanten, en als je talloze soorten van deze voedingsmiddelen in je normale dieet opneemt en de hoeveelheid zwaar bewerkte voedingsmiddelen die je eet, beperkt, kun je gezondheidsvoordelen verwachten, waaronder een betere slaap, betere energie en een lager risico op chronische ziekten”, zegt ze. Om de ontstekingsremmende voordelen van deze machtige specerij maximaal te benutten, moet u echter de etiketten van supplementen en producten controleren om er zeker van te zijn dat ze de allerbelangrijkste toevoeging van zwarte peper bevatten, en altijd de twee combineren in uw zelfgemaakte gerechten.

En laat je niet misleiden: zwarte peper is veel meer dan alleen een toevoeging. Het hoofdbestanddeel van de voorraadkast heeft zijn eigen gezondheidsvoordelen, waaronder een hoog gehalte aan antioxidanten. “Elke dag worden onze cellen beschadigd door vrije radicalen, moleculen die worden geproduceerd door blootstelling aan milieutoxines en dagelijkse activiteiten, zoals metabolisme en lichaamsbeweging”, zegt Cassetty. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten, vooral plantaardig voedsel zoals zwarte peper, helpen de vrije radicalen in evenwicht te brengen en oxidatieve stress te voorkomen, wat gepaard gaat met een hele reeks gezondheidsproblemen, van diabetes tot bepaalde vormen van kanker. “Om te profiteren van antioxidantbescherming, moet je elke dag 75 procent plantaardig voedsel eten. Zwarte peper op je eten strooien telt!” zij voegt toe.

Kurkuma en zwarte peper recepten om te proberen

Kurkuma en zwarte peper gaan goed samen vanuit een smaakperspectief, dus het is gemakkelijk genoeg om altijd een scheutje peper toe te voegen aan recepten die kurkuma nodig hebben.

1. Strooi ze over zoete aardappelen.

receptideeën voor zoete aardappelen
Foto: Stocksy/Cameron Whitman

Probeer een snufje van het dynamische duo toe te voegen aan vrijwel elk recept voor zoete aardappelen, van eenvoudige geroosterde zoete aardappelen tot deze rokerige zoete aardappelsoep voor een ontstekingsremmende boost.

2. Kook in kurkuma geroosterde bloemkool.

gegrilde bloemkool
Foto: Goed geplateerd door Erin

Cassetty raadt aan om kurkuma en zwarte peper te strooien bovenop dit over-the-top heerlijke recept voor geroosterde kurkuma-bloemkool, dat zeker een doordeweekse avond zal worden.

3. Roer een mok gouden melk (gemaakt met zwarte peper) door elkaar.

gouden melk recept
Foto: Getty Images/Rocky89

Voor een gezellige middag- of after-dinner-traktatie, probeer een warme mok gepeperde gouden melk – geloof ons, de zwarte peperkorrels voegen precies de juiste hoeveelheid kruiden toe.

4. Drink gemberkurkuma-thee.

Studie koppelt ontsteking aan kwetsbaarheid op latere leeftijd
Foto: Stocksy/Natasa Mandic

Op zoek naar een kant-en-klaar product met de power-pairing? “Trader Joe’s maakt eigenlijk een gember-kurkuma-thee met zwarte peper als ingrediënt. Het is heerlijk!” beveelt Cassetty aan.

5. Wervel kurkuma en zwarte peper in hummus.

Foto: Stocksy

Deze is net zo gemakkelijk uit te voeren als heerlijk. Probeer kurkuma en zwarte peper te roeren in je favoriete zelfgemaakte hummusrecept of, in een mum van tijd, in een in de winkel gekocht merk waar je van houdt. Als je je kikkererwten in volledige vorm wilt eten, probeer dan deze geroosterde kikkererwten met kurkuma en zwarte peper te gooien voor een geweldige smaak (en ontstekingsremmende voordelen).

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Onze redacteuren selecteren deze producten zelfstandig. Een aankoop doen via onze links kan Well+Good een commissie opleveren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.