Kunnen vaatverwijdende voedingsmiddelen uw bloedsomloop daadwerkelijk stimuleren?

thier zijn tal van dwingende redenen om vaatverwijdende voedingsmiddelen – een term die verwijst naar ingrediënten waarvan bekend is dat ze helpen de bloedvaten te vergroten en de bloedsomloop te bevorderen – in uw dieet op te nemen. De kans is groot dat je al een aantal van deze voedzame voedingsmiddelen in je koelkast of voorraadkast hebt staan: bieten en bietensap, uien, knoflook, bladgroenten, citrusvruchten en bessen zijn allemaal natuurlijke vaatverwijders, net als smaakmakers zoals kaneel, cayennepeper, en kurkuma. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-3-vetzuren, zoals zalm en walnoten, vallen ook in deze categorie.

Van veel van deze vaatverwijdende voedingsmiddelen wordt gezegd dat ze de bloedstroom verbeteren door de productie van stikstofmonoxide door het lichaam te stimuleren, een verbinding die de kleine spieren in onze bloedvaten ontspant en ervoor zorgt dat ze verwijden. Voedingsmiddelen die ACE-remmers bevatten, waaronder tomaten en gember, kunnen ook helpen de bloedsomloop te verbeteren door de effecten van enzymen die de bloedvaten vernauwen, tegen te gaan.

Het handhaven van een goede bloedsomloop is natuurlijk essentieel voor onze gezondheid. Bloed levert de zuurstof en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat al onze organen en spieren goed blijven functioneren. En terwijl bloed door onze aderen en slagaders stroomt, verwijdert het ook koolstofdioxide en andere afvalproducten uit het lichaam.

Een slechte bloedsomloop wordt daarentegen vaak geassocieerd met tintelingen en spierkrampen. Het kan zich ook manifesteren als koude handen en voeten, waardoor we ons afvroegen: kunnen we ons door vaatverwijdend voedsel ook van binnen warmer voelen door ons bloed beter te laten stromen? Het is een verleidelijke propositie tijdens de wintermaanden, maar de in Chicago gevestigde diëtiste Maggie Michalczyk, MS, RD van Once Upon a Pumpkin, is sceptisch dat deze voedingsmiddelen enig significant effect hebben op de lichaamstemperatuur, en onderzoek naar vaatverwijdende voedingsmiddelen is om te beginnen beperkt.

“Terwijl het eten van voedsel dat helpt bij vaatverwijding, de bloedtoevoer naar je spieren zal helpen verbeteren, zul je je niet per se warmer voelen door ze alleen maar te eten”, zegt Michalczyk.

De reden, legt Michalczyk uit, is dat er tal van andere factoren zijn die de bloedsomloop kunnen beïnvloeden en ervoor kunnen zorgen dat u het koud krijgt, en het is onwaarschijnlijk dat eventuele voordelen die u ervaart van vaatverwijdend voedsel voldoende zijn om dergelijke factoren te verminderen. Aandoeningen zoals diabetes type 2 en de ziekte van Raynaud en de bijwerkingen van sommige medicijnen kunnen bijvoorbeeld de bloedstroom belemmeren en leiden tot koude handen en voeten.

Michalczyk zegt dat het altijd koud hebben ook een aanwijzing kan zijn voor een tekort aan B-vitamines, met name vitamine B12, dat gepaard gaat met een laag energieniveau. “Als je een klein tekort had aan de B-vitamines, eet dan gewoon wat van deze” [vasodilator] voedsel gaat dat echt niet oplossen, “bevestigt ze. “Als je merkt dat je het constant koud hebt, zou het slim zijn om een ​​bloedtest te laten doen, vooral als je je dokter al een tijdje niet hebt gezien. Dat zou de beste manier zijn om erachter te komen wat er met je bloedsomloop aan de hand is en er een echte, door een arts ondersteunde oplossing voor te vinden.”

Dat gezegd hebbende, zelfs als je misschien nog steeds naar een paar dikke sokken moet grijpen of onder je verwarmde deken moet kruipen na een maaltijd vol vaatverwijdend voedsel, raadt Michalczyk toch aan om deze ingrediënten regelmatig te consumeren, omdat ze allemaal extreem voedzaam voedsel. “Je moet een trui aantrekken en nog steeds van deze dingen eten”, mijmert ze. Veel vaatverwijdende voedingsmiddelen hebben ook ontstekingsremmende eigenschappen en zijn rijk aan antioxidanten, dus waar moet je niet van houden?

“Het goede nieuws over deze voedingsmiddelen is dat ze vrij eenvoudig te verwerken zijn in je dagelijkse maaltijd en snacks”, zegt Michalczyk. ‘Misschien is dat de bedoeling om twee keer per week vis te eten als avondeten. Bessen zijn super eenvoudig te verwerken in yoghurt, havermout of gewoon als tussendoortje. Met bladgroenten is het zo simpel als ze in een smoothie doen, ze in een salade verwerken of gewoon een handvol toevoegen aan een roerbak.

U merkt misschien geen veranderingen in uw lichaamstemperatuur na het nuttigen van deze voedingsmiddelen, maar u kunt gerust zijn dat u helpt om uw hart, hersenen en immuunsysteem gezond te houden. “Zelfs als je je niet per se warmer voelt van deze voedingsmiddelen, krijg je dat voordeel van bloeddrukcontrole, wat hopelijk helpt toekomstige ziekten te voorkomen”, zegt Michalczyk.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.