Koude versus warme douches, volgens een cosmetisch dermatoloog

thier is iets zo herstellends aan het nemen van een douche. Of je nu de voorkeur geeft aan lange, stomende of snelle koude stints, douches kunnen ervoor zorgen dat je je beter voelt bij het uitstappen dan bij het instappen. Maar heb je je ooit afgevraagd of de temperatuur waarin je je afspoelt een belangrijke rol speelt? Met zoveel mensen aan weerszijden van het debat, wendden we ons tot dermatologen en schoonheidsexperts om de voordelen van koude versus warme douches uit te leggen.

Koude versus warme douches

1. De voordelen van koude douches

Vanuit een energie- en stemmingsperspectief is het bekend dat koude douches je lichaam ‘s ochtends wakker maken (zelfs de stofwisseling bevorderen!). Bovendien heeft onderzoek zelfs aangetoond dat koude douches een antidepressief effect kunnen hebben op het lichaam dankzij de vele koudereceptoren van de huid. “Een koude douche zal naar verwachting een overweldigende hoeveelheid elektrische impulsen van perifere zenuwuiteinden naar de hersenen sturen, wat zou kunnen resulteren in een antidepressief effect”, onthulde de auteur van het onderzoek.

Natuurlijk gaan de voordelen van koude douches verder dan alleen energie en stemming (hoewel dat ongetwijfeld indrukwekkende bijwerkingen zijn). Volgens de in NYC gevestigde cosmetisch dermatoloog Michele Green, MD, kunnen koude douches ook de gezondheid en het uiterlijk van de huid verbeteren. “Wanneer koud water je huid raakt, verhoogt het lichaam de bloedstroom om de kerntemperatuur te handhaven om vitale organen te beschermen, terwijl het de bloedsomloop in de buurt van de huid vernauwt”, legt ze uit. Bovendien zegt Dr. Green dat koud water de mogelijkheid heeft om jeuk te verlichten, ontstekingen te verminderen en de poriën te verstevigen, wat allemaal leidt tot een helderdere, helderdere, jonger ogende teint.

Ook je haar kan profiteren van koude douches. “De voordelen voor je haar en hoofdhuid kunnen niet worden onderschat”, zegt Adam Federico, directeur content van R+Co. “Koud water sluit de poriën, evenals de schubbenlaag van het haar. Dit kan helpen om vocht vast te houden en om kroezen en vliegjes tot een minimum te beperken. Een koude spoeling is vooral nuttig voor grof/krullend haar vanwege het vermogen om te voorkomen dat de cuticula opzwelt (en kroezend wordt).”

Bovendien zegt Federico dat sommige mensen geloven dat koude douches zelfs de haargroei kunnen bevorderen. “Omdat koud water gunstig is voor zowel het haar als de huid, kan koud water de gezondheid van de hoofdhuid helpen bevorderen”, legt hij uit. “Hoofdhuidgezondheid en haargezondheid zijn nauw met elkaar verbonden, en terwijl een gezonde hoofdhuid niet altijd gelijk aan gezond haar – een ongezonde hoofdhuid doet altijd gelijk aan ongezond haar. Daarom zijn er mensen die denken dat koude douches kunnen helpen om de haargroei te bevorderen/stimuleren, maar voor zover ik weet is dit niet wetenschappelijk bewezen.”

Naast alle voordelen van het nemen van koude douches, zegt Dr. Green dat er één risico is (afgezien van, weet je, aanvankelijk rillen tijdens het douchen). “Een koude douche kan je lichaam belasten, omdat de natuurlijke reactie van het lichaam op koud water is om de bloedsomloop in een overdrive te brengen”, legt ze uit. “Als u een hartaandoening heeft, [you may want to] vermijd koude douches omdat het koude water uw hart extra belast en kan leiden tot een onregelmatige hartslag of aritmie. Bovendien wordt koude douches afgeraden als je lichaam al koud is. Het kan de tijd die je lichaam nodig heeft om weer op te warmen, verlengen.”

2. De voordelen van warme douches

Warme douches hebben ook hun voordelen! “Stoom of een heet bad opent de poriën en maakt het gemakkelijker om vuil en toxines te verwijderen, wat leidt tot minder puistjes en een helderdere huid”, zegt Dr. Green. “Warme douches ontspannen ook de spieren en laten spanning in het lichaam los om een ​​gevoel van vermoeidheid op te wekken om de slaap te verbeteren.” Bovendien wijst Dr. Green erop dat sommige bacteriën temperatuurstijgingen niet kunnen verdragen, “dus warme douches zijn geweldig als er vermoedelijke blootstelling aan bacteriën is om de kans op infectie te verkleinen”, zegt ze. Ten slotte wijst ze erop dat warm water ook de bloedsomloop naar het blootgestelde gebied bevordert, wat de genezing kan versnellen.

Het probleem is dat, in tegenstelling tot koude douches, warme douches ook een behoorlijk aantal negatieve bijwerkingen hebben. “In werkelijkheid kan heet water zeer schadelijk zijn voor het haar”, waarschuwt Federico. “Dat komt omdat het dient om het uit te drogen, plus het zwelt de lokken op en tilt de cuticula op, waardoor het haar kroezer lijkt dan het in werkelijkheid is.”

Haar is echter niet het enige dat last heeft van heet water. “Heet water kan je huid beschadigen en huidaandoeningen zoals eczeem verergeren”, onthult Green. “De hitte kan je huid rood en geïrriteerd maken. Het dehydrateert ook je huid en verwijdert essentiële oliën en vocht van het oppervlak.

Koude versus warme douches: de afhaalmaaltijd

Hoewel de meeste mensen de voorkeur geven aan warme, stomende douches, zegt Dr. Green dat lauwe of koude douches over de hele linie het beste zijn. “Zowel koude als warme douches hebben hun eigen voordelen”, zegt ze. “Het hangt af van welke doelen je probeert te bereiken en je voorkeur, maar een lauwe douche is meestal het beste. Koude douches kunnen helpen de jeukende huid te verminderen en natuurlijke oliën in de huid en het haar vast te houden, terwijl warme douches de spieren helpen ontspannen, de slaap verbeteren en zelfs ademhalingssymptomen zoals congestie kunnen verlichten.”

Omdat warme douches bijzonder schadelijk zijn voor het haar en de huid, raadt Federico echter aan om tijdens het baden altijd voor koud water te kiezen. “Als je niet tegen een koude douche van vijf minuten kunt, doe dan een koude spoeling aan het einde – en zorg ervoor dat je het haar en de hoofdhuid verzadigt met het koude water”, zegt hij.

Oh Hallo! Je ziet eruit als iemand die dol is op gratis trainingen, kortingen voor de allernieuwste wellnessmerken en exclusieve Well+Good-content. Meld u aan voor Well+, onze online community van wellness-insiders, en ontgrendel uw beloningen direct.

Leave a Reply

Your email address will not be published.